GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?

Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2021 / 20:57
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.

Mišljenja o tome zašto se to dogodilo baš danas, naravno, podijeljena su, no dio analitičara prstom upire u početak trgovine dionicama Coinbasea na Njujorškoj burzi.

Vikend rasprodaja uslijedila je nakon napornog tjedna za industriju koja je vidjela da je vrijednost svih kovanica porasla za 2,25 bilijuna američkih dolara usred bijesa potražnje za svim kripto stvarima u promašaju na izravnom popisu Coinbasea u srijedu. Najveća američka kripto burza završila je tjedan s vrijednosti od 68 milijardi dolara, više od vlasnika njujorške burze.

"Neki oblik reakcije bio je neizbježan", napisao je osnivač Galaxy Digitala Michael Novogratz u tweetu u nedjelju.

“Tržišta su se previše uzbudila oko dionica Coinbasea. Uzletjeli su dogecoin, XRP i BSV, a sve bez ikakog temelja. Sve su to bili znakovi da je tržište pretjeralo."

Dogecoin, koji ima ograničenu upotrebu i nema nikakvih osnova, proteklog je tjedna snažno porastao da bi u jednom trenutku vrijedio više od 50 milijardi dolara prije nego što je posrnuo u subotu. Potražnja je bila toliko brza za tokenom da su ulagači koji su pokušavali njime trgovati na Robinhoodu srušili web stranicu nekoliko puta u petak, objavila je internetska burza u blogu.

U nekoliko internetskih izvještaja također se u nedjelju spekuliralo da je taj pad povezan sa zabrinutostima da bi američko ministarstvo financija moglo suzbiti pranje novca koje se provodi putem digitalne imovine.

"Kripto svijet se danas budi pomalo bolne glave", rekao je Antoni Trenchev, suosnivač kriptozajmodavca Nexo.

"Dogecoin-ov stopostotni uzlet u petak bio je vrhunac zabave. Euforija je bila u zraku. I obično u kripto svijetu postoji cijena koju treba platiti kada se to dogodi."

Osim "neutemeljenih" najava o kaznama koje priprema američko ministarstvo financija, Trenchev je rekao da faktori pada uključuju "višak poluge, upućeni Coinbase koji je privukao kapital nakon izravnog popisa i masovni prekidi isporuke struje u kineskoj provinciji Xinjiang koji pogađaju rudare bitcoina."

Rastuće prihvaćanje kriptovaluta potaknulo je rast bitcoina, kao i podizanje ostalih tokena na rekordne razine. Interes za kripto ponovno je porastao nakon što su tvrtke od PayPala do Squarea počele omogućavati transakcije u bitcoinu na svojim sustavima, a tvrtke s Wall Streeta poput Morgan Stanleya počele su pružati pristup tokenima nekim najbogatijim klijentima. To se događa unatoč dugotrajnoj zabrinutosti zbog njihove nestabilnosti i korisnosti kao načina plaćanja.

Vlade šire istražuju rizike u tom sektoru kako se baza investitora širi. Najbolniji udarac kripto zajednici ovoga je tjedna zadala Turska. Kripto tvrtke pojačavaju svoje vrhunske redove kako bi oblikovale novo regulatorno okruženje i riješile dugotrajni skepticizam prema digitalnim tokenima.

Najvatreniji zagovornici bitcoina vide ga kao suvremenog čuvara vrijednosti i zaštitu od inflacije, dok se drugi plaše da se stvara špekulativni balon.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE