GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srđa Popović: U Srbiji postoji kultura poniženja, ali još nije spremna na katarzu

Srđa Popović: U Srbiji postoji kultura poniženja, ali još nije spremna na katarzu
SRBIJA NAKON PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2012 / 15:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Beogradski odvjetnik i borac za ljudska prava Srđa Popović kaže da se u posljednjih deset godina u Srbiji suštinski nije promijenilo ništa.
- Problemi Srbije nisu politički. Imamo društvo koje je zapušteno i obeshrabreno i ta nacionalistička ideologija i danas je osnovna ideologija društva. Dok se to ne promijeni, neće biti bolje, rekao je.

Presude Gotovine i Markača - reakcije na tu presudu i u Zagrebu i u Beogradu su iracionalne.

- Oni koji su smatrali da su nevini smatrali bi to i bilo u slučaju osuđujuće presude. Jednako tako, i obrnuto. Ukupno, Haški sud ima pozitivnu ocjenu, ali je napravio i mnogo grešaka, rekao je.

Haški je sud stavio princip mira među narodima ispred pravde. Izbjegao je presude koje bi upućivale na odgovornost država.

- To objašnjava i oslobađanje Gotovine i Markača. Trebalo je izbjeći odgovornost državnog vrha, jasan je.

Kada imate brijunske zapisnike u kojima stoji volja da se Srbi u Krajini protjeraju, kad vidite da tome nazoče Markač i Gotovina i time sudjeluju u tom planu i kad se na kraju to i dogodi na terenu a oni su gospodari situacije, onda shvaćate da se samo sudskom akrobatikom moglo doći do oslobađajuće presude.

- To je suština tog događaja i ništa ne može promijeniti tu percepciju, jasan je Popović.

S cijelom regijom zapad se ponaša kao s djecom. Ne razumiju da to ne ide tako lako, da postoje velike traume na svim stranama.

- Reakcije srpske vlasti bile su očekivane jer podilaze nacionalističkoj javnosti. Presudu je donio Haški sud, a ljute se na Hrvatsku i Europsku uniju, to je iracionalno i nelogično. Sad se iskoristila prilika da se ti odnose pokvare. U Hrvatskoj postoji osjećaj da se u Oluji ništa nije ni dogodilo. Postupci u Hrvatskoj su se mogli voditi, a nisu, rekao je.

Mislim da u Srbiji postoji "kultura poniženja", osjećaj poraza, bankrota i potopa. To kod ljudi samo stvara potrebu da se osvećuju i nanesu štetu drugima.

- To ide dotle da vidim kako shvaćaju uspjehe Novaka Đokovića. On je valjda neki osvetnik. Kakve on ima veze sa statusom Srbije, pita se Popović.

I Đoković kao da počinje vjerovati da je njegova dužnost da osveti Srbiju za sve nepravde koje su se dogodile.

- Hrvatska je ostvarila sve svoje političke ciljeve i bila je pobjednik tih ratova, rekao je.

Dačićeva izjava o gubitku svih ratova je razumna izjava, no taj poraz rijetko tko priznaje.

- Većina građana Srbije ljuta je na Miloševića zato što je izgubio sve ratove a ne zato što ih je vodio, rekao je.

Optužnica protiv Tuđmana 1971. bila je labava i neozbiljna.

- On je bio optužen za intervju u kojemu je govorio uglavnom o stanju u Kraljevini Jugoslaviji, to nije mogla biti neprijateljska propaganda. S klijentima uspostavljate neki kontakt. Kontakt s Tuđmanom je bio jako dobar. Mene je zanimalo da održavam kontakt s njim jer je bio odlično upućen u odnose u Hrvatskom. Razmjenjivali smo informacije, rekao je.

Tuđman je beskrajno tašt čovjek. Bio je vrlo inteligentan čovjek, on je zamiišljao da mene šalje Dobrica Ćosić.

- To se uglavnom odnosilo o tome da Bosnu treba podijeliti. Mi bismo onda kao bili dobri susjedi. Govorio je o tom humanom preseljenju već tada, rekao je.

Šeks nije imao osnove da svoje stradanje pripiše svom domoljublju, bio je toliko pijan da se nije ni sjećao što je govorio. rekao je.

- Čičak mi je jako simpatičan. Može se zaletjeti, upada u neke zanose. Mislim da je pošten čovjek. Trudio se da ostane častan, rekao je.

Milošević nikome nije dao šansu da se Jugoslavija raspadne bez rata.

- Mislio sam da smo svi mi bolji ljudi, no prevario sam se, jasan je.

Paraga je zapravo prava žrtva, prvi put je suđen kad je imao 19 godina.

- Falsificirali su mu dokaze, izgladnjivali su ga u istražnom zatvoru. Težak zatvor je imao, uvijek kad je izašao imao je hrabrost da piše za Mladinu. Onda je suđen opet. Dolazi iz obitelji koja je tvrdo nacionalistička i tvrdo katolička. Imao je u sebi neki fanatizan, no bio je potpuno pošten i motivi su mu bili čisti. Za njega sam pisao Bakariću, prvi put u životu da sam se obratio političaru. Bakaarić mi je odgovorio, mislim da je osjećao da se sistem bliži kraju, otkriva.

Patriotizam znači biti dobar građanin.

- Jedna vrsta patriotizma je ono što je rekao Hitler: Pravedno je ono što je dobro za Njemačku. I ona druga, gdje je patriotizam ono što je pravedno. Ja bih mogao biti ovaj drugi patriota, rekao je.

Svakoga se može braniti, jasan je.

- Uglavnom branimo lopove, ubojice itd. Rijetko kad branimo nevinog čovjeka, jasan je.

Srbija će možda biti primjena prijevremeno u Europsku uniju.

- Postoje mišljenja da će to pomoći Srbiji jer će nas to promijeniti. Ne vjerujem da će biti spremna, realan je.

Za deset godina Srbija će možda i priznati Kosovo.

- Njemačka je doživjela katarzu, za to u Srbiji ne postoje realni uvjeti, zaključuje Popović.
Tagovi: Srđa Popović, Slobodan Milošević, Haški tribunal, Mladen Markač, Ante Gotovina, Novak Đoković, kultura poniženja, nacionalizam, Dobroslav Paraga, Franjo Tuđman, Dobrica Ćosić, Vladimir Šeks
PROČITAJ I OVO
Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju
ŠOPING
Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju

OSIJEK - S obzirom da je Srbija otvorila granicu, Hrvati mogu neometano i bez ograničenja i tamo i nazad, a Slavonci su počeli koristiti tu mogućnost i krenuli po osnovne namirnice u njihove jeftinije trgovine.

Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori
POZIV
Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori
PODGORICA - Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom će Crna Gora 1. lipnja otvoriti granicu, srbijanski mediji oštro su u ponedjeljak napali crnogorsku vladu, a srbijanska predsjednica vlade Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.
Markotić: Drugi val mogao bi biti agresivniji, ali sad znamo više
PORUKE
Markotić: Drugi val mogao bi biti agresivniji, ali sad znamo više
ZAGREB - Alemka Markotić,ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kazala je da je zadovoljna s trenutnom situacijom glede pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog otvaranja ekonomija
RAST
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog otvaranja ekonomija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu i najavama daljnjih poticajnih mjera, pa su napetosti između SAD-a i Kine pale u drugi plan.
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas prodata obveznica Republike Srbije denominovana u evrima s rokom dospeća od 20 godina, za gotovo 117 miliona dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE