GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strani akcionari Agrobanke najavljuju arbitražu

Strani akcionari Agrobanke najavljuju arbitražu
ARBITRAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2012 / 15:13
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Petina akcionara Agrobanke - strani ulagači sa sedištem u zemljama EU, najavili su danas da će ukoliko situacija u vezi te banke ne bude rešena sporazumno, pokrenuti međunarodnu arbitražu i na taj način potražiti ostvarenje svojih prava, navedeno je u saopštenju stranih ulagača.
Strani ulagači su u situaciji da mogućnost arbitraže razmatraju zbog postupaka Republike Srbije koji su prethodili stečaju banke, a koje akcionari smatraju dokazima u prilog tezi da je "ceo postupak koji je Srbija sprovela, protivzakonit (čak i nelogičan) i da ukazuje na postojanje plana za eksproprijaciju prava akcionara od strane većinskog akcionara, uništenja banke i povredu međunarodnih sporazuma na vrlo grub način".

U saopštenju akcionara sa svojstvom stranog ulagača u Agrobanci, navedeno je da još nisu dobili odgovor od Narodne banke Srbije (NBS) na zahtev za preispitivanje odluke o oduzimanju dozvole za rad toj banci.

Kako se navodi u saopštenju stranih ulagača, zahtev su uputili nadležnima u NBS pre sedamnaest dana, i do sada nisu dobili odgovor, osim ako se odluka o pokretanju stečaja nad Agrobankom, koja je objavljena u pojedinim medijima, ne smatra odgovorom.

U Zahtevu upućenom NBS je navedeno da je celi postupak urađen u suprotnosti sa domaćim i međunarodnim pravom, i da je njime bez ikakve nadoknade eksproprisana privatna imovina (akcije) akcionara u nominalnoj vrednosti većoj od 70 miliona evra. Na ovaj način prekršeno je više sporazuma o zaštiti stranih ulaganja, navedeno je u saopštenju.

Prema rečima izvršnog direktora Qwest Investmetsa sa Kipra i zastupnika ulagača u Agrobanku iz Evropske Unije Aleša Škoberne "deoničari su istrajni u ostvarivanju svojih prava i preduzeće sve potrebne aktivnosti u okviru domaćeg i međunarodnog prava, kako bi zaštitili svoju privatnu imovinu."

''Prema svim standardima pravno-finansijskog sistema nije moguće, bez objektivno revidiranog stanja, oduzeti banci dozvolu za rad i odvesti je u stečaj, a u slučaju Agrobanke je upravo to urađeno. Strani ulagači smatraju da je NBS, kao organ Srbije - akcionara banke, postupala svesno i protivno interesima banke'', istaknuto je u saopštenju.

NBS oduzela je 25. maja dozvolu za rad Agrobanci, jer ni posle uvođenja prinudne uprave, krajem prošle godine, nije uspela da konsoliduje poslovanje, a njen gubitak u 2011. godini bio je oko 29,4 milijarde dinara.

NBS je, na zahtev Agencije za osiguranje depozita dala dozvolu za rad Novoj Agrobanci. Nova Agrobanka, osnovana je radi prenosa svih obaveza i dela potraživanja Agrobanke na tu banku, a radi obezbeđenja kontinuiteta poslovnih aktivnosti Agrobanke i zaštite interesa svih njenih deponenata i drugih poverilaca u potpunostI, saopštila je tada NBS.

Nova Agrobanka je saopštila prošle sedmice da je Beogradska berza izdala rešenje toj banci o sticanju statusa člana Berze i izdavanju dozvola za trgovanje, tako da je preuzela vlasničke račune hartija od vrednosti svih klijenata Agrobanke kojoj je oduzeta dozvola za rad.

Vlasnik Nova Agrobanke je Agencija za osiguranje depozita Srbije.


Tagovi: Agrobanka, Nova Agrobanka, Qwest Investmets, Aleš Škoberna, Narodna banka Srbije, NBS
PROČITAJ I OVO
Hit ponuda za makedonske turiste: Obilazak Lidla u Vranju
BIZARNO
Hit ponuda za makedonske turiste: Obilazak Lidla u Vranju
VRANJE - Turizam i ugostiteljstvo su najviše stradali tokom pandemije koronavirusa, ali nije sve tako sivo. Turisti iz Severne Makedonije su ovih dana dobili posebnu priliku da obiđu Vranje, a poseta Lidlu je posebno istaknuta kao vrhunac aranžmana.
Iznajmljivači u Hrvatskoj dobit će posebnu naljepnicu s QR kodom koja bi gostima trebala jamčiti sigurnost
QR KOD
Iznajmljivači u Hrvatskoj dobit će posebnu naljepnicu s QR kodom koja bi gostima trebala jamčiti sigurnost
ZAGREB - Hrvatski turistički sektor u globalu je već lani pokazao veliku ozbiljnost oko sigurnosti gostiju. Svi pružatelji smještaja, ali i restorateri, prijevoznici i ostali, nastojali su zaštititi goste pa su razrađivani protokoli na koji način dezinficirati, ulagalo se u beskontaktne usluge, dostave i niz drugih rješenja kako bi se izbjeglo da neka destinacija ili objekt postanu žarište pandemije.
Dionice iz tehnološkog sektora sjajno krenule i u novoj godini
UZLET
Dionice iz tehnološkog sektora sjajno krenule i u novoj godini
NEW YORK - Očito je - kao što je to bilo tijekom prošle godine nakon ožujka - opet došlo vrijeme za visok rast udjela tvrtki s najvećom tržišnom kapitalizacijom, koje su profitirale od pandemijskih uvjeta karantene.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere u SAD-u, pa su skloniji rizičnijim investicijama.
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
NEW YORK - Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, dok se na europskim burzama trgovalo oprezno zbog zaoštravanja restriktivnih mjera protiv koronavirusa i slabih gospodarskih pokazatelja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE