GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što otkrivaju, a što skrivaju Manolićevi i Šeksovi memoari?

Što otkrivaju, a što skrivaju Manolićevi i Šeksovi memoari?
POVIJESNI DOKUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2015 / 20:18
Autor: Miroslav Flego
KOLUMNA - Spletom okolnosti na koje nisam mogao utjecati, proteklih sam dana paralelno čitao memoarske zapise dvojice hrvatskih političara koji više nisu u visokoj politici pa se moglo s pravom očekivati kako ćemo u njihovim zapisima pročitati nešto više što nismo znali o događanjima u vrijeme stvaranja neovisne Hrvatske, a spoznali smo kako su obojica nešto novoga otkrili, ali još više prikrili o zakulisnim intrigama i događanjima u hrvatskoj politici s kraja 80-ih i početka 90-ih.
Dakako, riječ je o knjigama Josipa Manolić Politika i Domovina (Moja borba za suvremenu i socijalnu Hrvatsku) u izdanju Golden marketinga – Tehnička knjiga i memoarskim zapisima Vladimira Šeksa 1991. (1.) Moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat u nakladi Večenjeg lista d.o.o. biblioteke Večernji edicija. Za razliku od Šeksa koji na 450 stranica donosi sjećanja na prvih osam (točnije, sedam i pol) mjeseci 1991. i najteže mjesece mlade hrvatske države suočene s vanjskim i unutrašnjim neprijateljima, Manolić se na 400 stranica prisjeća cijelog svog života od najmlađih dana naukovanja do stvaranja hrvatske države u čemu je zdušno sudjelovao kao jedan od najbližih sutradnika Franje Tuđmana pa mu se početkom 90-ih u novinama lijepio epitet "drugog čovjeka Hrvatske". Manolić opisuje 75 godina sudjelovanja "u političkom životu Hrvatske, Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i, dakako, demokratske Republike Hrvatske" i dodaje kako su to "četiri države, četiri različita politička režima – dva sam rušio, jedan gradio i rušio, a jedan stvarao".

U prvom poglavlju opisuje svoj recolucionarni rad i ulazak u tadašnje obavještajne strukture, od OZNE do načelnika za izvršenje kaznenih sankcija i, zanimljivo, nigdje se nije trudio, barem se iz njegovih zapisa to ne vidi, istaknuti radom protiv neprijatelja, nema akcija protiv unutrašnjih neprijatelja i kulaka, već jednostavno su ga pretpostavljeni promicali na sve višu i višu dužnost do šefa svih zatvora. Svakako su najzanimljiviji dijelovi knjige gdje opisuje pozadinu zbivanja nastanka Hrvatske, tajni sastanci s Tuđmanom i istomišljenicima i dogovori o novoj stranci koji će na Manolićev prijedlog dobiti naziv Hrvatska demokratska zajednica.

Iznenađujuće malo Manolić piše o zbivanjima vezanima za Vukovar, ali je razvidno kako je ostao kod stava da su zapovjednici obrane Vukovara pokupile veliki novac iz vukovarskog SDK-a što je i utvrđeno u izvješću povjerenstava kojega je vodio pa su, misli Manolić, opravdane torture koje su preživjeli Dedaković i ostali. Dosta detaljno opisuje operaciju "Labrador" protiv agenata srpske tajne službe i KOS-a u državnim tijelima mlade države pa i u najbližem krugu predsjednika Tuđmana, ali, kao iskusni udbaš, Manolić ne voli spominjati imena kada nije potrebno. Šokantna je Manolićeva opaska kako vjeruje da su pipci "Labradora" i danas u najvišem državnom vrhu.

Manolić se u zadnjem poglavlju "pere" od optužbi da je sudjelovao u navodnom trovanju kardinala Alojzija Stepinca dok je bio u zatvoru u Lepoglavi (za vrijeme njegova šefovanja svim zatvorima), isto kao što se u cijeloj svojoj memoarskoj knjizi, Vladimir Šeks "pere" od optužbi da je sudjelovao u navodnoj uroti protiv predsjednika Franje Tuđmana i čak da mu je radio o glavi. Uzgred, Šime Đodan i Antun Vrdoljak su na zatvorenim stranačkim sastancima izjavljivali kako su čuli da im Šeks prijeti da će ih ubiti!?

Šeksova knjiga se razlikuje od Manolićeve prema "kutu" gledanja pripovjedača, u ovom slučaju, dvojice hrvatskih političara. Manolić priča u prvom licu što i dolikuje memoarskoj literaturi, dok se Šeks, iako i on pripovijeda u "ich-formi", "gubi" zbog brojnih citata pa nekada nije jasno što je citat, a što Šeksov komentar (najčešće vrlo ciničan, ponekad podrugljiv) ili pojašnjenje. Naime, Šeks donosi brojne zapisnike, stenograme i fonograme sa, često, zatvorenih sastanaka stranačkog i državnog vrha, često prenosi na desetine i desetine stranica citata iz drugih memoarskih radova, poput Manolića, Davorina Rudolfa, Žarka Domljana, Petra Kriste, Martina Špegelja ili Janka Bobetka i ponekada je zaista teško razlučiti što je autorov komentar, a što citat. Čini se da je to manjkavost urednika knjige koji (možda se nije želio suprotstaviti autorovu autoritetu!?) na to nije pazio što čitatelju otežava čitanje i praćenje zbivanja. Poneki dijelovi, posebice, na početku knjige su dosta dosadni jer donosi prijepise usvojenih zakona, uredbi i drugih državnih i stranačkih dokumenata koji su poznati.

Vrijednost Šeksove knjige što u drugom dijelu donosi fonograme i zapisnike zatvorenih sjednica na kojima se raspravljalo kako braniti Domovinu, napadati otvoreno vojarne ili pregovorima doći do rješenja gdje je uočljiva Tuđmanova "doktrina" kako ne treba napadati JNA kao cjelinu već samo srpske pobunjenike jer je vjerovao u Kadijevićevo obećanje da JNA neće napasti Hrvatsku osim ako bude isprovocirana. Zanimljive su sjednice na kojima se raspravljalo o sastavu nove vlade gdje je došla do izražaja Tuđmanova netrpeljivost prema oporbi čak i kada se stvarala vlada demokratskog jedinstva, ali vidjeli smo kako u takvim razgovorima Tuđman zna biti i duhovit. Na raspravi tko će biti ministar obrane gdje je spomenuto desetak mogućih kandidata među kojima i Ivan Milas i kada je
otpadao kandidat po kandidat, a Milas nije želio tu dužnost, Tuđman je presjekao "ošišat ćemo Milasa i poslati u vojsku". Čini se da nije imao visoko mišljenje o radnim navikama Nevana Jurice pa kada se raspravljalo koju dužnost dati Jurici, rekao "ne zato što Neven Jurica to ne bi mogao, kada bi se eventualno naučio da dođe u osam sati..."

Uz sve nedostatke, Šeksova knjiga je zanimljiva za pročitati iako mu se može zamjeriti što nije koristio više svoje bilješke kako bi saznali pozadinu događanja o kojima obrazlaže. Možda će u drugoj knjizi gdje opisuje događanja od sredine kolovoza do kraja godine, uključujući i događanja u Vukovaru pa i Osijeku, i urednik i autor, ispraviti ove nedostatke.

Foto: CROPIXTagovi: Josip Manolić, Vladimir Šeks, Franjo Tuđman, akcija Labrador, Vlada nacionalnog jedinstva, Alojzije Stepinac, Mile Dedaković Jastreb, Antun Vrdoljak, Vukovar, Neven Jurica, Martin Špegelj, Davorin Rudolf, Ivan Milas, Petar Kriste
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon dva tjedna pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon dva tjedna pada
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, no trgovalo se vrlo nestabilno djelomice zbog rizika od kolapsa Evergrandea, najvećeg igrača na kineskom tržištu nekretnina.
Dolar ojačao prema košarici valuta treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta treći tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, trećeg zaredom, nakon što je američka središnja banka poručila da će uskoro početi smanjivati monetarne poticaje gospodarstvu.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB - Zagrebačka je burza ovoga tjedna iznjedrila skok prometa uz rast indeksa.
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE