GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studenti slavne praške filmske škole ponovno se susreću u "Tuškancu"

Studenti slavne praške filmske škole ponovno se susreću u
FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2014 / 15:41
Autor:
ZAGREB - Na poziv redatelja Lordana Zafranovića nekadašnji studenti proslavljene praške filmske škole FAMU, njegovi kolege koji su svojim filmovima bitno utjecali na razvoj kinematografije bivše Jugoslavije, okupit će se 12. svibnja u zagrebačkom kinu Tuškanac, na razgovoru o tome što ih povezuje i razdvaja te što je to zapravo 'praška škola filma'.

Tim povodom od 12. do 14. svibnja prikazat će se izbor njihovih filmova - Zafranovićev "Muke po Mati", "Društvena igra" Srđana Karanovića, "Kud puklo da puklo" Rajka Grlića, "Čuvar plaže u zimskom periodu" Gorana Paskaljevića i "Specijalno vaspitanje" Gorana Markovića.

Zasad je potvrđeno da će na razgovoru u "Tuškancu" biti Karpo Godina, Goran Marković, Goran Paskaljević, Rajko Grlić, Predrag Popović, Nikša Blajić i Krunoslav Heidler.

Prije gotovo pola stoljeća nekolicina mladića s ovih prostora opsjednuta filmom, krenula je u neobičnu pustolovinu koja je epilog dobila u fenomenu 'praška škola filma', avantura započeta u lokalnim kinoklubovima nastavila se učenjem raznih filmskih zanata na znamenitoj praškoj filmskoj školi FAMU, ustvrdila je u najavi programa Diana Nenadić. Potom su, potkraj sedamdesetih, povratkom u domovinu, nizom autorskih filmova, pod utjecajem češkoga novoga vala i Praškoga proljeća, promijenili krvnu sliku nekadašnje jugoslavenske kinematografije i vratili je na europsku filmsku kartu, dodala je.

Po njezinim riječima, premda nikada nisu istupili kao jedinstvena grupa s manifestom ili programom, niti su njegovali slične poetike, njihovi su se filmovi izdvajali iz korpusa tadašnjeg jugoslavenskog filma jer umjesto ideologiziranih junaka i stereotipija koji su zavladali nakon obračuna s crnim valom, na domaće ekrane donose svakodnevni život, a umjesto patosa, crno-bijelih formula i diletantizma humor, ironiju, humanistički angažman i zanatske vještine.

Najstariji redatelj s praškom diplomom, Lordan Zafranović, prvi je cjelovečernji film "Nedjelja" (1969.) snimio još za vrijeme studija, a početkom sedamdesetih prvijence su snimili i ostali, Rajko Grlić ("Kud puklo da puklo"), Srđan Karanović ("Društvena igra"), Goran Paskaljević ("Čuvar plaže u zimskom periodu"), Goran Marković ("Specijalno vaspitanje") te kasnije i Emir Kusturica ("Sjećaš li se Dolly Bell"). Zapamćena je i uloga njihovih kolega s drugih odsjeka praške akademije, poput snimatelja Živka Zalara i Vilka Filača, dok su redatelji međusobno surađivali najčešće u ulozi koscenarista. U drugoj polovici sedamdesetih njihovu su radovi dobivali najvažnije nagrade na Puli i i inozemnim festivalima.

Program u "Tuškancu" organizirao je Hrvatski filmski savez u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, srpskim veleposlanstvom, Jadran filmom, Centar filmom te Hrvatskom i Jugoslavenskom kinotekom.

Tagovi: praška škola, kino Tuškanac, Goran Paskaljević, Lordan Zafranović, Srđan Karanović, Rajko Grlić, Karpo Godina, Nikša Blajić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
ZAGREB - Srijeda je donijela rast indeksa, ali i slab redovni dionički promet.
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
FOREX
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
LONDON - Dolar je u srijedu blago oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon poruka dužnosnika američke središnje banke da oporavak gospodarstva od koronakrize traži više vremena i da neće žuriti sa smanjivanjem potpora.
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
UPOZORENJA
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
VENECIJA - Narušen je ugled Venecije koja postaje veliko sidrište turističkih kruzera, takva bi mogla biti budućnost grada upisanog na UNESCO-ov popis svjetske baštine ako ta agencija ostvari prijetnju i stavi je na popis ugrožene baštine.
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
TREZORCI
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
ZAGREB - Ministarstvo financija u srijedu je na aukciji prodalo 600 milijuna kuna trezorskih zapisa, nešto više od planiranoga, čime će refinancirati dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
VIKEND
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom proteklog produljenog vikenda, od petka 18. do srijede 23. lipnja, ostvareno 330.000 turističkih dolazaka i 1,6 milijuna noćenja, podaci su iz sustava eVisitor koje su u srijedu objavili iz Ministarstva turizma i sporta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE