GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studija: Srbiji će za ulazak u EU trebati najmanje deset godina

Studija: Srbiji će za ulazak u EU trebati najmanje deset godina
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2013 / 10:27
Autor: SEEbiz / B92 / Danas
BEOGRAD - Proces pridruživanja Evropskoj uniji država Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, trajaće još najmanje deceniju, ocenjuju stručnjaci za EU iz Berlina.
Oni su, kako prenosi Danas, u analizi pod nazivom "Deset godina samoće" istakli da će posle prijema Hrvatske, koja je u julu postala 28 članica EU, nastati dugotrajna pauza.

Autori studije su zamenica direktora Evropske akademije u Berlinu Andrea Despot, kao i Dušan Reljić i Ginter Sojfert, naučni saradnici istraživačke grupe "Spoljni odnosi EU" na Nemačkom institutu za međunarodne odnose i bezbednost.

U analizi se navodi da, kada je reč o mogućnostima da zemlje regiona postanu članice Unije, entuzijazam u članicama EU nije umanjen nakon izbijanja krize u evrozoni, već je takav bio i ranije.

"U pojedinim zemljama poput Nemačke i Francuske ukazano je na nedovoljnu zrelost kandidata za članstvo u EU, kao i na ograničenu sposobnost Unije da primi nove članice. U trenutku kada se neke države EU suočavaju s pretnjom od državnog bankrota i kada među građanima Unije opada njen ugled, dominira stav da ne bi bilo odgovorno da EU natovari sebi za vrat problematične slučajeve", smatraju autori.

Kao jedna od novosti ističe se sve češća razlika među državama članicama u stavovima u vezi s dodatnim uslovima za zemlje koje teže članstvu.

"U završnoj fazi pristupnih pregovora, politika dubokog razmišljanja i uslovljavanja postaju od ključne važnosti, a prag za prijem novih članica se podiže. Na primer, Evropska komisija je u oktobru 2011. preporučila da se Srbiji dodeli status kandidata, ali je Nemačka dva meseca kasnije gotovo samostalno izdejstvovala propisivanje detaljnih uslova za Beograd koji su se odnosili na Kosovo", ukazuje se u studiji.

Ocenjujući perspektive za članstvo Srbije, autori navode da se Beogradu zamera što od 2008. do 2010. u trećini slučajeva nije pozitivno odgovorio na zahtev Brisela da u međunarodnim organizacija podrži stavove ili mere za koje se zalagala Unija.

"Te situacije uglavnom su se odnosile na kritike EU izrečene na račun Kine ili Rusije. Posle zatvaranja haškog poglavlja, 22 države Unije koje su priznale Kosovo sada faktički uslovljavaju prijem Srbije odustajanjem Beograda od mišljenja da mu Kosovo pripada po međunarodnom pravu", ističe se u analizi.

Autori poručuju da samo strategija koja podstiče proces pridruživanja može da osigura da Unija ostane važan politički igrač u regionu, kao i da je neophodno osmisliti mere koje državama kandidatima jasno pokazuju ekonomske i političke koristi od evropske integracije.

"Nužno je jačanje sektorske integracije kako bi zemlje kandidati u odabranim političkim oblastima mogle da imaju isti tretman kao članice Unije, pri čemu bi morale da se obavežu da će u tim domenima prihvatiti pravne tekovine EU", jedan je od zaključaka studije.

Za razliku od stručnjaka iz Berlina, profesor Ekonomskog fakulteta u Ljubljani Mojmir Mrak ocenio je nedavno da bi Srbija pregovore sa EU o pristupanju mogla završiti u vremenskom okviru od pet godina, kao Slovenija i Hrvatska. Mrak je napomenuo da je "nemoguće dati neku preciznu procenu", ali je istakao da Srbija ima "jednu veliku prednost za pregovore - dobru administraciju".

Tagovi: Evropska unija, Srbija, Mojmir Mrak, pregovori s EU, Andrea Despot, Dušan Reljić, evrozona
PROČITAJ I OVO
Zabranjen rad noćnih klubova u zatvorenim prostorima
ZABRANE
Zabranjen rad noćnih klubova u zatvorenim prostorima
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo nadopunio je preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova. Zabranjuje se rad u zatvorenim prostorima noćnih klubova.
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
BEOGRAD - Uzdržana investiciona aktivnost, neveliki promet i blagi pad indeksa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi.
Zagrebačka burza: Valamar i Ingra i dalje rastu, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar i Ingra i dalje rastu, indeksi u plusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u utorak su ojačali drugi dan zaredom, no promet je i dalje nikakav.
Dolar oslabio prema euru, ulagači čekaju poticaje
FOREX
Dolar oslabio prema euru, ulagači čekaju poticaje
LONDON - Dolar je u utorak oslabio prema euru na međunarodnim tržištima valuta budući da ulagači prizivaju dogovor Bijele kuće i čelnika Kongresa o novim poticajima za američko gospodarstvo.
Britanski The Times i The Sun nominirali Hrvatsku za najbolju destinaciju na svijetu
NOMINACIJA
Britanski The Times i The Sun nominirali Hrvatsku za najbolju destinaciju na svijetu
ZAGREB - Hrvatska je uvrštena u izbor za prestižnu nagradu Best Country award 2020 koju popularne britanske novine The Times & The Sunday Times i The Sun dodjeljuju najboljoj zemlji na svijetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE