GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stožer za obranu Petrokemije obustavlja aktivnosti, nema opasnosti od privatizacije

Stožer za obranu Petrokemije obustavlja aktivnosti, nema opasnosti od privatizacije
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2013 / 11:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Stožer za obranu Petrokemije objavio je danas da obustavlja daljnje aktivnosti, jer procjenjuje kako sada nema neposredne opasnosti od privatizacije te kutinske tvrtke, ali će i dalje pomno pratiti sva događanja i reagirati u slučaju potrebe. Stožer je, kako se navodi u priopćenju, takvu odluku donio nakon javnih izjava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka (na HTV-u prije nekoliko dana) i njegove zamjenice Tamare Obradović Mazal (jučer u Saboru) te nakon razgovora s ministrom Vrdoljakom i predstojnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem, koji su im "svi vrlo jasno rekli da daljnje privatizacije Petrokemije neće biti".
Stožer za obranu Petrokemije, kojeg čine Sindikat EKN-a, Sindikat DEMOS-HUS te Udruga branitelja Petrokemije, aktiviran je 10. siječnja nakon nekih najava o mogućoj privatizaciji kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva.

Iz Stožera u priopćenju navode i kako su jučer njihovi predstavnici razgovarali s dvojicom od tri predložena nova člana Uprave Petrokemije (Žarko Rijetković i Krešimir Kvaternik).

"Kao i svim dosadašnjim Upravama - vrlo jasno smo im rekli kako možemo razgovarati o svemu osim o tome da u Petrokemiji ima 'viška' radnika ili o tome da nema novaca za plaće - o tim temama ne želimo razgovarati ni s njima ni s bilo kim drugim", poručuju iz Stožera.

Navode i kako ih potencijalni budući članovi Uprave "nisu uvjerili u svoju sposobnost da upravljaju ovako velikim i složenim sustavom," te da "nisu sasvim sigurni niti (zbog načina njihovog imenovanja) u njihove dobre namjere", ali i kako će o tome ipak suditi "tek kada i ako stupe na svoje nove pozicije i kada vide njihove prve poteze".

Kao činjenicu koja ih "jako zabrinjava", sindikati i udruga branitelja navode to što će "predstavnici lokalne politike u Nadzornom odboru (koji su iz Kutine) birati članove Uprave koji nisu iz Kutine".

"Predstavnici sindikata, branitelja i radnika u NO bit će protiv takvih političkih namještanja i podmetanja. Dakle u vrijeme kada imamo najviše članova NO iz Kutine imat ćemo najmanje članova Uprave iz Kutine", ističu iz Stožera. Uvjereni su kako u Petrokemiji i Kutini postoji puno veći izbor kvalitetnijih ljudi od onih koje im se politički nameće.

Iz Stožera također poručuju kako će i dalje pomno pratiti sva događanja i reagirati u slučaju potrebe te se nadaju da nova situacija neće dovesti u pitanje ostanak Josipa Jagušta na mjestu predsjednika Uprave Petrokemije.

Vlada je 10. siječnja predložila Nadzornom odboru Petrokemije opoziv dosadašnjih članova Uprave Tomislava Seletkovića, Antonije Perošević-Galović i Nenada Marinovića te imenovanje Rijetkovića, Kvaternika i Karla Došena novim članovima Uprave.

Stožer se još ranije usprotivio imenovanju novih članova, jer ih smatraju nedovoljno stručnim za vođenje tvornice, te se zalagao da Jagušt i dalje ostane predsjednik Uprave, jer drže da je posljednjih godina uspješno vodio tvrtku.

Proteklih dana Jagušt se više puta spominjao u medijima koji su prenosili kako, uz četiri stana u Zagrebu, posjeduje i jedan u Kensingtonu u Londonu koji nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Tagovi: Petrokemija, Stožer za obranu Petrokemije, Ivan Vrdoljak, Mladen Pejnović
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
ŠANGAJ - Azijski su indeksi u četvrtak imale pomiješanu izvedbu, a kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom.
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
HRANA
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu su, reagirajući na tvrdnje SDP-a o "kaotičnom stanju" državnih kontrola, poručili da su sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača jedan od temeljnih prioriteta Ministarstva i Vlade te da je u mandatu ove Vlade uspostavljen siguran i funkcionalan sustav u području sigurnosti hrane, unatoč „kaotičnom stanju“ koje je vladalo prije njezinog dolaska.
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
BRODARSKO TRŽIŠTE
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
ZAGREB - Svi koji ovih dana naručuju robu iz Kine mogli bi se itekako načekati zbog poremećaja na globalnom brodarskom tržištu.
Zagrebačka burza: HPB u fokusu, različiti smjerovi indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HPB u fokusu, različiti smjerovi indeksa
ZAGREB - Samo jedan milijunaš dovoljno govori o padu intenziteta trgovine na Zagrebačkoj burzi.
Rast broja izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora
HANFA
Rast broja izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora
ZAGREB - Porastao je broj izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora - od ukupno 96 izdavatelja koji su predali godišnji izvještaj za 2020. godinu, njih 80 posto ima pozitivno mišljenje revizora, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE