GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što znači današnje odbijanje svjedočenja na sudu u Muenchenu?

Što znači današnje odbijanje svjedočenja na sudu u Muenchenu?
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2016 / 15:35
Autor: SEEbiz / H
MUENCHEN - Predstavnici tužbe i obrane, u procesu koji se zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv bivših djelatnika službi sigurnosti Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, različito vrednuju u ponedjeljak pročitano priopćenje jednog od glavnih potencijalnih svjedoka i jednog od vodećih ljudi jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) početkom 80-ih Stanka Čolaka i djelatnika SDS-a Dmitra Šijana.

„Danas se dogodilo nešto što je zaista važno i što je zaista bitna stvar u dosadašnjem tijeku postupka. Naime po prvi puta, umjesto dosadašnjih: ‚ne znam', 'nisam vidio', 'ne sjećam se', dva bivša pripadnika jugoslavenske Udbe su otvoreno rekli da se boje kaznenog progona u slučaj svojeg svjedočenja i odbili svoje svjedočenje upravo na toj osnovi. Sud je to iz pravnih razloga sasvim ispravno prihvatio. Međutim, faktički to znači da Čolak i Šijan time šalju poruku, a ta je: optužnica stoji i postoji i njihova upletenost u tu optužnicu", rekao je za Hinu u ponedjeljak nakon ročišta Siniša Pavlović, odvjetnik udovice ubijenog Stjepana Đurekovića, Gisele, sutužiteljice u ovom procesu.

Odvjetnik optuženog Josipa Perkovića Anto Nobilo pak smatra da današnje odbijanje svjedočenja dvojice svjedoka izravno potvrđuje tezu obrane da je operacija ubojstva Stjepana Đurekovića djelo savezne, a ne republičke razine SDS-a, što je vidljivo iz Čolakova straha da bi ga se moglo goniti za umiješanost u Đurekovićevo ubojstvo, jer za to postoje i drugi dokazi koji su se dosad pojavili u procesu.

„Stanko Čolak je odbio svjedočiti obrazlažući to strahom da bi se zbog tog svjedočenja i njega moglo kazneno goniti. U ovom slučaju možemo govoriti da on strahuje da bi ga se moglo goniti zbog upletnosti u slučaj Đureković jer su se tijekom suđenje pojavili iskazi svjedoka poput Ivana Lasića kojemu je Čolak, prema svjedočenju, osobno nakon ubojstva Đurekovića rekao ‚da se ekipa sretno vratila', što pokazuje njegovu umiješanost. Za Šijana se pozivanje na strah od kaznenog progona može odnositi na bilo koje drugo djelo, ali ne i na Đurekovića, s čim on nije imao veze jer se u vrijeme njegovog ubojstva nalazio na drugim položajima", rekao je Nobilo za Hinu.

Odvjetnik Josipa Perkovića je zaključio kako je teza obrane od samog početka bila ta da njegov mandant ne može imati veze s djelom koje mu se predbacuje jer da je to bila operacija saveznih a ne republičkih razina SDS-a i borbe protiv neprijateljske emigracije.

Tužitelj Weiss zadovoljan dosadašnjim svjedočenjima

Upitan da ocijeni dosadašnji tijek suđenja državni tužitelj Lionhardt Weiss je za Hinu izjavio kako o ishodu procesa naravno odlučuje sud na kraju suđenja, ali da je nedavno odbijanje suda da udovolji zahtjevu obrane da se optuženi brane sa slobode znakovito.

„To u neku ruku pokazuje kako sud vrednuje stupanj sumnje. Sud u Muenchenu i dalje polazi od toga kako postoji osnovana sumnja da su optuženi počinili djelo za koje ih tereti optužnica", rekao je Weiss, koji je ustvrdio kako je zadovoljan dosadašnjim svjedočenjima.

Proces protiv Perkovića i Mustača bi trebao biti nastavljen sutra svjedočenjem Vladimira Šeksa, savjetnika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović za ustavno-pravna pitanja.

Vladimira Šeksa je tijekom dosadašnjeg suđenja spomenuo bivši djelatnik Službe državne sigurnosti Ivan Lasić, koji je svjedočio video-vezom iz Mostara. On je tom prilikom govorio o Vladimiru Šeksu kao "djelatniku Udbe", što je sam Šeks u više navrata odbacio kao neistinu.

Istog dana bi trebao svjedočiti i Ivan Bandić, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina djelovao kao suradnik SDS-a u Mostaru.

Tagovi: Stjepan Đureković, Josip Perković, Zdravko Mustač, Stanko Čolak, Dmitar Šijan
PROČITAJ I OVO
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
TURISTIČKA SEZONA
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
ZAGREB - Prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 25 tisuća turista.
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
DOBRE VIJESTI
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
ZAGREB - Svi putnici koji se vraćaju moraju imati pri ulasku u Njemačku jedan od sljedećih dokumenata: trenutni test na koronu, dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz ozdravljenja. Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od testa.
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
HOTELIJERI
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
ZAGREB - Hoteli s pet zvjezdica otprilike su na 95 posto popunjenosti. Vjetar u leđa, objašnjavaju, dalo im je ublažavanje mjera za putovanja.
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
LUKE
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
SPLIT - Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika.
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE