GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija: Strana ulaganja 2 mlrd. dolara

Srbija: Strana ulaganja 2 mlrd. dolara
EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2011 / 14:30
Autor: Seebiz/Tanjug

BEOGRAD - Važno je to što bi one trebalo da budu više usmerene ka trgovini i prerađivačkoj industriji - najviše u oblasti proizvodnje osnovnih metala, tekstila i motornih vozila, navedeno je u avgustovskom Izveštaju o inflaciji NBS.
BEOGRAD - Prema projekciji platnog bilansa Narodne banke Srbije, strane direktne investicije (SDI) bi u ovoj godini trebalo da iznose oko dve milijarde dolara.

U sektoru trgovine, pored već realizovane investicije "Delez grupe" u trgovinski lanac "Delta maksi", očekuju se dodatna ulaganja te grupe u trgovinske lance "C market", "Srbija", "Pekabeta" i "Zvezda". Takođe, prema najavama "Merkatora" očekuju se dodatna ulaganja u 2011. godini.

Srbija u poslednje tri godine beleži velika strana ulaganja u oblasti proizvodnje osnovnih metala - smederevska železara "Ju Es stil", Livnica u Kikindi, a na osnovu podataka za prvu polovinu ove godine i najava za naredni period, opravdana je pretpostavka da će se taj trend nastaviti.

Proizvodnja tekstila je privukla italijanski "Beneton", koji je ove godine započeo investiranje u srpsku tekstilnu industriju i, prema najavama, mogu se očekivati dodatna ulaganja.

Prema izveštaju Konferencije za trgovinu i razvoj Ujedinjenih nacija (UNCTAD) Srbija je sa 1,3 milijarde dolara stranih ulaganja u 2010. godini bila ispred Albanije - 1,1 milijardi, Slovenije - 834 miliona i Hrvatske - 583 miliona. SDI su tokom krize u svim zemljama smanjene, ali je to smanjenje bilo znatno manje u Srbiji nego, recimo, u Hrvatskoj i Bugarskoj.

Od ostalih sektora, znatnija strana ulaganja očekuju se u finansijskom sektoru - banke, ali i osiguravajuća društva, telekomunikacijama, građevinarstvu i energetici.

Najznačajnija najavljena SDI u Srbiji trebalo bi da bude projekat "Fijata automobila Srbija“ (FAS). Naime, u 2012. godini trebalo bi da počne proizvodnja novih modela automobila, gotovo u celini namenjenih izvozu, i to pretežno na tržište Evropske unije.

Zahvaljujući pozitivnom uticaju na stope rasta izvoza od 1,8 procentnih poena godišnje, efekti ove investicije bi se direktno ogledali u smanjenju učešća tekućeg deficita u BDP-u za 1,5 procentnih poena godišnje tokom posmatranog perioda.

Učešće tekućeg deficita u BDP-u bilo bi smanjeno sa sedam odsto u 2011. na 6,3 odsto u 2016. godini, a ne povećano na 7,6 odsto, ako bi se izuzeli efekti te investicije.

Sa stanovišta efekata na ekonomsku aktivnost Srbije, procenjuje se da bi rast neto izvoza FAS u periodu od 2012. do 2016. uticao na dodatni rast BDP-a za oko 0,4 procentnih poena prosečno godišnje, odnosno kumulativno tokom posmatranog perioda za dva procentna poena.

Kako je navedeno, SDI na globalnom nivou još nisu dostigle pretkrizni nivo, ali je verovatno da će se to desiti tokom ove godine, dok bi maksimum iz 2007. trebalo da bude dostignut 2013.

Veća spremnost investitora na tu vrstu ulaganja otvara mogućnosti i izazove za kreatore ekonomske politike u svim zemljama, posebno zemljama u usponu, koji će morati da ih privuku kako bi ostvarile ciljeve u pogledu rasta i razvoja u narednom periodu.

Srbija u tom pogledu nije izuzetak - SDI su uslov postizanja planiranih stopa rasta ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti.

Tagovi: strana ulaganja, investicije, srbija, dolar, evro
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
PŠENICA
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
ZAGREB - Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara.
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
PRVI PUT OVE GODINE
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
ZAGREB - Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), na današnji dan u hrvatskim destinacijama po prvi put u ovoj godini boravi više od 500.000 turista od kojih je oko 430.000 stranih turista.
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, trećeg zaredom, dok je tečaj jena dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnja dva tjedna.
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, no na europskim je burzama prevladavalo opreznije raspoloženje uslijed širenja pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE