GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stagnacija prihoda američke vojne industrije

Stagnacija prihoda američke vojne industrije
PRORAČUNSKI REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2013 / 07:46
Autor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
NEW YORK - Američka vojna industrija stagnira. Iako kompanije prijavljuju veću zaradu, prihodi su i dalje slabi.
Kompanije vojne industrije su jake. Profiti rastu, marže su se poboljšale, a rezanje troškova pomaže cjelokupnoj financijskoj situaciji.

Boeingova zarada u prvom kvartalu skočila je za gotovo 20 posto, usprkos prizemljenju njihovog Dreamlinera 787.

Zarada i prodaja kompanije Northrop Grumman pobijedile su prognoze. A General Dynamics je daleko premašio sva očekivanja.

Međutim, iako su profiti u porastu, prihodi sve tri kompanije razočaravajući su, budući da se vojska, kako njihov glavni kupac, bori sa proračunskim rezovima.

"Mislim da su nesigurnost i nemogućnost Ministarstva odbrane ili Kongresa ili bilo koga u cijelom lancu da shvate koliko bismo trebali potrošiti, ili šta je stvarni autoritet, doveli kupce ovih dobara u poprilično tešku poziciju. Oni znaju da trebaju stvari, ali ne mogu garantirati da će sredstva biti dostupna. Zato moraju sjediti na klupi", ocijenio je tržišni analitičar Neal Dihora.

Teško je izmjeriti budući utjecaj novih budžetskih rezova, ali kompanije kažu da se pripremaju za udar. Investitorima se dopalo što su čuli, dionice su porasle u srijedu.

Dihora je dodao: "Mislim da znaju protiv čega se bore. Smatram da poznaju sredinu, ali i budžet. Znaju da će biti teško u naredne tri do četiri godine. Pripremaju se u skladu sa tim, i zapravo su mudro potrošili nešto novca da otkupe dionice ili povećaju stopu dobiti od dividendi. Mislim da to ide dosta u prilog dionicama."

Ali Sarat Sethi, direktor investicijskog savjetovanja kompanije Douglas C Lane, zabrinut je kako pripreme za uštede u budžetu utječu na mogućnost rasta kompanije.

"Mislim da će imati prilično veliki utjecaj. Neizvjesnost samih projekata i kompanija koje mogu zapošljavati, uzrokovat će da firme ne ulažu i ne daju novac u kapitalne izdatke. To će se eventualno odraziti na cjelokupnu situaciju. Jer ako nemate rast, zapravo nećete biti kompanija koja će ubuduće imati zaradu", kazao je Sethi.

Vojna industrija je jedan od mnogih sektora na oprezu zbog smanjenja državne potrošnje. Drugi sektori, uključujući aviokompanije i medicinu, čvrsto se drže za stolicu, jer val ušteda ih sigurno neće zaobići.

Tagovi: General Dynamics, Boeing, Northrop Grumman, vojna industrija, Pentagon
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE