GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud za ljudska prava odbacio tužbu SPC i Srbije oko crkvene imovine u Crnoj Gori

Sud za ljudska prava odbacio tužbu SPC i Srbije oko crkvene imovine u Crnoj Gori
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2012 / 19:42
Autor: SEEbiz / Portal Analitika
PODGORICA - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u cijelosti je odbacio predstavku Srpske pravoslavne crkve i Vlade Srbije o "povraćaju oduzete crkvene imovine", odnosno imovine za 11 crkava i manastira, saznaje Portal Analitika.
- Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u cijelosti je prihvatio pravnu argumentaciju koju sam kao pravni zastupnik Vlade Crne Gore izložio povodom ovoga spora. Evropski sud je proglasio neprihvatljivom i odbacio predstavku Eparhije budimljansko-nikšićke Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kojoj se pridružila i Vlada Republike Srbije - rekao je za Portal Analitika zastupnik Vlade Crne Gore pred sudom u Strazburu, Zoran Pažin.

I u drugom dijelu presude Evropskog suda u Strazburu, dodaje Pažin, predstavka koju su Eparhija SPC i Vlada Srbije podnijele, proglašena je neosnovanom.

- Prethodno je Evropski sud utvrdio da su lišene svakog pravnog osnova tvrdnje Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije da su podnosioci predstavke navodne žrtve povrede prava na mirno uživanje imovine, prava na pravično suđenje, kao i da su žrtve drskriminacije od strane države Crne Gore - pojašnjava zastupnik Vlade Crne Gore pred sudom u Strazburu.

Pažin ističe da ovakva odluka Evropskog suda predstavlja „posebnu pravnu satisfakciju za državu Crnu Goru u svijetlu činjenice kakvim su sve uvredama tokom postupka država Crna Gora i Crnogorci, kao najbrojnija nacija u Crnoj Gori bili izloženi, posve neprimjereno međunarodnom pravu i diplomatskoj etikeciji, u pismenom podnesku prethodne Vlade Republike Srbije".

- Sasvim je izvjesno da će ova odluka Evropskog suda u korist države Crne Gore biti od dalekosežnog, ne samo pravnog značaja, za uređenje pravnih i drugih pitanja koja su u ovom sporu tretirana, u skladu sa međunarodno pravnim standardima.

Eparhija budimljansko-nikšićka SPC sa 11 organizacionih jedinica podnijela je 2004. godine tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog povraćaja imovine, a tužbi se u septembru 2011. godine pridružila i Vlada Srbije.

Ovaj sudski spor dobio je šire dimenzije kada je iz Podgorice Srbija optužena da se miješa u unutrašnje stvari susjedne države. Naime, Vladi Srbije je potvrđen status prijatelja suda, pa je i njeno viđenje situacije oko imovine uzeto u obzir prilikom odlučivanja.

Pod jurisdikcijom Episkopije budimljansko-nikšićke nalazi se deset opština ili 52 odsto ukupne crnogorske teritorije (oko 7.126 kvadratnih kilometara), na kom živi više od 240 hiljada stanovnika. To je 39,4 odsto ukupnog broja stanovnika koji žive u Crnoj Gori.

Tagovi: Srpska pravoslavna crkva, Crnogorska pravoslavna crkva, Vlada Srbije, Evropski sud za ljudska prava, Zoran Pažin
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE