GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Središnje banke i kiša glavni pokretači cijena roba

Središnje banke i kiša glavni pokretači cijena roba
TRŽIŠTA ROBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2015 / 13:21
Autor: SEEbiz / Saxo bank
ANALIZA - Tržište roba ponovno je u defanzivi zbog zabrinutosti za rast kineskog gospodarstva, jakog dolara i značajnih zaliha glavnih roba kao što su nafta i aluminij koji stoga utječu na prosjek cijelog sektora.
No, oprezni komentari Europske središnje banke (ECB) ipak su malo uspjeli potaknuti tržište i tako poništili negativne trendove, komentira 'commodities' sektor Ole Hansen, glavni rukovoditelj za tržište roba u Saxo Banci.

- Mjesečni sastanak ECB-a imao je najveći utjecaj na tržište roba, a zadržavanjem istih stopa, prvi čovjek banke Mario Draghi bio je vrlo oprezan u svojim komentarima, ne očekujući rast i pozitivne promjene, naročito u predviđanjima za globalne trendove koji i dalje usporavaju. Službeni rast u Kini koji je pao ispod sedam posto u podacima za rujan, bio je drugi poticaj kineskoj središnjoj banci za rezanje stopa. Kombinacija tih dvaju događaja osigurala je određenu podršku robama, naročito plemenitim i industrijskim metalima – pojašnjava Hansen glavne događaje.

Na usporavanje globalnog gospodarstva ukazala je i izjava o poslovanju najvećeg svjetskog prijevoznika. Naime, tvrtka A.P.Moeller-Maersk očekuje pad profita i to zbog lošijih procjena u kontejnerskom prijevozu gdje su volumeni i prekapacitiranost utjecali na pad kontejnerske 'benchmark' stope za pola od siječnja ove godine, na rekordne niske razine od 920 dolara za kontejnere veličine 40 stopa.

- S dodatnim kvantitativnim mjerama ECB-a koje se sve više očekuju u prosincu ove godine, kao i rezanje stope u Kini, za očekivati je da će i druge države kao Japan, Norveška i Australija krenuti s dodatnim mjerama za poticanje svojih gospodarstava. A i s obzirom na očekivanja o snažnom dolaru, smanjuje se i mogućnost agresivnih mjera 'stezanja remena' Feda u SAD-u. To će eventualno biti stimulans za robe čije cijene i trgovanje ovise o pokazateljima rasta te kratkoročno za one robe kao što su plemeniti metali, na koje su fokusirani ulagači – smatra Hansen.

Bloombergov Commodity Indeks negativan je drugi vikend za redom, većinom radi slabijih kretanja u energetskom sektoru gdje su sve veće zalihe u SAD-u i brige oko kineskog gospodarskog rasta utjecale na niže razine trenutnih prosjeka cijena WTI i Brent sirove nafte, a benzin je dosegnuo novi šestogodišnji najniži prosjek. Kada je riječ o industrijski metalima, aluminij je isto tako dosegnuo šestogodišnji minimum, prije no što je ostvario određeni oporavak zahvaljujući potezima kineske politike. Zbog sve veće ponude iz Kine kao i drugih proizvođača, tržište aluminija je visoko prezasićeno i oporavak cijene je teško očekivati, predviđa Hansen.

S druge strane, dovoljno je malo kiše da se tržište robama uzburka. Šećer i kava Arabica završile su na suprotnim stranama u tablici, pa dok je kiša povećala očekivanja za urod kave u sljedećoj sezoni, odgodila je trenutnu žetvu za šećer, zaključuju iz danske investicijske banke i napominju da sve veća zabrinutost oko El Nina može negativno utjecati na nadolazeću proizvodnju šećera u Indoneziji, Tajlandu i Australiji.


Tagovi: tržište roba, aluminij, nafta, Kina, A.P.Moeller-Maersk, šećer
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE