GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci tvrde: Nema mjesta panici, NE Krško je sigurna

Stručnjaci tvrde: Nema mjesta panici, NE Krško je sigurna
BEZ PANIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2015 / 11:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jutrošnji potres u okolini Brežica, a koji se osjetio i u dijelovima Zagreba, izazvao je niz reakcija na društvenim mrežama.
Kao i obično, u ovakvim slučajevima, bilo je i onih koji su pokazivali znakove uznemirenosti i panike, i to prije svega zbog jednog "objekta" koji se nalazi u neposrednoj blizini epicentra jutrošnjeg potresa. Riječ je, dakako, o Nuklearnoj elektrani Krško. Ovdje bi trebalo malo "stati na loptu" i podsjetiti na riječi stručnjaka koji tvrde da je Krško građeno po najvišim američkim standardima te da mu ne prijeti gotovo nikakva opasnost.

- Nuklearna elektrana Krško dizajnirana je tako da može sigurno izdržati maksimalan potres kakav se može pojaviti u ovom području jednom u 10.000 godina', rekao je prije nekoliko godina dr. sc. Zdenko Šimić, predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva, profesor na FER-u koji je za Krško radio vjerojatnosnu sigurnosnu analizu.

Prije nekoliko godina glavna je tema bila Fukushima i tsunami koji je praktički zbrisao spoimenutu nuklearnu elektranu. No, Krško bi trebalo biti sigurnije od Fukushime, napominju stručnjaci.

- Krško ima čak jednu barijeru više od Fukushime - ima primarni i sekundarni rashladni krug i daleko veću zaštitnu zgradu koja može izdržati teže uvjete u unutrašnjosti kod bilo kakvih malo vjerojatnih poteškoća. Tome treba dodati i dobro održavanu opremu i trenirano osoblje koje je u stanju provesti mjere savladavanja nesreća iznad onih predviđenih projektom elektrane. Dakle, reaktor u Krškom je i sigurniji i noviji od japanskog, zaključio je hrvatski nuklearni stručnjak, tvrdi Šimić.

 Tome treba dodati i dobro održavanu opremu i trenirano osoblje koje je u stanju provesti i mjere savladavanja akcidenata iznad onih predviđenih projektom elektrane.

Nuklearka Krško najbolja je u ispitivanjima tzv. stress testa EU-a, a prema indikatorima sigurnosti i pouzdanosti u svjetskom je vrhu.

Slovenska državna uprava za nuklearnu sigurnost (URSJV) naložila je provedbu dodatnih projekata nuklearne sigurnosti NE Krško, nakon razornog potresa i plimnog vala cunamija, koji je izazvao nuklearnu nesreću u NE Fukushima u Japanu i istjecanje radioaktivnosti. URSJV je te projekte postavila kao glavni preduvjet za odobrenje rada elektrane nakon 2023. godine. Tako je u NE Krško pripremljen Program nadogradnje sigurnosti, koji je potom prihvatila URSJV. Nadzorni odbor NE Krško potom je odobrio Dugoročni plan investicija s osam projekata nuklearne sigurnosti u vrijednosti 218 milijuna eura.

NE Krško ne prestaje s radom 2023., jer je njen pogonski vijek produljen do 2043. godine, što za hrvatski elektroenergetski sustav znači još 28 godina električne energije iz tog temeljnog, stabilnog i pouzdanog izvora.

Temeljem rezultata Studije ekonomske opravdanosti produljenja pogonskog vijeka Nuklearne elektrane Krško, koju je izradio PricewaterhouseCoopers iz Londona, članovi Nadzornog odbora NE Krško su se krajem studenog 2014. suglasili da se njen pogonski vijek produlji do 2043. godine (redovni pogonski vijek elektrane završava 2023. godine).


Tagovi: NE Krško, potres, Nuklearna elektrana Krško, Zdenko Šimić, Hrvatsko nuklearno društvo, Fukushima
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dionice Valamara najjače u četiri tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dionice Valamara najjače u četiri tjedna
ZAGREB - Na domaćem tržištu kapitala u ponedjeljak je vladao pozitivan sentiment, dionički indeksi su se vratili u zeleni teritorij, dok se razdoblje niske likvidnosti nastavilo.
Dolar ojačao, trgovci fokusirani na američke potpore u koronakrizi
FOREX
Dolar ojačao, trgovci fokusirani na američke potpore u koronakrizi
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema euru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta budući da su se ulagači fokusirali na američke potpore u koronakrizi i na eskalaciju napetosti između SAD-a i Kine.
U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno oko 70 posto lanjskog rezultata
SOLIDNO
U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno oko 70 posto lanjskog rezultata
ZAGREB - U Hrvatskoj je od 1. do 9. kolovoza ostvareno više od milijun dolazaka turista i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ) iz sustava eVisitor objavljeni u ponedjeljak.
Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato
MODELI
Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato
ANALIZA - Ponašanje privatnih ulagača tijekom pandemije covida-19 uvelike varira ovisno o dobnoj skupini, otkrili su stručnjaci investicijske banke JP Morgan Chase.
EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse
FRANKFURT - Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,45 sati bio je u plusu 0,6 posto, pri čemu su najviše na dobitku dionice naftnih kompanija, u prosjeku za 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE