GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija ima litijuma za zadovoljenje 80% evropske tražnje

Srbija ima litijuma za zadovoljenje 80% evropske tražnje
LITIJUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2012 / 12:40
Autor: SEEbiz / Politika
BEOGRAD - Nalazište u Jadarskoj dolini kod Loznice moglo bi da zadovolji 20 odsto svetske i 80 odsto evropske tražnje za litijumom, navode iz beogradske firme Rio Sava.
Za sada nema informacija o tome da li je jadarit pronađen bilo gde u Srbiji, osim nalazišta u Jadarskoj dolini kod Loznice.

U Rio Savi, ćerki-firmi američke multikompanije Rio Tinto za Srbiju, kažu da se nastavlja sa sistematskim istraživanjima na drugim lokacijama koja koja mogu da postanu veliki, dugoročni i efikasni rudnici.

Kada, za koju godinu, bude završena studija predizvodljivosti i analizirani rezultati preko 150 istražnih bušotina, biće znatno jasnije prisustvo ovog dragocenog minerala u nedrima naše zemlje.

Nedavno je dr Danica Srećković-Batoćanin sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, izjavila da jadarita ima na prostoru Valjeva, mioničke, ubske opštine i Belanovice, da postoji dosta indicija i naučne logike da se jadarit „otkotrljao"i do valjevskog kraja. Naravno, dodala je, da se njena pretpostavka može proveriti samo otvaranjem istražnih bušotina.

Nenad Grubin, direktor kompanije Rio Sava, koji je bio u grupi domaćih i američkih geologa koji su 2004. godine pronašli jadarit u rejonu Loznice, naglašava da u ovakvim poslovima ne sme biti previše nestrpljenja i nerealnih očekivanja, jer razvoj projekata za eksploataciju mineralnih ležišta, po svetskim standardima, traje od 10 do 20 godina.

Grubin podseća da se litijum koristi u nizu proizvoda od kojih su najpoznatije: baterije za mobilne telefone, hibridna i električna vozila. Borati koji su druga komponenta jadarita važan su sastojak za izradu: stakla, keramike, mineralnih đubriva, deterdženata, sredstava za impregnaciju drveta i brojnih drugih proizvoda.

Postoji više nalazišta litijuma u različitim oblicima uglavnom lociranih na prostoru južne Amerike, odnosno u takozvanom ABC trouglu koji čine Argentina, Bolivija i Čile. Ipak, jadarit je pronađen jedino u Srbiji.

"Iako svaki veliki projekat u rudarstvu nosi određene rizike investiranja, koje prvenstveno stvara nepredvidivost tržišnih kretanja i geoloških karakteristika, prve procene govore da bi nalazište u Jadarskoj dolini moglo zadovoljiti 20 odsto svetske i čak 80 odsto evropske tražnje za litijumom. Rezultati su za sada ohrabrujući, ali iako smo uzbuđeni zbog takve mogućnosti, konačnu potvrdu imaćemo po završetku faze predizvodljivosti i izrade studije izvodljivosti", kaže Grubin za Politiku.

Tagovi: litijum, Rio Sava, Rio Tinto, Jadarska dolina, jadarit, Nenad Grubin, Danica Srećković-Batoćanin
PROČITAJ I OVO
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
TURISTIČKA SEZONA
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
ZAGREB - Prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 25 tisuća turista.
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
DOBRE VIJESTI
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
ZAGREB - Svi putnici koji se vraćaju moraju imati pri ulasku u Njemačku jedan od sljedećih dokumenata: trenutni test na koronu, dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz ozdravljenja. Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od testa.
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
HOTELIJERI
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
ZAGREB - Hoteli s pet zvjezdica otprilike su na 95 posto popunjenosti. Vjetar u leđa, objašnjavaju, dalo im je ublažavanje mjera za putovanja.
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
LUKE
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
SPLIT - Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika.
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE