GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strahovit pad broja turista u Budvi

Strahovit pad broja turista u Budvi
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2020 / 10:18
Autor: SEEbiz / Tanjug
BUDVA – Turistička organizacija Budve objavila je da je u svim vrstama smještaja trenutno 1.500 gostiju, što je gotovo 20 puta manje nego prošle godine u isto vrijeme, kada je bilo 29.000.

Kako prenosi podgorički portal Vijesti, prazan privatni smeštaj, hoteli koji nisu ni otvoreni, većina restorana koja ne radi ili ima malo gostiju, puste plaže oslikavaju Budvu na početku glavne sezone.

Zakupac plaže Mogren Robert Viola kaže da za sada sezone nema.

„Nadamo se da će što prije biti otvorene granice sa Srbijom, jer ima dosta radnika iz te države koji su kod nas sezonski angažovani. Ali, ako sezona nastavi kako je počela, radnici nam neće biti ni potrebni”, kazao je Viola, javlja Tanjug.

Jedan od ugostitelja koji godinama drži restoran uz zidine Starog grada kaže da je platio sve obaveze zakupa i poreza, ali da nema kome da otvori restoran.

„Gostiju koji su godinama bili moja klijentela nema i pitanje je kada će doći, jer granice su zatvorene, prije svega tržište Rusije je blokirano i u skorije vrijeme ti gosti neće doći. Za sada restoran još ne mogu da otvorim jer svaki dan bi za mene bio gubitak”, kaže on.

I ulice Starog grada su gotovo puste, a u prodavnice gotovo niko ne zalazi.

„Kada govorim o ovoj sezoni, najbolje je da se okrenemo sami sebi, odnosno domaćem tržištu i pokušamo da izguramo koliko god možemo. To za privatni smještaj nije lako, ali ipak verujem da prava ponuda uvek nađe kupca. Definitivno da su gubici nesagledivi kao što je u cijelom svijetu. Ono što je najvažnije je da ostanemo zdravi”, rekao je jedan od vlasnika privatnog smještaja u Starom gradu.

Da Budvi slijedi jedna od najtežih ljetnjih sezona od razornog zemljotresa 1979. godine, potvrđuju i drastično mali prilivi od naplate boravišne takse.

Sekretar za finansije i v. d. direktora Uprave Petar Odžić (SDP) kazao je da su četiri puta manji prihodi nego lane u istom periodu kada je naplaćeno 644.031 evra.

„Ove godine će svi izvorni prihodi turističkih organizacija biti jako pogođeni, kako boravišna taksa koja zavisi od broja turista i uspješnosti turističke sezone, tako i članski doprinosi koji se od nove izmjene zakona naplaćuju samo preduzećima koja će ostvariti dobit od turističke sezone. Turistička taksa je direktno povezana sa platežnom moći vlasnika nepokretnosti koji nisu stanovnici Budve i za očekivati je da i ovaj prihod bude manji u odnosu na prošlu godinu”, rekao je on.

Tagovi: Budva, crnogorski turizam, plaža Mogren, Robert Viola, srpski turisti, ruski turisti
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi zagrebačke burze (ZSE) u utorak su porasli, no promet je u odnosu na ponedjeljak pao, kao i broj dionica s milijunskim prometom kojih je bilo tri.
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
PUTOVANJA
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
ZAGREB - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) upozorile su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome, tražeći ukidanje ili ublažavanje tih mjera, uz ujednačavanje pravila putovanja, izvijestili su iz UNWTO-a i ECTAA-e.
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
FOREX
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
LONDON - Dolar je ojačao u utorak prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima većeg zazora od rizika zbog jačanja napetosti između Rusije i Zapada u vezi Ukrajine, dok investitori čekaju poruke sa sjednice američkog Feda.
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
POTEZI
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
MOSKVA - Ruska središnja banka obustavila je kupnju stranih valuta kako bi ublažila nestabilnost na financijskim tržištima u uvjetima oslabljenog rublja i napetosti vezanih uz Ukrajinu.
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ISTRAŽIVANJE
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ZAGREB - Stanovnici Hrvatske većinom smatraju da su umreženost turizma i ostalog gospodarstva, kvaliteta upravljanja turizmom i uključenost stanovništva u njegov razvoj nezadovoljavajući, ali i da turizam nema puno negativnih učinaka, pokazalo je uz ostalo istraživanje Ministarstva turizma i sporta (MINTS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE