GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studija: Zapadni Balkan će imati priličan višak električne energije

Studija: Zapadni Balkan će imati priličan višak električne energije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2015 / 15:24
Autor: SEEbiz
LONDON - Ambicije zemalja zapadnog Balkana u izvozu električne energije mogu se pokazati kao vrlo rizične, pokazuje novo istraživanje koje su, za potrebe organizacije CEE Bankwatch, proveli Sveučilište u Groningenu i konzultantska kuća Advisory House.
Autori studije pišu da zemlje imaju ambicije da postanu izvoznici energije, ali upozoravaju da bi lokalne vlade morale uzeti u obzir razvoj događaja u susjednim zemljama koji bi novoplanirane energetske objekte učinile ekonomski neodrživim, kaže se u analizi koja je u posjedu redakcije SEEbiza.

- Naime, s obzirom na konkurenciju u regiji, kao i iz Bugarske, Rumunjske i ostatke EU, za koji se očekuje da će imati značajan višak električne energije, izvozne cijene mogu biti pritisnute na niže a novoizgrađene elektrane mogle bi završiti kao nasukana imovina, navodi se u studiji pod nazivom Izvještaj o dugoročnoj ekonomskoj isplativosti gradnje novih energetskih kapaciteta za izvoz zemalja zapadnog Balkana.

Autori studije preporučuju vladama da preispitaju planove za izvozno orijentirane kapacitete proizvodnje i da same naprave ili naruče analize, povećaju regionalnu suradnju kako bi zadovoljili vrhunac potražnje. Preporučuju i mjere za smanjenje gubitaka električne energije i povećanje energetske efikasnosti u svakoj od zemalja.

- Energetski pejzaž na zapadnom Balkanu će u narednih deset godina najvjerojatnije izgledati sasvim drugačije. Kao što je i cilj da se zadovolje domaće energetske potrebe, gotovo sve vlade u regiji teže da postanu izvoznici i planiraju značajno proširenje hidroenergije i kapaciteta baziranih na ugljenu, navodi se u studiji.

Autori predviđaju da će, u slučaju ispunjenja planiranih scenarija, regija imati višak od čak 56 posto, a zemlje s najviše energije za izvoz bit će Bosna i Hercegovina i Srbija.

U izvještaju se navodi da Crna Gora ima šanse da u narednom desetljeću preokrene svoj položaj od ekstremnog uvoznika električne energije, koja je uvozila i do 50 odsto potrebnih količina, do zemlje koja će iz vlastitih izvora podmirivati cijelu potražnju.
Tagovi: struja, električna energija, CEE Bankwatch
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
ZAGREB - Kraj je tjedna donio slabašan promet i pad indeksa Zagrebačke burze.
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
PUTOVANJA
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
LJUBLJANA - Slovenska vlada ponovo je ovih dana svoje građane upozorila da ne putuju u inozemstvo bez hitnih i esencijalnih potreba jer pandemija Covida-19 još uvijek traje.
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
Deveti uzastopni mjesec rasta vrijednosti udjela mirovinskih fondova
TREND
Deveti uzastopni mjesec rasta vrijednosti udjela mirovinskih fondova
ZAGREB - Na kraju siječnja 2021. vrijednost udjela (NAV) hrvatskih obveznih mirovinskih fondova iznosio je 120,24 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE