GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stefanović: Sve manje kriminala u Srbiji, policija uskoro "potpuno čista"

Stefanović: Sve manje kriminala u Srbiji, policija uskoro
POLICIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2015 / 12:08
Autor: ;i:3;s:15:
BEOGRAD - U 2014. srpska policija je otkrila tri organizovane kriminalne grupe sa ukupno 32 člana, rešila 1.161 krivično delo korupcije, zaplenila više od 2,1 tone droge i 38.618 boksova cigareta, a na putevima je smanjen ukupan broj saobraćajnih nezgoda za oko 1.300.
Kako je Tanjugu objasnio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ukupan kriminal u Srbiji smanjen je za 9,5 odsto, odnosno sa 64.808 krivičnih dela na 58.681, što objašnjava većom zainteresovanošću policajaca za otkrivanje počinilaca, smanjenjem korupcije u policiji, raskidanjem sprege između političara i policijskih rukovodilaca...

To su isti policajci, čak ih je 700 manje u odnosu na to kada sam postao ministar, tako da sa manje ljudi, ali većim radom postižu mnogo bolje rezultate, što je dokaz da je to moguće, tvrdi Stefanović i objašnjava.

"Stalno ih pozivam da mi referišu šta su uradili. Pa ako nekoga nije sramota da tri dana zaredom dođe i kaže da nemate nikakav rezultat onda to govori i o njemu. Nekada se istraga oduži, ali želim da vidim trud i napor. Pravi policajci vladaju materijom, znaju podatke i šta je sledeći korak. Da sležemo ramenima možemo svi, ali od profesionalnih policajaca očekujemo rešavanje slučajeva", rekao je Stefanović.

Vršim zaista veliki pritisak, objasnio je Stefanović, jer moraju da shvate da ako žele da javnost ima poverenje u policiju rezultati moraju da budu još bolji.

"Imamo dobre rezultate kada je reč o procentima, ali možda je Srbija toliko dugo bila u takvoj poziciji da ljudi ne veruju u potpunosti institucijama sistema, zbog čega to poverenje treba povratiti. Mislim da je premijer Vučić pokrenuo potpuno novi talas razmišljanja kako se veruje Republici Srbiji. Trudim se da kao ministar unutrašnjih poslova pratim taj pravac delovanja i zato očekujem od policije više", rekao je Stefanović.

Vraćanje poverenja u policiju, kako ističe, omogućeno je i rešenošću da u sopstvenim redovima iskoreni korupciju, što je promenilo percepciju javnosti o njenim pripadnicima u odnosu na prošlu godinu.

"Pokazali smo spremnost da se obračunamo sa korupcijom u policiji i rešenost da sve one koji u policiji krše zakon umesto da ga primenjuju, hapsimo i tretiramo jednako kao i sve druge građane. Otkako sam ministar najmanje desetak pripadnika MUP-a je uhapšeno zbog sumnje da su pomagali u krijumčarenju narkotika, švercu duvana i izvršenja krivičnih dela", podsetio je Stefanović.

Prema njegovim rečima raskinuta je i sprega između policije i političara na najvišem nivou, ali, kako kaže, potrebno je da se uloži još mnogo truda kako bi se iskorenila "endemska korupcija koja je u našem društvu vladala do 2012".

On je poručio da greši svako ko misli da će mu značka poslužiti kao štit od zakona i dodao da će reforma policije, koja je započeta, omogućiti da policija u narednih nekoliko godina postane "potpuno čista".

Stefanović je istakao da loše materijalna situacija pripadnika policije ne sme da bude razlog da se pripadnici MUP-a upuste u kriminal, dodavši da će ministarstvo raditi na poboljšanju njihovog materijalnog i bezbednosnog statusa.

"Nije opravdanje da se uđe u kriminal jer niste zadovoljni platom. Svestan sam svega što pritiska policijske službenike i učiniću sve, u skladu sa ekonomskom mogućnostima zemlje, da im pomognem da žive bolje, ali i oni moraju da budu svesni da država nema čarobni štapić kojim, kad god neko nešto poželi, može da mahne i ispuni zelju. Ali trudiću se da zaštitim policiju i da omogućim što bolja primanja", poručio je Stefanović.

Prema njegovim rečima sigurnost i bezbednost pripadnika policije biće povećane izmenama zakona, treninzima, ali i saradnjom sa tužilaštvom kako bi se krivična dela napada na policajace teže kažnjavala.

"Potpuno se slažem da je bilo neprimereno da policija osam ili deset godina nema nove uniforme. To smo promenili. Do marta će svaki policajac dobiti novu uniformu, cipele i ostalu opremu i učinićemo sve da više nikada ne dođu u situaciju da hodaju pocepani i neadekvatno obučeni za vremenske prilike i posao koji obavljaju", rekao je Stefanović.

Da je policija na pravom putu, ističe Stefanović, pokazuje istraživanje OEBS-a u kojem je primećen značajan porast poverenja građana u policiju.

"To se dogodilo zato što je policija pokazala da može efikasno da reši veliki broj slučajeva. Imamo stepen rešavanja veći od 80 odsto, čak i u najtežim krivičnim delima. Međutim, da bi građani imali potpuno poverenje u nas nedostaje povratak policije u zajednicu", smatra Stefanović.

Njegova ideja je da, kako kaže, građani poznaju policajca u svojoj ulici i naselju, da s njim mogu svakodnevno da komuniciraju i da mu se, ako treba, požale.

"Tada ćemo imati efikasniji pristup, jer ne želim policiju kao vojnu formaciju koja se interventno pojavljuje tamo gde je potrebna", rekao je Stefanović.

Na rad policije, kako kaže, trenutno utiče i aktuelni štrajk advokata zbog kojih nije moguće zadržavanje i ispitivanje osumnjičenih za krivična dela i zbog čega je on apelovao na advokatske komore da prekinu štrajk.

"Mislim da je Vlada učinila dobar korak i očekujem da to sada uradi i komora. Ne zato da bi udovoljila vlasti, već da bi 130.000 slučajeva koji su odloženi, bili nastavljeni, da bismo mogli osumnjičene da procesuiramo i da to bude u skladu sa zakonom", rekao je Stefanović Tanjugu i dodao da narednih nedelja očekuje prekid štrajka.

Tagovi: Nebojša Stefanović, MUP Srbije, kriminal, Aleksandar Vučić, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE