GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija isplatila sve obaveze Fiatu

Srbija isplatila sve obaveze Fiatu
OBAVEZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2013 / 15:53
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Vlada Srbije izmirila je sve finansijske obaveze koje je imala prema kompaniji "Fiat Automobili Srbija", saznaje "eKapija".
Kasni se međutim, sa infrastrukturnim projektima. Među ugovrnim obavezama koje Srbija ima prema "Fiatu" su obilaznica oko Kragujevca, put koji bi kragujevačku fabriku povezao sa Koridorom 10 i modernizacija pruge Lapovo–Kraljevo.

Zasada, ništa od ovih projekata nije završeno, a "Fijatu" je prioritetno da se reši pitanje obilaznice.

"Vlada Srbije je izmirila sve finansijske obaveze koje je imala prema kompaniji "Fiat" na vreme i u skladu sa planom. Jedino kašnjenje tiče se infrastrukturnih projekata za koje se nadamo da će uskoro biti završeni. Prioritetno je da se reši pitanje obilaznice kako bi se transport ubrzao i olakšao. Svakog dana iz fabrike FAS-a izlazi nekoliko stotina šlepera sa automobilima proizvedenim u fabrici, a u narednom periodu planirano je značajno povećanje obima proizvodnje, te samim tim i transporta" – kaže za "eKapiju" Diego Velini, menadžer korporativnih poslova i razvoja poslovanja kompanije FAS.

Pitanje obilaznice oko Kragujevca međutim visi o vazduhu. Ne zna se ni da li će se u konačnoj verziji graditi sa severne ili južne strane grada, a takva odluka bi, kako "eKapija" saznaje u gradskoj upravi trebalo da se donese do kraja meseca.

Naime, iako je izgradnja Južne obilaznice jedan od uslova Aneksa ugovora sa "Fiatom", Grad Kragujevac je pokrenuo inicijativu da se u dužini od 17 km izgradi Severna obilaznica, koja bi, kako kažu, bila rešenje celokupnog transporta kroz grad a ujedno bi podmirila i potrebe FAS-a.

"Fiatu je predstavljen tok Severne obilaznice i trenutno smo u pregovorima. Zadovoljni su tim rešenjem, ali čekaju saglasnost iz Torina, i do kraja ovog meseca bi trebalo da se definiše da li će se graditi Severna ili Južna obilaznica. Nakon toga znaće se i detalji u vezi sa rokovima izvođenja radova"– kaže za "eKapiju" Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Južna obilaznica, koja je trebalo da bude završena do kraja 2014. godine, većim delom je već izgrađena. Nedostaje tunel koji bi spojio deo obilaznice i putnu petlju sa kapijama FAS-a, a njegova izgradnja koštala bi državu oko 20 mil. evra. Ipak, ovo rešenje bi, zbog pozicije koju fabrika ima, više odgovaralo samom "Fijatu".

"Pored fabrike prolaze železničke kompozicije i Južna obilaznica bi olakšala ne samo transport "Fijatovih" vozila, već i život 80.000 Kragujevčana koji žive na desnoj obali Lepenice" – objašnjava Velini.

U međuvremenu dok se ne donese odluka o sudbini obilaznice, grad kao prelazno rešenje radi na proširenju Tankosićeve ulice kod Silosa. Vrednost ovih radova je oko 2 mil. evra, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

"Naš predlog je da u jednom delu te ulice bude postavljena semaforska signalizacija. Ovim prelaznim rešenjem "Fijatu" obezbeđujemo da zajedno sa šest saobraćajnica i tri mosta koje je uradio grad Kragujevac i Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave logistički pokrije svoje tokove" – objašnjava Zdravković.

Najviše kontroverzi u javnosti izazvao je put Kragujevac-Batočina preko kojeg bi "Fiat"-ova fabrika trebalo da se poveže sa Koridorom 10, odnosno auto-putem Beograd Niš. Pomenuta saobraćajnica je 2008. godine kada je potpisan ugovor sa "Fijat"-om postala obaveza Vlade Srbije, a u žižu javnosti dospela je ni manje ni više, već zato što je deonica koja prolazi kroz Kragujevac proglašena nebezbednom.

"Prema najavama opštine Batočina otvaranje puta Kragujevac – Batočina očekuje se u septembru ove godine" – kaže za "eKapiju" menadžer krporativnih poslova i razvoja poslovanja kompanije FAS.

Dozvola je, kako objašnjava Diego Velini, nakon dve i po godine čekanja, dobijena sredinom aprila. S obzirom na to da je Ministarstvo saobraćaja deonicu koja prolazi kroz Kragujevac proglasilo nebezbednom, trenutno se čeka njihova dalja odluka po ovom pitanju, od čega zavise naredni koraci.

"Ukoliko nadležno ministarstvo proglasi ovu deonicu bezbednom, sledi njena legalizacija i dalji radovi. Takođe, postoje i zahtevniji delovi puta na kojima radovi još nisu počeli, ali očekujemo da će značajniji pomaci biti ostvareni do kraja godine" – kaže Velini.

U ministarstvu regionalnog razvoja nismo uspeli da dobijemo informaciju kada se može očekivati konačna odluka o bezbednosti ovog dela saobraćajnice, a prema ranijim najavama ova deonica trebalo je da bude otvorena do kraja 2012. godine.

Tagovi: Fiat automobili Srbija, Fiat, Koridor 10, Kragujevac, Nebojša Zdravković
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE