GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?

Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 13:34
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Za dioničare hrvatskih kompanija bit će vrlo zanimljivo pročitati DuPontovu analizu, vrlo korisno mjerilo koje analizira različite pokretače povrata na kapital (RoE).

Ovaj model omogućuje analitičarima i investitorima da ispitaju profitabilnost poduzeća koristeći se podacima kako iz računa dobiti, tako i iz bilance. To analitičarima daje temeljit uvid u financijsko zdravlje i operativnu učinkovitost tvrtke. Imajte na umu da smo za ovu analizu koristili rezultate za prvi kvartal.

Govoreći uopćeno, jednadžba omogućuje analitičarima seciranje tvrtke i učinkovito utvrđivanje gdje je tvrtka slaba, a gdje jaka, pišu analitičari InterCapitala. To omogućava analitičarima da brzo saznaju na koja područja poslovanja trebaju gledati (upravljanje zalihama, struktura duga, marže) za više odgovora. Međutim, ta je jednadžba je još uvijek široka i nije zamjena za detaljnu analizu.

DuPont nam kaže da na RoE utječu tri stvari:

Operativna učinkovitost koja se mjeri profitnom maržom
Učinkovitost upotrebe imovine koja se mjeri ukupnim prometom imovine
Financijska poluga, koja se mjeri multiplikatorom kapitala

Zbog toga smo izuzeli tri turističke tvrtke (ARNT, RIVP i MAIS) jer su imale neto gubitak. Tri od devet promatranih tvrtki zabilježilo je dvoznamenkasti RoE, a Ericsson Nikola Tesla predvodi popis (27,3%). Takav povrat ulaganja dolazio je zahvaljujući solidnom prometu imovine od 1,93 (najveći među promatranim tvrtkama) i multiplikatoru kapitala od 2,68.

Slijede Optima Telekom i Atlantic Grupa s RoE od po 11,1%. Tako visoki RoE Optime dolazi gotovo isključivo iz multiplikatora kapitala od 59,9, daleko najvećeg među svim promatranim tvrtkama. Podsjećanja radi, tvrtka već neko vrijeme posluje s gubicima što je smanjilo njezin kapital. Točnije, preneseni gubici na kraju Q1 iznose -857,6 milijuna kuna.

Atlantic Grupa prijavila je profitnu maržu od 6,4% (najveću od svih promatranih tvrtki) i promet imovine od 0,95. Takav bi se RoE mogao smatrati prilično visokim s obzirom na to da Grupa posluje s vrlo malo duga.

S druge strane, Kraš ima najniži RoE od 3,5%. Tako nizak RoE mogao bi se uglavnom pripisati relativno niskoj profitnoj marži od 2,4% (druga najniža od promatranih tvrtki).

Tagovi: DuPontova analiza, povrat na kapital, Ericsson NT, Kraš, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Optima Telekom, marže, operativne marže
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE