GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpska poduzeća potražuju od Hrvatske preko 400 objekata

Srpska poduzeća potražuju od Hrvatske preko 400 objekata
HRVATSKA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2011 / 09:22
Autor: SEEbiz / Novosti
BEOGRAD - Ni poslije 16 godina od okončanja rata u Hrvatskoj, Srbija nema precizne podatke o tome što tamošnje firme, općine i građani potražuju u ovoj bivšoj republici SFRJ. Još manje zna što se sa svom tom silnom imovinom događa.
Prema podacima Hrvatskog fonda za privatizaciju, popisano je 319 objekata na koja polažu pravo firme iz Srbije, od čega je 158 prodano, 30 dodijeljeno na korištenje, oko 40 zgrada vode se sporovi, a 91 je, kako se navodi, slobodna.

Srpski podaci još nisu ni potpuni, ni sređeni - ovdašnja poduzeća imaju mogućnost prijave potraživanja Vladi do sredine rujna. Prema ranijim procjenama, srpske kompanije imaju više od 400 objekata, dobrim dijelom na hrvatskoj rivijeri.

Podjela zgrada, stanova i odmarališta regulirana je Aneksom G bečkog Sporazuma o sukcesiji. U trenutku raspada SFRJ njihova vrijednost bila je 1,8 milijardi eura, a vrijednost hrvatskih u Srbiji oko 800 milijuna eura.

Sporazumom o sukcesiji SFRJ, potpisanom u lipnju 2001., koji je stupio na snagu tek 2004., predviđeno je da sva nepokretna imovina pripadne državama nasljednicama. Preduzeća-vlasnici zadržavaju pravo vlasništva prema stanju iz 1990., bez obzira na čijem teritoriju je ta imovina.

Hrvatska je, međutim, još 1991. donijela Uredbu o nacionalizaciji srpske imovine, kojom je prenijela vlasništvo na državu. Pod pritiskom međunarodne zajednice, ova Uredba je povučena, ali je imovina dobrim dijelom već bila prodana prije pravomoćnosti Sporazuma o sukcesiji.

Najvećom imovinom raspolagali su Jugobanka, Geneks, koji je imao 37 stanova i nekoliko hotela i odmarališta, Železnice Srbije, NIS, sa više od 30 benzinskih pumpi, odmaralištem i udjelom u Jadranskom naftovodu, Tigar, Putnik, Centrotekstil, EI Niš, Vino Župa, Ineks, Utva, Sintelon, Ineks...

Mnogi od ovih hotela i odmarališta su, početkom devedesetih, prodati privatnicima, u čijem su vlasništvu i danas. Do 2005. oko 20 srpskih firmi je za male pare prodalo svoje pravo na imovinu u Hrvatskoj da bi uzelo kakav-takav novac. Prodaja je išla preko norveškog fonda „Rekap international“.

Tako, na primer, već šest godina PKB nema više nijednu nekretninu u Hrvatskoj, iako je ranije imao hotel i restoran u centru Rovinja, kao i zgrade u Poreču. Poduzeće Partizanski put prodalo je odmaralište u Biogradu na Moru, okruženo šumom od pet hektara. Kada i kako će problem firmi koje nisu prodale zgrade i hotele biti riješen, nitko zasada ne zna.

"Trenutno je status quo", kaže Gašo Knežević, visoki predstavnik Srbije u procesu sukcesije, i dodaje da "spisak nekretnina koje srpske firme potražuju, a koji je ranije napravila savezna administracija, treba inovirati. Nešto više znaće se poslije novog sastanka Komisije za sukcesiju, koji bi se trebao održati do kraja godine. Kada točno, ne zna se - ovisi od organizatora, a to je Bosna i Hercegovina".

Knežević se ne slaže s konstatacijom da Srbija ne zna što posjeduje u Hrvatskoj i objašnjava da je „dužnost države samo da da pravni okvir i osigura svima ravnopravan tretman u drugim zemljama, a onda će firme same potraživati svoju imovinu“.

Osim firmi, i građani potražuju nekretnine u skladu sa Aneksom G. Prema podacima Koalicije udruženja izbeglica, u sudskim postupcima u Hrvatskoj oduzeto je oko 30.000 stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, a oko 10.000 vlasnika je pod pritiskom sklopilo ugovore o zameni kuća ili stanova, najčešće na svoju štetu.

U Aneksu G Sporazuma o sukcesiji piše da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu, koju su građani SFRJ imali na dan 31. prosinca 1990, biti priznata, zaštićena i vraćena. Građani koji to ne mogu da ostvare dobit će novčanu nadoknadu.

Takođe, svaki prijenos prava na pokretnu ili nepokretnu imovinu učinjen poslije 31. prosinca 1990., koji je zaključen pod pritiskom ili suprotno međunarodnim standardima i normama, bit će ništavan.

Tagovi: srpska poduzeća, sukcesija SFRJ, SFRJ, Gašo Knežević, NIS, Naftna industrija Srbije, imovina, Janaf, Jadranski naftovod, Tigar, Putnik, Centrotekstil, EI Niš, Vino Župa
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi s različitim predznacima
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi stagnirali uz različite predznake, a u fokusu investitora bila je dionica Podravke, koja je jedina bilježila milijunski promet.
Dolar stabilan pred nove pokazatelje iz SAD-a
FOREX
Dolar stabilan pred nove pokazatelje iz SAD-a
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema košarici drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim deviznim tržištima, pred nove podatke iz američkog gospodarstva koje investitori čekaju radi daljnjih smjernica u vezi početka zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.
U 2020. u trgovini poslovalo 28.615 poduzetnika sa 192.367 radnika
TRGOVINA
U 2020. u trgovini poslovalo 28.615 poduzetnika sa 192.367 radnika

ZAGREB - U djelatnosti trgovine u 2020. godini poslovalo je 28.615 poduzetnika, koji su zapošljavali 192.367 radnika, a ostvarili su prihode veće od 260 milijardi kuna, pokazuje analiza Financijske agencije (Fina) o poslovanju poduzetnika u trgovini na veliko i malo u razdoblju 2004.-2009.-2014.-2020.

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, što se zahvaljuje jučerašnjem snažnom skoku indeksa na Wall Streetu, no trguje se oprezno jer ulagače zabrinjavaju visoka inflacija i usporavanje oporavka gospodarstava.
Wall Street skočio više od 1,5 posto
SKOK
Wall Street skočio više od 1,5 posto
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1,5 posto, najviše u više mjeseci, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija i popuštanju strahovanja od inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE