GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?

Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 13:34
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Za dioničare hrvatskih kompanija bit će vrlo zanimljivo pročitati DuPontovu analizu, vrlo korisno mjerilo koje analizira različite pokretače povrata na kapital (RoE).

Ovaj model omogućuje analitičarima i investitorima da ispitaju profitabilnost poduzeća koristeći se podacima kako iz računa dobiti, tako i iz bilance. To analitičarima daje temeljit uvid u financijsko zdravlje i operativnu učinkovitost tvrtke. Imajte na umu da smo za ovu analizu koristili rezultate za prvi kvartal.

Govoreći uopćeno, jednadžba omogućuje analitičarima seciranje tvrtke i učinkovito utvrđivanje gdje je tvrtka slaba, a gdje jaka, pišu analitičari InterCapitala. To omogućava analitičarima da brzo saznaju na koja područja poslovanja trebaju gledati (upravljanje zalihama, struktura duga, marže) za više odgovora. Međutim, ta je jednadžba je još uvijek široka i nije zamjena za detaljnu analizu.

DuPont nam kaže da na RoE utječu tri stvari:

Operativna učinkovitost koja se mjeri profitnom maržom
Učinkovitost upotrebe imovine koja se mjeri ukupnim prometom imovine
Financijska poluga, koja se mjeri multiplikatorom kapitala

Zbog toga smo izuzeli tri turističke tvrtke (ARNT, RIVP i MAIS) jer su imale neto gubitak. Tri od devet promatranih tvrtki zabilježilo je dvoznamenkasti RoE, a Ericsson Nikola Tesla predvodi popis (27,3%). Takav povrat ulaganja dolazio je zahvaljujući solidnom prometu imovine od 1,93 (najveći među promatranim tvrtkama) i multiplikatoru kapitala od 2,68.

Slijede Optima Telekom i Atlantic Grupa s RoE od po 11,1%. Tako visoki RoE Optime dolazi gotovo isključivo iz multiplikatora kapitala od 59,9, daleko najvećeg među svim promatranim tvrtkama. Podsjećanja radi, tvrtka već neko vrijeme posluje s gubicima što je smanjilo njezin kapital. Točnije, preneseni gubici na kraju Q1 iznose -857,6 milijuna kuna.

Atlantic Grupa prijavila je profitnu maržu od 6,4% (najveću od svih promatranih tvrtki) i promet imovine od 0,95. Takav bi se RoE mogao smatrati prilično visokim s obzirom na to da Grupa posluje s vrlo malo duga.

S druge strane, Kraš ima najniži RoE od 3,5%. Tako nizak RoE mogao bi se uglavnom pripisati relativno niskoj profitnoj marži od 2,4% (druga najniža od promatranih tvrtki).

Tagovi: DuPontova analiza, povrat na kapital, Ericsson NT, Kraš, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Optima Telekom, marže, operativne marže
PROČITAJ I OVO
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
Dolarov indeks u blagom minusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom minusu
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili nešto skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima nakon dobrih vijesti iz Kine.
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
NAGRADE
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
ZAGREB - Otok Lošinj se ovih dana dodatno potvrdio na međunarodnoj turističkoj mapi, s nagradama malološinjskom hotelu Belleuve za najbolju spa i wellness ponudu u svijetu, te projektu "Lošinjski loger Nerezinac" za drugo mjesto među najboljim europskim projektima održivog kulturnog turizma.
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
GUBICI
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
ZAGREB - Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše u petak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE