GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što znači nova kineska odluka o zabrani kriptovaluta?

Što znači nova kineska odluka o zabrani kriptovaluta?
KINA I KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 08:34
Autor: SEEbiz / Klix.ba
PEKING - Kineske vlasti pooštrile su ograničenja koja zabranjuju financijskim institucijama i platnim kompanijama pružanje usluga povezanih s kriptovalutama, pokrećući novi pad vrijednosti digitalnog novca.

U usoporedbi s prethodnom zabranom iz 2017. godine, nova pravila proširila su opseg zabranjenih usluga i prosudila da "virtualne valute nisu podržane bilo kakvom stvarnom vrijednošću".

Tri udruženja financijske industrije u utorak su uputila svoje članove, među kojima su banke i internetske kompanije za plaćanje, da ne nude nikakve usluge vezane uz kripto, poput otvaranja računa, registracije, trgovine i osiguranja.

Nova zabrana, koju je objavila Narodna banka Kine (PBOC) također uključuje usluge koje prethodno nisu spomenute.

Jasno je navedeno da institucije ne smiju prihvatiti kriptovalute ili ih koristiti kao sredstvo plaćanja. Ni institucije ne mogu pružati usluge razmjene između kriptovaluta i juana ili stranih valuta.

Pored toga, institucijama je zabranjeno da pružaju usluge štednje i izdavanja financijskih proizvoda povezanih s kriptovalutom.

Banke i kompanije koje nude usluge plaćanja također su pozvane da pojačaju nadzor novčanih tokova koji su uključeni u trgovinu kriptovalutama i da bliže koordiniraju u identifikaciji takvih rizika.

Vlada je 2013. definirala bitcoin kao virtualnu robu i rekla da je pojedincima dozvoljeno slobodno sudjelovanje u njegovoj internetskoj trgovini. Kina ne priznaje kriptovalute kao zakonsko sredstvo plaćanja, a bankarski sustav ne prihvaća kriptovalute niti pruža odgovarajuće usluge.

Međutim, iste godine, financijski regulatori, uključujući PBOC, zabranili su bankama i platnim kompanijama pružanje usluga povezanih s bitcoinima.

Također su zabranili platformama za trgovanje kriptovalutama pretvaranje zakonskog sredstva plaćanja u kriptovalute i obrnuto.

Ograničenja su navela većinu kripto berzi da se zatvore, a mnogi su se preselili u inostranstvo.

Do srpnja 2018. godine, 88 platformi za trgovanje virtualnim valutama i 85 ICO platformi povuklo se s tržišta, priopćila je PBOC.

Industrijska direktiva upozorila je da se špekulativno trgovanje bitcoinima oporavilo, narušavajući "sigurnost imovine ljudi i remeteći normalan ekonomski i financijski poredak".

S tim u vezi, mnogi kineski investitori obnovili su trgovanje na platformama u vlasništvu kineskih burzi koje su se preselile u inozemstvo, uključujući Huobi i OKEx.

Kineske burze, koje također uključuju Binance i MXC, omogućavaju pojedincima da otvaraju račune na mreži, što traje samo nekoliko minuta. Oni također olakšavaju peer-to-peer ugovore na OTC tržištima koja pomažu pretvoriti kineski juan u kriptovalute. Takve se transakcije obavljaju putem banaka ili putem internetskih kanala za plaćanje kao što su Alipay ili WeChat Pay.

Maloprodajni investitori također kupuju "računsku snagu“ od rudara kriptovaluta.

U međuvremenu, potencijalna prijetnja kriptovaluta kineskoj fiat valuti, juanu, potaknula je PBOC na lansiranje vlastite digitalne valute.

Upravo iz tog razloga, posljednja odluka otežava kupovinu kriptovaluta koristeći razne kanale plaćanja, a mogla bi utjecati na poslovanje "rudara" otežavajući im razmjenu kriptovaluta za juan, ali banke i platne kompanije također se suočavaju s izazovima identifikacije novčanih tokova povezanih s kriptovalutama.

Winston Ma, izvanredni profesor Pravnog fakulteta u New Yorku i autor knjige "Digitalni rat", rekao je da su nova pravila osmišljena kako bi u potpunosti isključila kripto transakcije iz kineskog financijskog sustava i očekuje da će vlada iznijeti nove propise koji ciljaju kripto imovinu.

Tagovi: kriptovalute, Kina, NR Kina, Alipay, WeChat Pay, Binance, bitcoin, Narodna banka Kine, digitalni juan, juan
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE