GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?

Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 13:34
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Za dioničare hrvatskih kompanija bit će vrlo zanimljivo pročitati DuPontovu analizu, vrlo korisno mjerilo koje analizira različite pokretače povrata na kapital (RoE).

Ovaj model omogućuje analitičarima i investitorima da ispitaju profitabilnost poduzeća koristeći se podacima kako iz računa dobiti, tako i iz bilance. To analitičarima daje temeljit uvid u financijsko zdravlje i operativnu učinkovitost tvrtke. Imajte na umu da smo za ovu analizu koristili rezultate za prvi kvartal.

Govoreći uopćeno, jednadžba omogućuje analitičarima seciranje tvrtke i učinkovito utvrđivanje gdje je tvrtka slaba, a gdje jaka, pišu analitičari InterCapitala. To omogućava analitičarima da brzo saznaju na koja područja poslovanja trebaju gledati (upravljanje zalihama, struktura duga, marže) za više odgovora. Međutim, ta je jednadžba je još uvijek široka i nije zamjena za detaljnu analizu.

DuPont nam kaže da na RoE utječu tri stvari:

Operativna učinkovitost koja se mjeri profitnom maržom
Učinkovitost upotrebe imovine koja se mjeri ukupnim prometom imovine
Financijska poluga, koja se mjeri multiplikatorom kapitala

Zbog toga smo izuzeli tri turističke tvrtke (ARNT, RIVP i MAIS) jer su imale neto gubitak. Tri od devet promatranih tvrtki zabilježilo je dvoznamenkasti RoE, a Ericsson Nikola Tesla predvodi popis (27,3%). Takav povrat ulaganja dolazio je zahvaljujući solidnom prometu imovine od 1,93 (najveći među promatranim tvrtkama) i multiplikatoru kapitala od 2,68.

Slijede Optima Telekom i Atlantic Grupa s RoE od po 11,1%. Tako visoki RoE Optime dolazi gotovo isključivo iz multiplikatora kapitala od 59,9, daleko najvećeg među svim promatranim tvrtkama. Podsjećanja radi, tvrtka već neko vrijeme posluje s gubicima što je smanjilo njezin kapital. Točnije, preneseni gubici na kraju Q1 iznose -857,6 milijuna kuna.

Atlantic Grupa prijavila je profitnu maržu od 6,4% (najveću od svih promatranih tvrtki) i promet imovine od 0,95. Takav bi se RoE mogao smatrati prilično visokim s obzirom na to da Grupa posluje s vrlo malo duga.

S druge strane, Kraš ima najniži RoE od 3,5%. Tako nizak RoE mogao bi se uglavnom pripisati relativno niskoj profitnoj marži od 2,4% (druga najniža od promatranih tvrtki).

Tagovi: DuPontova analiza, povrat na kapital, Ericsson NT, Kraš, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Optima Telekom, marže, operativne marže
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE