GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija uvećala svoje zlatne rezerve

Srbija uvećala svoje zlatne rezerve
ILIRIKA GOLD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2012 / 14:57
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Produbljivanje ekonomske krize i povećanje potražnje u investicionom sektoru, uslovili su povećanu globalnu potražnju zlata koja je na kraju 2011. porasla na 4,067.1 tona u procenjenom iznosu od 205.5 milijardi dolara, pokazala je analiza Ilirike gold investicionog fonda. Narodna banka Srbije prethodnu godinu završila sa 14.3 tone zlata što ju je svrstalo na 58. mesto u svetu, jedno više nego lane.
Prema izveštaju Ilirike gold investicionog fonda, glavni kupci zlata ostali su i dalje zatvoreni investicioni fondovi i centralne banke. Prema dostupnim podacima fonda i Svetskog saveta za zlato, Srbija je plasirana na 58. mesto po deponovanim zalihama zlata, što je jedna pozicija više u odnosu na godinu pre toga. Narodna banka Srbije je u 2011. imala deponovano 14.3 tona zlata, što čini 4.7% ukupnih deviznih rezervi. Srbija je svoje devizne rezerve u trećem kvartalu uvećala za 0.5 tona, a ukupna akumulacija u 2011. iznosila je 1.3 tone i vredna je preko 6 milijardi dinara. U trenutku kada kilogram zlata na svetskim berzama vredi 42,600.00 evra zlatne rezerve Srbije iznose 66.61 milijardu dinara.

„Osnovna prednost države Srbije u odnosu na većinu drugih zemalja je u posedovanju sopstvenih zlatonosnih rudnih rezervi, pretežno rasprostranjene u istočnoj Srbiji. Prema dosadašnjim preliminarnim pokazateljima zlato koje bi se dobilo eksploatacijom te rude vredelo bi u ovom trenutku oko 43 milijardi evra,“ izjavio je Damjan Mencej, direktor Ilirika gold investicionog fonda. „Kada se budu znale kompanije koje će prerađivati rudu i proizvoditi srpsko zlato, deo investicija iz Ilirikinog fonda biće uloženo i u akcije tih kompanija,“ zaključio je Mencej.

Od susednih država po ukupnim zlatnim rezervama Makedonija je na 71. mestu sa 6.8 tona, a slede je Slovenija deset mesta iza nje sa 3.2 tone, Bosna i Hercegovina na 89. mestu i Albanija na 91. mestu. Zlatne rezerve Crne Gore iznose 1.2 tone zlata i prema poslednjoj ceni zlata na tržištu njihova vednost je oko 50 miliona evra. Crna Gora ne može da računa na dobit od zlatnih rezervi kojima raspolaže jer je celokupan iznos zlata založen kod švajcarske Kredit Svis banke kao zalog za kredit koji je Vlada uzela sredinom 2009. godine za podršku likvidnosti budžeta.

Za razliku od centralne banke, građani Srbije pokazuju obrnuti trend i zbog sveopšte loše ekonoske situacije kod njih je prisutna prodaje zlatnog nakita i zlatnika. Iako imaju mogućnost da preko Gold fonda ulažu na svetskim berzama u zatvorene fondove koji kupuju zlato i akcije prerađivača i proizvođača zlata, tek se oko 200 građana odlučilo da investira na taj način. Uprkos tome što prinosi mogu biti veći od štednih uloga na bankarske kamate, Ilirika gold investicioni fond je do sada investirala oko 200,000.00 evra novčanog kapitala svojih ulagača na svetskim berzama u zlato. Prosečna investicija građana u fond Ilirika gold iznosi oko 2,500.00 evra a mahom su to preduzetnici i osobe koje su upoznate sa radom investicionih fondova, dok većina građana još uvek nije informisana kako da očuva vrednost svog kapitala, kao i da dodatno zaradi kroz ulaganje u fondove.

Prema procenama analitičara DZU Ilirika u Srbiji trenutno u investicione fondove ulaže oko 8.000 građana a ukupna imovina otvorenih fodova iznosi skromnih 1,698,394,170.50 dinara.
Tagovi: Damjan Mencej, zlato, Ilirika Gold, NBS, investicioni fondovi
PROČITAJ I OVO
Srbija nabavlja pet miliona maski
MASKE
Srbija nabavlja pet miliona maski
BEOGRAD - Za apoteke i zdravstvene ustanove u Srbiji biće nabavljeno pet miliona hirurških maski, a kupovina će biti ograničena, tako da jedna osoba može da kupi nekoliko komada, objavio je list Politika.
Credit Suisse: Kupujte ovih pet azijskih tehnoloških dionica
PREPORUKE
Credit Suisse: Kupujte ovih pet azijskih tehnoloških dionica
ANALIZA - Širenje epidemije koronavirusa uzburkalo je tržište u Aziji i drugdje i pogodilo lance opskrbe širom svijeta.
Azijska tržišta pred najvećim tjednim gubitkom od 2008.
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta pred najvećim tjednim gubitkom od 2008.
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u petak, peti dan zaredom, pa su, kao i ostale najveće burze u svijetu, pred najvećim tjednim gubitkom od financijske krize 2008. godine jer strahovanja od gospodarskih šteta zbog širenja koronavirusa ne popuštaju.
Wall Street u šest dana potonuo više od 12 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street u šest dana potonuo više od 12 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks potonuo šesti dan zaredom, pri čemu je zabilježio najbrži pad u područje korekcije u povijesti, jer ulagači strahuju da bi zbog brzog širenja koronavirusa u svijetu gospodarske štete mogle biti puno veće nego što se očekivalo.
Još jedna sjajna godina za Norveški suvereni fond
FONDOVI
Još jedna sjajna godina za Norveški suvereni fond
OSLO - Norveški suvereni fond bogatstva, najveći svjetski fond, zabilježio je 19,9 posto povrata ulaganja na burzovnom tržištu, zaradivši tako rekordnih 1,69 bilijuna norveških kruna (180 milijardi dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE