GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski biznismeni će povući novac sa Cipra, ali ga neće vratiti u Srbiju

Srpski biznismeni će povući novac sa Cipra, ali ga neće vratiti u Srbiju
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2013 / 14:12
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BEOGRAD - Za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji, milijuni su tekli - osobito iz Srbije na Cipar. Sad pak Europa mora spašavati Cipar - makar u Srbiji tvrde kako na Cipru više nema toliko novca odvučenog iz bivše Jugoslavije.
Srbija i Cipar su tokom proteklih dvadesetak godina imali osobite financijske veze. Ta suradnja je bila na vrhuncu za vrijeme ratova na prostoru bivše Jugoslavije u devedesetima prošlog stoljeća, kada je već zbog sankcija, novac iz Srbije i doslovce u koferima i putnim torbama prenošen na Cipar.

Nakon pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine pojedini političari su pokušali ući u trag novcu koji je iz Srbije otišao na Cipar, obećavajući da će taj novac biti vraćen u Srbiju. Ali ta potraga nikada nije dala konkretne rezultate. Procjene srpskih istražnih organa govore da je u razdoblju sankcija na Cipar odneseno oko 5 milijardi dolara. Procjene su također i da je preko 100 srpskih firmi u direktnom ili indirektnom vlasništvu firmi registriranih na Cipru. Upravo zbog toga su i vijesti o financijskim nedaćama Cipra izazvala i dosta pažnje srpske javnosti.

Postoji zaista veliki broj velikih srbijanskih gospodarstvenika koji imaju kapital na Cipru, potvrđuje Saša Đogović, iz Instituta za tržišna istraživanja. Najnovija zbivanja na Cipru bi mogla uzdrmati njihovo povjerenje i navesti ih da razmisle povući kapital sa Cipra, smatra Đogović.

„Ali ne mislim da će novac otići u Srbiju, nego u neku drugu egzotičnu zemlju. Prije svega kad govorimo o ovim mjerama, one se odnose na štednju i to nema nikakvog učinka na Srbiju. Znači, to su štedni računi pojedinaca i oni će morati platiti porez ciparskoj državi za tu uštedu koju imaju u ciparskim bankama“.

„To može imati eventualno neke posljedice kod tih krupnih kapitalista, koji su tamo imali nešto na štednji. Naravno, ukoliko nisu već ranije napravili neke poteze i već svoj novac odnijeli negdje drugdje."

Cipar se ne nalazi niti među prvih 30 zemalja po volumenu vanjskotrgovinske razmjene sa Srbijom i prije je negdje na dnu ljestvice, podsjeća Đogović. S druge strane, tek propast bankarskog sustava na Cipru bi utjecala i na Srbiju, jer u Srbiji posluje jedna ciparska banka, Marfin banka.

"To znači da bi Narodna banka Srbije trebala pojačati nadzor nad poslovanjem te ciparske banke. Ona ovdje doduše ima status domaće pravne osobe, jer je tako registrirana. Ali se njena matica nalazi na Cipru“.

Ekonomist Goran Nikolić se slaže da bi nevolje Cipra mogle imati utjecaja kapital srbijanskih poduzeća koji je deponiran u ciparskim bankama, kao i na štedne uloge građana Srbije koji također imaju račune u tamošnjim bankama.

„U svakom slučaju, ako netko ima tvrtku na Cipru i ima tamo i novčane depozite, on će svakako biti pogođen. Naravno da ima i takvih, ali ne mislim da je to sad neki veliki udarac na našu ekonomiju. Kod nas je sve vrlo skromno pa i depoziti nekih naših rezidenata u zemlji kao što je Cipar“.

Postoji naravno uvjerenje u javnosti da Srbija ima mnogo bogatih ljudi, ali je činjenica da naša dijaspora nije pretjerano bogata, smatra Nikolić. Ta dijaspora je brojna u odnosu na populaciju, ali Nikolić smatra kako je ona ekonomski "dosta tanka".

Tagovi: Cipar, Goran Nikolić, Saša Đogović, ciparske banke, Slobodan Milošević, Marfin banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dionice Valamara najjače u četiri tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dionice Valamara najjače u četiri tjedna
ZAGREB - Na domaćem tržištu kapitala u ponedjeljak je vladao pozitivan sentiment, dionički indeksi su se vratili u zeleni teritorij, dok se razdoblje niske likvidnosti nastavilo.
Dolar ojačao, trgovci fokusirani na američke potpore u koronakrizi
FOREX
Dolar ojačao, trgovci fokusirani na američke potpore u koronakrizi
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema euru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta budući da su se ulagači fokusirali na američke potpore u koronakrizi i na eskalaciju napetosti između SAD-a i Kine.
U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno oko 70 posto lanjskog rezultata
SOLIDNO
U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno oko 70 posto lanjskog rezultata
ZAGREB - U Hrvatskoj je od 1. do 9. kolovoza ostvareno više od milijun dolazaka turista i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ) iz sustava eVisitor objavljeni u ponedjeljak.
Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato
MODELI
Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato
ANALIZA - Ponašanje privatnih ulagača tijekom pandemije covida-19 uvelike varira ovisno o dobnoj skupini, otkrili su stručnjaci investicijske banke JP Morgan Chase.
EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse
FRANKFURT - Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,45 sati bio je u plusu 0,6 posto, pri čemu su najviše na dobitku dionice naftnih kompanija, u prosjeku za 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE