GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stanovi se prodaju za prosječno 14% manju cijenu od tražene

Stanovi se prodaju za prosječno 14% manju cijenu od tražene
PODACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2015 / 14:50
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Vlasnici zagrebačkih stanova svoju nekretninu u prosjeku prodaju za oko četrnaest posto nižu cijenu od one koju traže. Pokazuju to podaci o prosječnim traženim cijenama stanova u ovoj godini oglasnog portala Njuškalo u usporedbi s podacima iz realiziranih kupoprodajnih ugovora koje vodi Grad.
Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Dubravko Ranilović, koji se analizom traženih i postignutih cijena bavi dvanaest godina, potvrdio je razliku u željama i realnosti na tržištu, piše Večernji list.

– Činjenica je da su odstupanja velika jer je realna, postignuta cijena mnogo niža od željene. Uz to zadnje tri do četiri godine stalan je trend pada cijena nekretnina i on će se zadržati, dok tražene cijene nisu toliko pale. Prošle su godine cijene nekretnina bile deset posto niže nego godinu prije – objasnio je Ranilović.

Od Gradskog ureda za imovinskopravne poslove, koji je grad podijelio na 695 cjenovnih blokova, tražili smo podatke o ostvarenim cijenama u prvom tromjesečju u nekim četvrtima te smo ih usporedili s postignutim cijenama susjednih blokova u drugoj polovici prošle godine. Cijena nekretnina je podjednaka. Prema podacima, središte grada nije mnogo skuplje od ostalih dijelova, a najbolje cijene postižu stanovi u novijim zgradama.

– Cijena ponajprije ovisi o kvaliteti i lokaciji. Ima novogradnje koju ne možete ni pokloniti – kazao je Ranilović.

Očito su kvalitetom i lokacijom zadovoljili stanovi na lokaciji UPU Sveti Duh koji su postigli najvišu cijenu – 2792 eura po metru četvornom. U istom kvartu ostvarena je i jedna od najnižih cijena stanova – 943 eura za metar četvorni. Razlika u cijeni novih i starih zgrada najbolje se očituje iz kupoprodajnih cijena na Trgu bana Jelačića. Stanovi u Ban centru uspjeli su dostići cijenu od 5762 eura po metru četvornom, dok se starogradnja na istom području uspjela prodati za najviše 1577 eura po metru četvornom, tri i pol puta nižoj cijeni.

Tagovi: tržište nekretnina, stanovi, Zagreb, Sveti duh, Trg bana Jelačića, Dubravko Ranilović, tražene cijene stanova
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE