GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski budžet u suficitu od 34,3 milijarde dinara

Srpski budžet u suficitu od 34,3 milijarde dinara
SUFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2016 / 12:09
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Na kraju oktobra 2016. godine budžet Srbije je u suficitu od 34,3 milijarde dinara, a kad se uračunaju i projektni zajmovi višak u državnoj kasi je 14,1 milijarda, objavilo je danas Ministarstvo finansija.
Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su za 6,7 milijardi dinara u odnosu na isti period prethodne godine.

U oktobru su prihodi budžeta bili 87,9 milijardi, a rashodi 80,8 milijardi, tako da je suficit u iznosio 7,1 milijarda dinara.

Poreski prihodi republičkog budžeta u oktobru iznosili su 76,9 milijardi dinara. Najveći prihod bio je po osnovu naplate PDV-a i iznosio je 43,7 milijardi dinara. U oktobru se plaćaju tromesečne obaveze po tom osnovu tako da je i prihod znatno viši nego u prethodna dva meseca.

Prihod po osnovu naplate akciza iznosio je 19,2 milijardi dinara. Neporeski prihodi bili su 10,7 milijardi dinara, pri čemu je premija po osnovu ponovnog otvaranja emisije obveznica iznosila 1,3 milijarde.

Po osnovu donacija u budžet je uplaćeno 300 miliona dinara.

Najveće stavke na rashodnoj strani budžeta bili su rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, 18,6 milijardi, odnosno 19,2 milijarde dinara, od čega su dotacije PIO fondu iznosile 16,5 milijardi dinara.

Na nivou opšte države na kraju oktobra zabeležen je deficit u iznosu 5,8 milijardi dinara. Planirani deficit u okviru programa sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) bio je 122,4 milijarde dinara.

"Mnogo bolji rezultat ostvaren je na prihodnoj strani, boljom naplatom poreskih prihoda (PDV, akcize, doprinosi, porez na dobit), ali i većom uplatom jednokratnih neporeskih prihoda od očekivane", objasnilo je Ministarstvo finansija.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, u najvećoj meri finansiraju se iz kredita namenjenih izgradnji putne infrastrukture, te je njihov ukupan deficit iznosio 25,3 milijardi dinara.

Tagovi: srpski budžet, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
PROBLEMI
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
BEOGRAD - Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da će to udruženje, zajedno sa hotelijerima, vodičima i prevoznicima, uputiti Vladi Srbije pismo sa apelom za dodatnu pomoć zbog katastrofalnih posledica pandemije virusa COVID-19 na njihovo poslovanje.
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli rastom vrijednosti od oko 0,3 posto, dok je promet dionicama i nadalje skroman.
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
OTPAD
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
RIJEKA - Dan otvorenih vrata održan je u ponedjeljak u Županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, a iz tvrtke Ekoplus koja uprava Marinšćinom, rekli su da 'nema trovanja stanovnika naselja Marčelji iz ŽCGO', ali i da se cijene prihvata otpada moraju povećati.
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
GRANICE
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
ZAGREB - Mađarska vlada Hrvatsku svrstala u tzv. zelenu kategoriju stranih zemalja, što znači da mađarski državljani koji turistički posjete Hrvatsku ne moraju u karantenu niti predočiti test na Covid-19 pri povratku u svoju zemlju, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
LUBENICE
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
ZAGREB - Izostanak potražnje turističkog sektora povećao je tržišne viškove lubenice u Hrvatskoj, pa se domaći otkupljivači okreću izvozu, pokazuje u ponedjeljak objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE