GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski poljoprivrednici opet prijete prosvjedom

Srpski poljoprivrednici opet prijete prosvjedom
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2023 / 10:04
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Poljoprivrednici sedam srpskih udruženja, koji su potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahtjeva koji se najvećim dijelom odnose na subvencije i reguliranje tržišta, zatražit će sastanak sa ministricom poljoprivrede Jelenom Tanasković jer su nezadovoljni njihovim ispunjenjem, rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut

On je za Betu rekao kako većina zahtjeva nije ispunjena i da država sada obećava subvencije isplatiti 1. listopada, na kraju godine što, kako je rekao, nikada nije bilo.

”Svi poljoprivrednici nisu još dobili čak ni prvih 9.000 dinara po hektaru od ukupno 18.000 dinara. Mi ćemo, ovisno od ishoda razgovora sa ministricom Tanasković, donijeti odluku o daljnjem djelovanju, nadam se da nećemo morati opet prosvjedovati na ulici“, rekao je Kleut, jedan od potpisnika sporazuma sa Vladom.

Dodao je kako su ratarski proizvodi u Srbiji desetak dinara jeftiniji nego na burzama u okolnim zemljama, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, jer otkupljivači i izvoznici diktiraju cijene. ”Kukuruz u susjednim zemljama košta 25 dinara po kilogramu, u Srbiji je 16 dinara, kilogram pšenice je na njihovim burzama 25 dinara, a u Srbiji oko 20 dinara jer su izvoznici napravili monopol“, rekao je Kleut.

Sporazum poljoprivrednika sa Vladom Srbije potpisan je u svibnju, nakon višednevnih blokada prometnica poljoprivrednom mehanizacijom, i predviđa analizu tržišta žitarica i uvođenje plavog dizela bez trošarina, povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, povećanje površina za dobivanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini. Neki od zahtjeva, kao premije za mlijeko i subvencije po grlu, su ispunjeni.

Potpisnici sporazuma su Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje proizvođača mlijeka Naše mleko, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje STIG Požarevac, Udruženje Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje proizvođača mlijeka Šumadije i Pomoravlja “Adraniˮ.

Kleut je izjavio kako ga je više medija, nakon izjave da su poljoprivrednici nezadovoljni i da novi protest nije isključen, nazvalo lažnim poljoprivrednikom.

Tagovi: Nikola Kleut, poljoprivreda, subvencije, Jelena Tanasković
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti optimista
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti optimista
NEW YORK -Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak, pokušavajući prekinuti trodnevni gubitnički niz dok trgovci čekaju najvažnije izvješće o zapošljavanju u petak.
Zagrebačka burza: Janaf dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Janaf dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas bilježimo smanjenu aktivnost inbestitore i različite predznake indeksa.
Zagorske purice planule prije nekoliko tjedana
PRED BLAGDANE
Zagorske purice planule prije nekoliko tjedana
ZAGREB - Iako su i zagorske purice, kao i sve ostalo na valu inflacije, ove godine skuplje 20-ak posto – kupiti ih na nekom domaćinstvu u Hrvatskom zagorju nemoguća je misija. Rasprodane su i nekoliko tjedana ranije nego prijašnjih godina.
Azijska tržišta: Indeksi pali, u fokusu podaci iz Kine i Australije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, u fokusu podaci iz Kine i Australije
ŠANGAJ - Tržišta Azije i Pacifika su pala posvuda, odražavajući poteze na Wall Streetu dok su ulagači procjenjivali trgovinske podatke iz Kine i Australije.
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali treći uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali treći uzastopni dan
NEW YORK - Američke dionice povukle su se u srijedu jer su ulagači procijenili podatke koji ukazuju na pad inflacije i izvješće o zapošljavanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE