GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štern: Teško je reći je li šest ponuda dobra ili loša vijest

Štern: Teško je reći je li šest ponuda dobra ili loša vijest
NAFTA I PLIN U JADRANU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2014 / 14:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Energetski stručnjaci i konzultanti ocjenjuju da brojka od šest prijava na natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina iz podmorja hrvatskog Jadrana pokazuje da je natječaj naišao na dobar interes energetskih kompanija.
Naftno-plinski konzultant Davor Štern kaže da je brojku od šest ponuda teško opisati kao dobru ili slabu sve dok se ne zna koje su kompanije u igri. Ipak, smatra da je riječ o "lijepom interesu", s obzirom na padajuće cijene nafte na svjetskom tržištu.

Štern upozorava da se neke kompanije javljaju na natječaje poput onog za istraživanje nafte i plina u Jadranu, samo kako bi, kako je rekao, "obilježile teritorij" odnosno obznanile svoje prisustvo i zaplašile druge. Kaže da je tako svojevremeno bilo i kod pokušaja gradnje LNG terminala, kada su u Hrvatsku dolazili predstavnici poznatih energetskih kompanija.

Energetski stručnjak Stevo Kolundžić smatra da je riječ o "pristojnom broju" ponuda te da on ne predstavlja iznenađenje, budući da se, prema pisanju medija, radi o velikim svjetskim tvrtkama kao što su Exxon Mobil i Chevron, a spominje se i Ina.

Kolundžić ocjenjuje da su ponuđači prvenstveno zainteresirani za srednji i južni Jadran, gdje se pored plina mogu očekivati i nalazišta nafte. Kaže da se, prema informacijama iz naftnih krugova, može očekivati još interesa za jadranska nalazišta.

Profesor na Rudarsko-naftno-geološkom fakultetu u Zagrebu Igor Dekanić također ističe da najprije treba vidjeti tko se javio na natječaj. Ako sve ili većina ponuda dolazi od konzorcija, onda je šest ponuda za 15 blokova jako puno, ocjenjuje on.

Dodaje da i najveće svjetske kompanije zbog smanjivanja rizika koji je u istraživanju nafte i plina velik, redovno u takve pothvate ulaze u konzorcijima, a rijetko pojedinačno.

Javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu jadranskog podmorja otvoreno je 2. travnja ove godine, a rok za ponude istekao je u ponedjeljak. Zainteresirani ponuđači mogli su se javiti za istraživanja 29 istražnih polja, površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara. Na sjevernom Jadranu je osam istražnih polja, a na srednjem i južnom 21.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u ponedjeljak je izvijestio da se šest kompanija prijavilo se na natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u hrvatskom Jadranu, a iskazale su interes za ukupno 15 istražnih prostora. Istaknuo je i da je riječ o vrlo eminentnim i stručnim energetskim kompanijama te da je zadovoljan prvim krugom natječaja jer te kompanije imaju vrlo visoko iskustvo u upotrebi najsuvremenijih tehnologija i udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima.

Odluka Vlade o odabranim ponuditeljima očekuje se do kraja godine, a pred kraj prvog kvartala 2015. godine trebalo bi uslijediti potpisivanje ugovora o koncesijama.

Tagovi: istraživanje nafte u Jadranu, Davor Štern, Stevo Kolundžić, Igor Dekanić
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE