GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Struja iz vjetroelektrana na Krnovu stiže ujesen

Struja iz vjetroelektrana na Krnovu stiže ujesen
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2017 / 13:28
Autor: SEEbiz / Vijesti
NIKŠIĆ - Na Krnovu kod Nikšića u naredna četiri mjeseca biće testirano svih 26 vjetroturbina, nakon što je prošle sedmice počelo sukcesivno puštanje u rad prvih vjetroelektrana, najavio je predstavnik investitora Luka Popović.

"Sukcesivno se puštaju u rad vjetroturbine i probni test trajaće 120 dana. U tom periodu biće isprobano svih 26 vjetrenjača, a nakon toga će početi komercijalni rad", kazao je "Vijestima" Popović.

Projekat gradnje vjetroparka na Krnovu, na nadmorskoj visini od 1.500 metara, počeo je sredinom 2015. godine. Ukupna instalisana snaga 72 megavata (MW) i godišnja proizvodnja od oko 200 gigavat sati (GW/h), kako je ranije saopšteno, biće dovoljna za snabdijevanje oko 50.000 domaćinstava.

Pojedinačnom puštanju u rad vjetrogeneratora prethodilo je stavljanje u napon dvije trafostanice, Brezna i Krnovo, i dva dalekovoda, Kličevo-Brezna i Brezna-Kmovo.

Projekat na Krnovu realizovale su austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, a investicija je vrijedna oko 120 miliona eura.

Državno zemljište na Krnovu dato je u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina, a država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena struje proizvedene u vjetroelektrani biti garantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i da neće biti manja od 95,99 eura po MWh.

Francuska kompanija Akuo energy je zainteresovana i za projekat Krnovo 2, koji bi podrazumijevao postavljanje novih 20 turbina na Krnovu.

Istina je da su generalno zainteresovani, ali za sada još nema ništa konkretno. Samo želja da se projekat nastavi, kazao je Popović.

Zbog vjetroparka Krnovo povećani su u januaru podsticaji za obnovljive izvore 3,5 puta, odnosno sa 0,129 centi za kWh na 0,473 centa.

Osim na Krnovu, vjetroelektrane se grade i na brdu Možura između Bara i Ulcinja. Investitor je kompanija Enemalta sa Malte. Predstavnici investitora Vijestima su kazali da je do sada izrađen glavni projekat, izvršena geodetska mjerenja, raščišćen je teren, izgrađeno 14 kilometara pristupnog i servisnog puta. Izvršeno je iskopavanje i izgradnja platformi za vjetrogeneratore i platforme za trafostanicu, iskopana je kompletna kablovska mreža, uvezena su 23 prstena na kojima se instaliraju vjetrogeneratori uskladišteni na lokaciji. Sljedeća faza je postupak uvoza i instalacije vjetrogeneratora i trafostanice, kao finalni dio projekta, kazali su predstavnici investitora. Do sada su, kako dodaju, u te aktivnosti uložili više od 14 miliona eura.

Ugovorom je predviđeno da VE na Možuri bude ukupne instalisane snage do 46 MW, odnosno da je čini 23 vjetrogeneratora sa po 2MW instalisane snage. Ukupna planirana investicija za ovaj projekat je više od 89 miliona eura.

U podgoričkom Osnovnom sudu vodi se postupak oko navodnog duga u poslu izgradnje VE na Možuri po tužbi Vladimira Popovića iz Budve i Španca Carles Collu Palou protiv prethodnih partnera Vlade u projektu, firmi BWP Montenegro, BWP Europe Consulting i Fersa Energias Renovables.

Tagovi: vjetroelektrane na Krnovu, Luka Popović, Krnovo, Ivicom Consulting, Akuo energy, Enemalta
PROČITAJ I OVO
Wall Street Journal: Hrvatska postala slučaj za promatranje
PORAZNO
Wall Street Journal: Hrvatska postala slučaj za promatranje
ZAGREB - Hrvatska je postala slučaj za promatranje o tome kako međunarodna putovanja mogu biti ubrzivači pandemije COVID-19, piše utjecajni list Wall Street Journal u članku posvećenom otvaranju Hrvatske za strane turiste ovog ljeta, što je dovelo do povećanja broja novooboljelih i u Hrvatskoj i u zemljama u koje su se ti turisti vratili.
Norveški stabilizacijski fond trebao bi više ulagati u američke dionice
VLADA
Norveški stabilizacijski fond trebao bi više ulagati u američke dionice

OSLO - Norveški stabilizacijski fond vrijedan 1.150 milijardi dolara trebao bi više ulagati u imovinu u SAD-u i Kanadi, istovremeno smanjujući svoje udjele u Europi, priopćila je u ponedjeljak norveška manjinska vlada.

Jen na novim najvišim razinama u šest mjeseci prema dolaru
FOREX
Jen na novim najvišim razinama u šest mjeseci prema dolaru
LONDON - Tečaj jena u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima ojačao šesti dan zaredom prema dolaru, nakratko dosegnuvši najviše razine u šest mjeseci, jer su se investitori u uvjetima pada cijena dionica okrenuli kupnjama jena zbog njegova statusa valute-utočišta za kapital u neizvjesnim vremenima.
Hrvatska nautička ponuda na Nautical Channelu kojeg prati 200 milijuna gledatelja
NAUTIKA
Hrvatska nautička ponuda na Nautical Channelu kojeg prati 200 milijuna gledatelja
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica putem emisije „Safe harbour“ promovira nautički turizam na Nautical Channelu, kojeg prati više od 200 milijuna gledatelja u preko 100 zemalja svijeta.
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, prateći pad Wall Streeta u petak, a ulagači su oprezni jer se čini da oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE