GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što donosi budućnost energetike?

Što donosi budućnost energetike?
SCENARIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2016 / 17:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dejan Ljuština, član Uprave i partner za konzalting u PwC Hrvatska te lider za konzalting usluge u sektoru telekomunikacija i energetike u regiji jugoistočne Europe, sudjelovao je na današnjoj konferenciji Energetska budućnost Hrvatske, koja se u organizaciji poslovnog tjednika Lider održala u Hypo Centru održavši okupljenima stručnu prezentaciju "Budućnost energetike: Strateški pogled na transformaciju energetskog sektora".

Tom prilikom je istaknuo:

„Uslijed utjecaja svjetskih mega trendova sektor energetike će se značajno promijeniti. Rastuća urbanizacija, demografski pomak, tehnološki napredak i sve veća svjesnost o važnosti održavanja niske razine CO2 značajno utječu na transformaciju. Postoji dilema – je li važnija sigurnost pristupa jeftinoj energiji ili je važnija nisko-ugljična energija. Energetska transformacija je realnost – pitanje je kada će se ona dogoditi i koliko će dugo trajati.

Vlade svih država svijeta u Parizu su odlučile krenuti s transformacijom i obvezale se na daljnje smanjenje emisije, no pitanje je kako će postići te ciljeve i hoće li svi implementirati ono na što su se obvezali.

Rast potražnje za naftom usporava na globalnoj razini, dok na razvijenim tržištima čak i pada. To značajno utječe na naftne kompanije koje se tijekom vremena nisu puno mijenjale - tromi su sustavi koji su navikli poslovati po ustaljenim procedurama, nisu fleksibilni i ne prilagođavaju se lako te nisu sklone izlaganju riziku. Svjedočimo utjecaju tehnologije na cjelokupni lanac vrijednosti – nove tehnologije za istraživanje i eksploataciju, digitalizacija naftnih polja, korištenje big data, korištenje naprednih uređaja, IoT pomažu im biti efikasnije u onome što rade. U industriji električne energije su također vidi utjecaj tehnologije i jasno okretanje prema obnovljivim izvorima energije, distribuirana proizvodnja i skladištenje proizvedene energije kao i veći fokus na potrebe potrošača. Na primjer, kupci također ulaze u područje proizvodnje električne energije – IKEA u SAD-u na svojim zgradama ima solarne panele za proizvodnju energije za vlastite potrebe.

Transformaciju cjelokupnog sektora najbolje pokazuju primjeri država poput Saudijske Arabije i Norveške koje su svoje bogatstvo izgradile na eksploataciji sirove nafte, koje i dalje drže veliki udio u ukupnoj svjetskoj proizvodnji. Naime, Saudijska Arabija najavila je ambiciozan plan radikalnog smanjenja ovisnosti o nafti tako da bez nafte mogu živjeti već od 2020. godine. Norveški državni fond odlučio je povući sva ulaganja iz industrija temeljenih na ugljenu, a sama država značajno promovira smanjenje štetnih emisija te do 2025 potpuno zabraniti automobile na konvencionalna goriva. Transformacija se vidi i na primjeru kompanije TOTAL, jedne od najvećih naftnih kompanija u svijetu, koja planira u sljedećih 20 godina 20 posto ukupnih ulaganja usmjeriti u nisko-ugljične projekte.

Postoje tri načina na koje će kompanije odgovoriti na transformaciju:

Optimizirati postojeće poslovanje, fokusirati se na smanjenje troškova i operativnu izvrsnost.

Iskoristiti postojeći model poslovanja dok god je on komercijalno isplativ i potom odlučiti o alternativama i novoj strategiji.

Postepena transformacija u nisko-ugljičnu ekonomiju kao što to već čine STATOIL i TOTAL."

Tagovi: budućnost energetike, energetika, Dejan Ljuština, Total, Statoil, PwC Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
AVIONI
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pojasnio da je kod ugovora o kupnji višenamjenskog borbenog aviona Rafale i klauzule o indeksaciji cijena riječ o iznosu od oko 45 milijuna eura, dok se kod ugovora s komercijalnim tvrtkama na obvezu PDV-a odnosi ukupno 111 milijuna eura, a taj PDV Hrvatska plaća sama sebi.
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
KAMPANJA
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
ZAGREB - Solinski Include, osnivača Ivana Mrvoša, u četvrtak je lansirao novu, treću po redu kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeam platformi, u kojoj planira od zainteresiranih investitora prikupiti do milijun eura novog kapitala.
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
HRANA
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
RIM - Cijene hrane porasle su u svijetu u studenome četvrti mjesec zaredom, dosgnuvši najvišu razinu u više od 10 godina, potaknute snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
FOREX
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima dok investitori prate smjernice iz američkog Feda o dinamici smanjenja poticaja i nove informacije o omikronu, novoj varijanti koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE