GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stiže povijesni dan za bitcoin

Stiže povijesni dan za bitcoin
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2020 / 08:32
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
LONDON - Investitori u kriptovalute s nestrpljenjem očekuju svibanj kad bi se trebao dogoditi prema mnogim analitičarima dan D za bitcoin.

Naime, 12. svibnja ove godine, dogodit će se tzv. novo prepolovljenje, što na pojednostavljen način znači da će u jednakim vremenskim intervalima kao i dosad u opjeicaj dolaziti upola manje bitcoina. Neki već predviđaju da će se cijena bitcoina povećati, što se dogodilo nakon prvog i drugog prepolovljenja, odnosno 2012. i 2016. godine.

Posljedica takozvanog bitcoin rudarenja, što je računalno traženje rješenja za teške matematičke probleme, rezultira dodavanjem novih blokova zapisa o transakcijama kriptovaluta u bitcoinov lanac podatkovnih blokova ili tzv. blockchain.

Svaki novi blok dodaje se lancu bitcoina u prosjeku svakih deset minuta. Ovo stvara nove bitcoine kojima se nagrađuju rudari. Oni koji su rudarenju doprinijeli s većom računarskom moći, dobivaju relativno veću nagradu.

Prilikom pokretanja bitcoin mreže 2009. godine, nagrada za svaki novi blok koji se pridružuje lancu blokova podataka bila je 50 bitcoina. U studenome 2012. nagrada se prepolovila na 25 bitcoina prvi put, a na 12,5 bitcoina drugi put u srpnju 2016. godine.

Trenutno je puno više interesa za nadolazeće prepolovljenje nego prije četiri godine, kada kriptovalute još nisu bile predmet interesa šireg kruga (i) malih investitora.

Kriterij za prepolovljenje koji je je u jezgru bitcoinovog progokola bio programiran za suzbijanje inflacije dosegao je novih 210,00 blokova u bitcoin blockchainu, što se događa svake četiri godine (210 000 puta deset minuta je 2,1 milijuna minuta ili 3,995 godina).

Iako prošli rast cijene bitcoina nije pokazatelj budućeg rasta, moguće je da bi na povećano zanimanje za kupnju bitcoina u narednim tjednima mogla utjecati i prošla prepolovljenja.

U dvanaest mjeseci nakon prvog prepolovljenja 28. studenoga 2012. godine, cijena bitcoina skočila je više od 9.000 posto s 11 na preko 1.030 dolara. U godini nakon drugog prepolovljenja, koje se dogodilo 9. srpnja 2016., bitcoin je porastao za samo 338 posto, ali tokom tog razdoblja rasta dobio je poticaj za vrlo brzu eksploziju do najviše cijene svih vremena - u prosincu 2017. premašio je 20.000 dolara.

Tagovi: bitcoin, prepolovljenje bitcoina, kriptovalute, rudarenje bitcoina, blockchain tehnologija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE