GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što je short selling?

Što je short selling?
POJMOVNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2021 / 18:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Short selling kao trgovinski pojam ovih je dana ušao i u hrvatske mainstream medije.

Posljednjih je dana ova tema iznimno aktualna zbog događanja oko GameStopa, pa smo odlučili objaviti kratki prikaz ovog modela trgovine.

Short selling, u Hrvatskoj poznatiji kao ‘shortanje’ je način ulaganja u kojem se prvo prodaje ‘posuđena’ dionica (za posuđivanje se plaća naknada) ili vrijednosni papir da bi se kasnije, kad joj cijena padne, kupila.

Zarada se ostvaruje na razlici između prodajne (više) i kupovne (niže) cijene. Ulagači ustvari, očekuju pad cijene dionice i na tome zarađuju.

Matematička formula kratke prodaje relativno je jednostavna. Prema zadanim postavkama mrežni brokeri uvijek prikazuju neto dobitak ili gubitak na trgovinskim platformama. Što je niža cijena otkupa vaših dionica u odnosu na vašu prodajnu cijenu, to se više novca zarađuje. Drugim riječima, što je niža cijena dionice koja se prodaje kratko, to je veća vjerojatnost da ćete postići značajan dobitak.

Kada je najbolje vrijeme za Short?

Nažalost, nitko ne može predvidjeti budućnost. Međutim, postoje određeni scenariji u kojima se short sell dionice mogu pokazati korisnima.

Izdvajamo tri scenarija u kojima shortanje može biti dobar potez:

1. Financijski krah na tržištu

Sjećate se financijskog kraha iz 2008. godine? Dvanaest godina nakon toga došla je koronakriza, pa smo u veljači prošle godine svjedočili oštrom burzovnom padu. Neki kažu da ga možemo očekivati ponovno, poput, primjerice, Jeremyja Granthama. Padovi se događaju, iako ne tako često. Međutim, sve je u tome da budete spremni, pa ako se dogodi, znate što trebate učiniti.

2. Skandal u kompaniji

Ovaj se scenarij događa češće od financijskih nesreća. Sjećate se Volkswagenovog skandala s emisijom dizela 2015. godine? Ili iz nešto bliže prošlosti skandal s Wirecardom...

3. Loši poslovni rezultati kompanije

Svakoga tromjesečja javna poduzeća objavljuju svoje izvješće o zaradi. Analitičari daju svoje procjene koliki će, između ostalog, biti i iznos zarade po dionici i prihoda. Ako tvrtka posluje ispod očekivanja tržišta, posljedica će vjerojatno biti ta da će vlasnici dionica poželjeti prodati svoje udjele, dok će, istodobno, neki drugi pokrenuti nove kratke pozicije. Nakon niza loših izvještaja o zaradi, tvrtka bi mogla početi pokazivati značajke padajućeg trenda.

Tagovi: short selling, shortanje, tržište kapitala, Wirecard, GameStop, Volkswagen, Jeremy Grantham
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE