GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpske jabuke sve prisutnije na tržištima Indije i Bliskog istoka

Srpske jabuke sve prisutnije na tržištima Indije i Bliskog istoka
JABUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 13:11
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Srpski proizvođači jabuka mogu biti zadovoljni kako je krenula izvozna godina ovog voća jer na nova tržišta isporučuju sve veće količine.

Samo u kolovozu i rujnu, u Indiju je izvezeno 1.500 tona jabuka, a izvoz jabuka na Bliski istok sedam puta je veći u odnosu na to koliko je u spomenuta dva mjeseca prodano jabuka u Rusku Federaciju, gdje je voćarima godinama bilo najveće izvozno tržište.

Još kada se otvori tržište Kine voćari ne bi trebalo strahovati gdje će voće prodati, jer je dovoljno da tamo prodaju samo dio svojih tržišnih viškova jabuka.

„ U kolovozu i rujnu u Rusku Federaciju smo izvezli 1.100 tona jabuka, a u Indiju 1.500 tona. Кada smo u Indiju počeli izvoziti naše jabuke u sezoni 2020-2021. godine prodali smo samo 750 tona. Sada smo u ovoj sezoni za samo dva mjeseca prodali duplo više jabuka. Pronalazak novih tržišta pokazalo se kao dobro rešenje da se oslobodimo domaćih viškova, jer na rusko tržište ne možemo više plasirati količine koje smo ranijih godina mogli budući da Rusi imaju vlastite plantaže“, kazao je predsjednik Asocijacije Serbia Does Apples Gojko Zagorac za Dnevnik.

Zagorac je podsjetio kako Srbija godišnje uvijek ima, uz mala odstupanja, oko 500.000 tona jabuka i da se od te količine, u inozemstvu proda od 180.000 do 200.000 tona.

Ove sezone, naveo je Zagorac i cijena jabuka naveliko je na inozemnom tržištu bolja nego što je bila u protekle dvije godine. Izvoz jabuka za Kinu, smatra Gojko Zagorac, mogao bi krenuti sredinom 2024. godine jer do tada se trebaju obaviti administrativne poslove. Kina je najveći proizvođač jabuka na svijetu, gdje se godišnje ubere oko 45 milijuna tona jabuka i isto toliko i potroši.

„Naša zemlja je ratificirala Sporazum o slobodnoj trgovini s Кinom i sada treba uraditi i kineska strana. Kada se ratificira sporazum sa obje strane, treba proći 90 dana, kako bi bio primjenjiv u praksi. Također, treba vidjeti kojoj grupi sporazuma jabuke pripadaju, da li odmah mogu ići bez carine ka kineskim potrošačima ili će ukidanje carina biti postupno. Na kineskom tržištu se uglavnom traže obojene sorte jabuka: fudži, koja je najzastupljenija, zatim gala, crveni delišes i druge. Kina je u 2022. godini ukupno uvezla 100.000 tona jabuka, što je za 27.000 tona više nego u 2021 godinu“, naveo je Zagorac.

Zagorac ističe kako je voćarima pristup kineskom tržištu izuzetno kompliciran.

„U 2022. godini je samo sedam zemalja izvozilo jabuke u Kinu, a samo ih je pet prodavalo u velikim količinama. Najveći izvoznici jabuka u Kinu su Novi Zeland i Južnoafrička Republika. Pored ove dvije zemlje, jabuke u Kinu prodaju još i SAD, Francuska, Australija i Poljska“, naveo je Zagorac.

Tagovi: jabuke, Indija, Bliski istok, Kina, kinesko tržište, voće
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zaba u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zaba u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Prekid pozitivnog niza CROBEX-a obilježio je utorak na Zagrebačkoj burzi.
Primorac nakon prodaje trezoraca: Kod građana 6% javnog duga
TREZORCI
Primorac nakon prodaje trezoraca: Kod građana 6% javnog duga
ZAGREB - Rok za kupnju trezorskih zapisa je istekao pa je ministar financija Marko Primorac na konferenciji za medije izvijestio je o rezultatima.
Bitcoin katapultiran iznad 56.000 dolara
SNAŽAN RAST
Bitcoin katapultiran iznad 56.000 dolara
NEW YORK - Bitcoin, najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, nastavio je uspon u azijskom trgovanju u utorak, dosegnuvši dvogodišnju najvišu vrijednost.
Azijska tržišta: Hong Kong predvodi pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong predvodi pad indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta su u utorak pala, pri čemu su dionice u Hong Kongu prednjačile u padu, a japanski Nikkei 225 izgubio je dobitak od ranije tijekom sjednice.
Life coaching kao profesija - tko su životni treneri?
KARIJERE
Life coaching kao profesija - tko su životni treneri?
ANALIZA - U današnjem svijetu koji je sve brži i zahtjevniji, mnogi ljudi se suočavaju s različitim nedoumicama, stresom, nesigurnošću, žele napredovati ili razvijati se u nekom području.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE