GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpske firme pozvane na najveći kineski sajam trgovine

Srpske firme pozvane na najveći kineski sajam trgovine
SAJMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2014 / 09:13
Autor: SEEbiz / Tanjugbiz.rs
BEOGRAD - Generalni sekretar najvećeg kineskog trgovinskog sajma "The China Import & Export Fair", koji će biti održan u Guangzhou od 15. aprila do 5. maja, Wang Zhiping pozvao je srpske privrednike da dođu i učestvuju kao izlagači na najvećem sajmu maloprodaje na svetu.
Wang, koji će danas predstaviti tu sajamsku manifestaciju u Privrednoj komori Srbije, rekao je Tanjugu da je došao u Srbiju da poseti tradicionalne kompanije iz naše zemlje sa kojima sarađuje taj sajam.

"Cilj moje posete je da pozovem sve potencijalne izlagače, posetioce i kupce - kompanije iz Srbije. Ranije je prosečno taj sajam posećivalo oko 200 predstavnika srpskih kompanija, a na prethodnom sajmu je bilo 324 predstavnika srpske privrede", istakao je Wang koji je i generalni direktor Kineskog centra za spoljnu trgovinu.

Prema njegovim rečima, velika većina srpskih trgovaca dolazi da kupuje na tom sajmu pazareći velike iznose i zatim vrše veleprodaju u regionu, a uglavnom je reč o elektronskim uređajima, odeći, obući i drugim proizvodima za široku potrošnju

"Jedna od kompanija iz Srbije je prošlog puta kupila kineskih proizvoda u vrednosti od oko šest miliona evra", rekao je Wang, dodajući da ta firma, pored distribucije kineske robe u Srbiji, izvozi i u Hrvatsku i Crnu Goru.

On je naglasio da je srpsko tržište veoma važno za izvoz kineskih proizvoda, kao i dobri političko-ekonomski odnosi između Srbije i Kine.

Wang je rekao da srpsko tržište ima strateški položaj za kinsku robu u regionu, kao i da Beograd postaje distributivni centar odakle kineska roba ide dalje.

Srpske firme koje žele da posete sajam ili učestvuju kao izlagači mogu na sajtu sajma da popune formular za učešće, u ambasadi Kine u Beogradu ili da se prijave u Privrednoj komori Srbije.

On je naglasio da Srbija treba više da izvozi svoje konkurentne proizvode, a pogotovo u oblasti poljoprivrede, kao i da se predstavi svetskim kompanijama koje dolaze iz 200 različitih zemalja.

"Prvi put sam u Beogradu i poput mnogih Kineza imamo osećaj bliskosti. Skoro svi Kinezi su gledali filmove Most i Valter brani Sarajevo i znaju da pevuše te filmske melodije i imaju prijateljsko osećanje prema ovoj zemlji", dodao je Ping.

Sajam ima više od milion kvadratnih metara izložbenog prostora i na toj manifestaciji izlaže 24.000 kineskih kompanija.

Kineski uvozno-izvozni sajam je poznat i kao Kantonski sajam (Canton Fair) koji se održava u gradu Guangdzhou od 1957. godine dva puta godišnje u jesen i proleće.

Kantonski sajam je važan kanal kineske spoljne trgovine i demonstracija je politike otvaranja ove zemlje i ima ključnu ulogu u unapređenju razvoja spoljnotrgovinske razmene Kine, kao i ekonomskih i trgovinskih veza između Kine i celog sveta. Ta manifestacija je, takođe, poznata i kao "Kineski sajam broj 1".

Domaćini sajma su Ministarstvo privrede Narodne Republike Kine i Vlada provincije Guangdong, a organizuje ga Kineski centar za spoljnu trgovinu.

Taj sajam ima najdužu istoriju, najveći obim, najpotpuniji izbor izložbi, najbolji poslovni obrt u Kini i najveći broj kupaca iz celog sveta.

Prethodni, 114. sajam je organizovan 4. novembra prošle godine, kada je privukao 189.646 kupaca iz 212 zemalja i regiona, što potvrđuje ogromnu komercijalnu vrednost Kantonskog sajma i važnosti koju ima na nivou globalne trgovine.

Reč je o prodaji proizvoda čuvenih brendova, tradicionalnog dizajna ili kreativnih inovacija, koji odražavaju poslednja dostignuća u raznim sektorima.

U Međunarodnom paviljonu je na prethodnom sajmu izlagalo 542 preduzeća iz 40 zemalja, a na ovogodišnjoj sajamskoj izložbi biće na rasolaganju 888 štandova, na ukupnoj površini za izlaganje od 20.000 kvadratnih metara.

Kantonski sajam je uveo "Multinational Sourcing Service" kako bi omogućio kontakte i povezivanje kompanijama i prostor za pregovore, prikupljanje informacija i susrete sa dobavljačima za velike globalne kupce. Takođe, postoji i "E-commerce" platforma za elektronsko poslovanje.

Tagovi: The China Import & Export Fair, Wang Zhiping, Kineski centar za spoljnu trgovinu, trgovina
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
BEOGRAD – Tržišna aktivnost na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) spasila je današnji ukupan promet na Beogradskoj berzi, budući da je investiciona aktivnost na Regulisanom tržištu potpuno zatajila.
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
KONTEJNERI
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
BERLIN - Usprkos pandemiji koronavirusa ili možda upravo zbog nje, već skoro šest mjeseci ne posustaje potražnja za kontejnerima za prijevoz tereta. Porastao je i promet brodara. Novinari Deutsche Wellea pokušali su odgovoriti zašto.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
ZAGREB - Četvrtak je Zagrerbačkoj burzi donio pad indeksa, ali i znatno veći promet što se može pripisati vrhuncu sezone objava poslovnih rezultata.
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE