GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što bi donijelo KKR-ovo preuzimanje Tušmobila?

Što bi donijelo KKR-ovo preuzimanje Tušmobila?
BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2013 / 08:31
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Prema pisanju SEEbiza i Financi, private equity kompanija Kohlberg Kravis Roberts & Co. planira preuzeti još jednog regionalnog telekom operatera, točnije slovenski Tušmobil.
Isti izvor navodi da bi transakcija mogla biti vrijedna oko 150m EUR. Ranije špekulacije su s kupnjom Tušmobila povezivale Deutsche Telekom, Tele2 i kineski Huawei.

Tušmobil je treći najveći mobilni telekom operater u Sloveniji s tržišnim udjelom od oko 11%. U 2012., kompanija je generirala prihode od prodaje u iznosu 74m EUR, uz EBITDA od 9,2m EUR i neto gubitak na razini -3m EUR. Osim negativnog financijskog rezultata, Tušmobil tereti i 10,7m EUR neto financijskog duga, što se čini prihvatljivo u odnosu na EBITDA iz 2012., no u usporedbi s EBITDA iz 2011. u iznosu 2,7m EUR ovakva razina duga prilično je izazovna.

U odnosu na financijske podatke iz 2012., potencijalna transakcija veličine 150m EUR implicirala bi transakcijske multiple EV/S = 2,2x i EV/EBITDA = 17,5x. Prema našem izračunu, medijan transakcijskih multipla europskih mobilnih operatera unazad 5 godina je EV/S = 1,9x odnosno EV/EBITDA = 4,9x.

KKR je nedavno od private equity fonda Mid Europa Partners kupio SBB Telemach, telekomunikacijsku kompaniju s područja bivše Jugoslavije, u transakciji vrijednoj oko 1 mlrd EUR, prema dostupnim nepotvrđenim podacima. SBB Telemach nastao je u prosincu 2012. spajanjem i dokapitalizacijom dvije kompanije iz portfelja Mid Europe, SBB-a i Telemacha. Pod upravljanjem Mid Europe, SBB Telemach postao je jedan od najvećih pružatelja usluge pay TV i širokopojasnog interneta na području Srbije te Bosne i Hercegovine i to kroz strategiju širenja putem akvizicija, pri čemu je kupio 18 kompanija.

www.icapital.hr

Tagovi: KKR, Tušmobil, Deutsche Telekom, Tele2, Orange, Tušmobil
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
PROGNOZE
Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je razmatrao utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, ustvrdivši da da su procijenjeni gubici fondovske industrije u ovoj godini manji od njihovih dobitaka iz 2019., a i bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na tržištima.
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
MIROVINCI
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
ZAGREB - Uvođenje eura ukinut će ili bitno smanjiti valutne i kreditne rizike, a imovina mirovinskih fondova bit će znatno likvidnija, rečeno je u ponedjeljak na skupu o utjecaju uvođenja eura za mirovinske fondove u Hrvatskoj, u organizaciji Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, a trguje se oprezno jer se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstava zbog drugog vala širenja koronavirusa.
Evo zašto Goldman Sachs favorizira meksičku valutu
ANALITIČARI
Evo zašto Goldman Sachs favorizira meksičku valutu
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su meksički peso kao najsigurniju okladu među valutama tržišta u razvoju koja će profitirati nakon što prođe koronakriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE