GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štrajk u fabrici "Confezioni Andrea" u Jagodini

Štrajk u fabrici
OBUSTAVA RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2015 / 20:10
Autor: u Jagodini
JAGODINA - Radnici italijanske fabrike za proizvodnju automobilskih cerada "Confezioni Andrea" u Jagodini organizovali su danas jednočasovni štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, nepoštovanja radničkih i sindikalnih prava.
Izvršni sekretar Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" Dragan Vesić izjavio je da radnici od rukovodstva traže objašnjenje zašto je uvedeno desetočasovno radno vreme kao i da im plate budu povećane.

"Radnici traže da se povećaju plate, topli obrok i regres, da se prekine sa kaznama i represivnim merama i da se formira Odbor za bezbednost i zdravlje na radu jer ima puno povreda", rekao je Vesić.

On je dodao da je sindikat "Nezavisnost", koji je organizovao današnji štrajk, pre dva meseca obavio razgovor sa poslovodstvom fabrike u kome je ukazao na bahat odnos prema zaposlenima.

"Uveli su desetočasovno radno vreme a da nas nisu obavestili zašto su to uradili. Zatim radnicima daju norme koje se menjaju i u toku radnog vremena, a zbog neispunjenja norme dobijaju famozne 'službene beleške'. Posle tih pet beleški dobija se otkaz", kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, predstavnici sindikata obavestili su o svemu vlasnika matične kompanije u Italiji i svetsku sindikalnu federaciju IndustriALL Global Union, čiji su punopravni članovi, a razgovarali su i sa predsednikom Skupštine grada Jagodina Draganom Markovićem Palmom.

"Zarade su ovde jako niske i sa tim zaradama ne može da se formira porodica i obezbedi pristojan život. Topli obrok je 600 dinara mesečno i to je ponižavajuće. Sindikat neće dozvoliti da se gazi po dostojanstvu ljudi i radnika", rekao je Vesić.

Predsednica sindikata "Nezavisnost" u fabrici "Konfecioni Andrea" Momirka Bojić navela je da plate zaposlenih u tom preduzeću iznose oko 200 evra, a da se sa toplim obrokom, regresom, noćnim i prekovremenim radom uvećavaju na oko 30.000 dinara.

"Norme su nerealne, a svaka naša greška košta od pet do 30 odsto od plate. Otkazi se svakodnevno dele. Ovde su i jako česte povrede na radu", kazala je Bojić. Direktor jagodinske fabrike "Konfecioni Andrea" Darko Kikić izjavio je da se u tom preduzeću sve radi po zakonima Srbije.

"Desetočasovno radno vreme trajalo je dve nedelje zbog obima posla i sve im je plaćeno. Službene beleške su deo našeg sistema i svaka naša fabrika ih ima. Mi radimo po standardima 'audija' i 'folksvagena'. Radi se na normu a naše norme su ostvarive. Ko prebaci normu dobija veću platu. Najmanja plata je ovde 20 odsto veća od minimalne plate u Srbiji i dobija se svakog 20-og u mesecu", kazao je Kikić.

Fabrika "Konfecioni Andrea" otvorena je u martu 2013. godine. Trenutno ima 580 zaposlenih a očekuje se da će do kraja godine taj broj biti povećan na oko 850.

Država je obezbedila subvencije od 9.000 evra po radniku, dok je Jagodina dala besplatno zemljište sa kompletnom infrastrukturom.

Tagovi: Confezioni Andrea, Jagodina, Dragan Vesić, štrajk
PROČITAJ I OVO
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
INVESTICIJE
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
LOS ANGELES - Američki raper i producent Jay-Z, suprug pjevačice Beyonce, osnovao je investicijski fond s 10 milijuna dolara kako bi podupirao mala poduzeća u sektoru marihuane u vlasništvu Afroamerikanaca.
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi su danas pali i promet i indeksi, nakon kratkotrajnog oporavka zabeleženog u sredu.
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.
ODLUKE
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.

ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe donesena je odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020. godinu.

Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi je u četvrtak vladalo negativno raspoloženje među investitorima, indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, a najviše na udaru su se našle turističke dionice.
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
RANGIRANJA
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
CAVTAT - Europska organizacija European Best Destinations (EBD) i ove je godine organizirala izbor za najbolju europsku destinaciju, a na popisu se među nominiranih 20 europskih destinacija našao i Cavtat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE