GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija: Šverceri razvoze gorivo po kućama

Srbija: Šverceri razvoze gorivo po kućama
KAO 90-IH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2016 / 11:15
Autor: SEEbiz / Dnevnik.rs
NOVI SAD - Kada se devedesetih gorivo u Srbiji prodavalo uz put, iz kanistera, a ne na benzinskim pumpama, taj unosan posao bio je posledica nestašice na domaćem tržištu.
U poslednje vreme nešto slično dešava se na zapadu i jugu Srbije, ali i u Sremu, no ovog puta nije reč o nestašici goriva već o daleko povoljnijim cenama u dve susedne zemlje – Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Po saznanjima novosadskog Dnevnika, gorivo van benzinskih pumpi može se kupiti u Rumi, Hrtkovcima i drugim mestima u okolini, a često je potrebno samo imati broj telefona i gorivo se dostavlja na kućnu adresu.

Naime, razlika u ceni litra benzina i dizela u te dve zemlje i u Srbiji je i do 40 dinara pa je to svakako veoma dobar motiv za kupce koji su blizu granice, da svoje rezervoare pune van Srbije, ali i za one koji u tome vide mogućnost za brzu i laku zaradu, posebno sad kad će potrošnja dizela biti veća zbog prolećnih poljoprivrednih radova.

Po rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, potrošači iz pograničnih delova Srbije i dalje odlaze u susedne države i kupuju gorivo, pre svega dizel, jer je cena daleko povoljnija. To je dovelo do značajnog smanjenja prometa na pumpama u blizini te dve susedne države, a uticalo je i na manji priliv novaca u buyet Srbije.

Takođe, smanjene su i privredne aktivnosti naftnog sektora, posebno na benzinskim pumpama u zapadnoj i južnoj Srbiji, na kojima se već mesecima veoma loše posluje i beleži konstantan pad prometa, a sve je aktuelnije i crno tržište, i to čak i na više od 100 kilometara od granice.

"Sada je situacija nešto bolja jer su pojačane kontrole inspekcijskih službi. Zahvaljujući češćim kontrolama, šverc goriva je smanjen, a rizik od bavljenja tim poslom je veći", kaže Mićović.

Da se kupovinom goriva u BiH i Makedoniji može značajno uštedeti jasno je kada se uporede cene goriva u Srbiji, gde litar bezolovnog benzina košta oko 123 dinara, a dizela oko 125, s cenama u BiH i Makedoniji.

Cene goriva u Srbiji su oko evra – odnosno litar benzina je oko tog iznosa, a litar dizel-goriva svega nešto malo skuplji, dok u BiH litar benzina košta oko 0,80 evra, odnosno oko 0,20 evra manje nego u Srbiji. Razlika u ceni dizel-goriva je još i veća jer u BiH litar košta oko 0,75 evra, a u Makedoniji oko 0,66 evra, odnosno oko 0,36 evra manje nego u našoj zemlji.

To je, bez sumnje, razlog što mnogi vozači iz Srbije rezervoar pune u nekoj od te dve susedne zemlje i jeftinije se voze. Naime, za 40 litara bezolovnog benzina u Srbiji treba oko 40 evra, dok je ista količina i BiH oko 32 evra.

Još je veća razlika/ušteda prilikom kupovine dizel-goriva jer je u Srbiji za 40 litara potrebno oko 40 evra, a u Makedoniji, gde je cena najpovoljnija, za istu količinu potrebno je oko 26,5 evra, što je 13,50 evra manje. Kupovinom na benzinskim pumpama u BiH može se uštedeti oko deset evra jer za 40 litara dizela treba platiti oko 30 evra.

Razlika u ceni dizel-goriva je posledica velike razlike u zahvatanjima u Srbiji i BiH i Makedoniji. Naime, na svaki litar goriva koji se prodaje u Srbiji učešće akcize, poreza na dodatu vrednost i naknade za obavezne rezerve više je od 60 odsto.

Tagovi: šverc goriva, gorivo, cene goriva, naftni derivati, Udruženje naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović
PROČITAJ I OVO
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
PRIJEVARA
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
WASHINGTON - Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
OPTIMIZAM
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
LJUBLJANA - Prva dva tjedna nove godine obilježio je sinkroni globalni rast cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama Srbije obezbedilo je da na Beogradskoj berzi danas bude zabeležen visok promet u ukupnom iznosu od gotovo 294,8 miliona dinara (2,5 miliona evra), dok su berzanski indeksi potonuli i na dnevnom i na nedeljnom nivou.
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem
PUTOVANJA
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem

ŽENEVA - Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je državama savjetovao da ne uvjetuju međunarodna putovanja dokazima o cijepljenju ili imunitetu.

Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
DOBRE VIJESTI
Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
KOMARNA - Ministar prometa Oleg Butković sa suradnicima obišao je gradilište Pelješkog mosta, ocijeniviši da gradnja teče prema planu i bez kašnjenja i da bi sve trebalo biti gotovo do sredine 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE