" /> "> Srbija: 4 velike banke u stečaju potražuju oko 2,3 milijarde evra | SEEbiz.eu

Srbija: 4 velike banke u stečaju potražuju oko 2,3 milijarde evra

Srbija: 4 velike banke u stečaju potražuju oko 2,3 milijarde evra
STEČAJNI POSTUPAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2012 / 13:18
Autor: SEEBiz/Tanjug
BEOGRAD - Četiri banke u stečaju - "Jugobanka", "Beogradska banka", "Investbanka" i "Beobanka", u toku trajanja stečajnog postupka izmirile su obaveze u ukupnom iznosu od oko 1,5 milijardi dinara, a obaveze po osnovu poreza i drugih dažbina u stečajnom postupku i dalje teku, rečeno je danas Tanjugu u Agenciji za osiguranje depozita.
Kako je objašnjeno, to su obaveze po osnovu poreza na kapitalnu dobit, poreza na imovinu, poreza na prenos apsolutnih prava, poreza na dodatu vrednost (PDV), poreza na promet usluga.

Banke u stečaju te obaveze redovno izmiruju, godišnje, kvartalno, odnosno o roku dospeća i te obaveze padaju na teret troškova stečajnog postupka, naveli su u agenciji.

Na pitanje šta sprečava da u tim bankama bude okončan stečaj posle niza godina od njegovog uvođenja, u agenciji su naveli da su ti procesi kompleksni i da prvo mora da se završi stečaj "Investbanke" i "Beobanke", a nakon toga "Jugobanke" i "Beogradske banke".

Najveći poverilac "Beobanke" i "Investbanke" je "Beogradska banka" u stečaju, koja u ukupnim potraživanjima "Beobanke" učestvuje sa preko 50 odsto potraživanja, a u ukupnim potraživanjima "Investbanke" učestvuje sa preko 76 odsto.

Međutim, završetak stečaja "Beobanke" i "Investbanke" zavisi i od naplate dugova preduzeća u restrukturiranju i velikih kompanija koja su u nadležnosti Agencije za privatizaciju i sudova. Po tom osnovu četiri velike banke potražuju od 853 pravna lica iznos od oko 2,3 milijarde evra, navela je Agencija za osiguranje depozita.

Kako je istaknuto, stečajni postupci "Beogradske banke" i "Jugobanke" su "izuzetno kompleksni", s obzirom da su te banke poslovale preko agencija u Njujorku, a "Beogradska banka" i preko poslovne jedinice na Kipru.

Istovremeno, "Beogradska banka" poslovala je i preko mešovitih banaka u inostranstvu, od kojih su "Anglo-Yugoslav Bank" i "Banque Franco-Yougoslave" u postupku likvidacije, koji se vode po domicilnim propisima njihovih sedišta.

Takođe, po prijavljenim, a osporenim potraživanjima poverilaca vode se sudski sporovi po tužbama za utvrđenje koji su velike vrednosti i koji dugo traju, s obzirom na to da poverioci imaju pravo i na redovne i na vanredne pravne lekove.

"Tim povodom, posebno napominjemo da smo kroz dosadašnju praksu imali slučajeve višestrukog ulaganja pravnih lekova", istakla je Agencija za osiguranje depozita.

Na pitanje ko će vratiti dugove banaka u stečaju, koje one imaju po raznim osnovama, navedeno je da će dugovi banaka u stečaju prema poveriocima biti vraćeni zavisno od visine unovčene stečajne mase.

"U skladu sa pozitivnim propisima koji regulišu stečajni postupak, poverioci se svrstavaju u isplatne redove. U tom smislu obaveze prema poveriocima izmiruje banka u stečaju kao stečajni dužnik, po isplatnim redovima, iz sredstava koja čine stečajnu masu", navela je Agencija za osiguranje depozita.

Poreska uprava Srbije objavila je pre nekoliko dana na svom sajtu spisak 100 preduzeća, najvećih poreskih dužnika, što je i bila u obavezi na osnovu izmena i dopuna Zakona o poreskom postupku i administraciji usvojenih krajem prošle godine u parlamentu Srbije.

Prva tri vodeća dužnika na spisku su ugašene banke - "Beobanka" u stečaju, koja duguje 24,07 milijardi dinara, "Investbanka" u stečaju sa dugom od 18,13 milijardi dinara i "Astra banka" sa 15,64 milijardi dinara nenaplaćenog poreza.
Tagovi: banke u stečaju, Jugobanka, Beogradska banka, Investbanka, Beobanka
PROČITAJ I OVO
Hit ponuda za makedonske turiste: Obilazak Lidla u Vranju
BIZARNO
Hit ponuda za makedonske turiste: Obilazak Lidla u Vranju
VRANJE - Turizam i ugostiteljstvo su najviše stradali tokom pandemije koronavirusa, ali nije sve tako sivo. Turisti iz Severne Makedonije su ovih dana dobili posebnu priliku da obiđu Vranje, a poseta Lidlu je posebno istaknuta kao vrhunac aranžmana.
Iznajmljivači u Hrvatskoj dobit će posebnu naljepnicu s QR kodom koja bi gostima trebala jamčiti sigurnost
QR KOD
Iznajmljivači u Hrvatskoj dobit će posebnu naljepnicu s QR kodom koja bi gostima trebala jamčiti sigurnost
ZAGREB - Hrvatski turistički sektor u globalu je već lani pokazao veliku ozbiljnost oko sigurnosti gostiju. Svi pružatelji smještaja, ali i restorateri, prijevoznici i ostali, nastojali su zaštititi goste pa su razrađivani protokoli na koji način dezinficirati, ulagalo se u beskontaktne usluge, dostave i niz drugih rješenja kako bi se izbjeglo da neka destinacija ili objekt postanu žarište pandemije.
Dionice iz tehnološkog sektora sjajno krenule i u novoj godini
UZLET
Dionice iz tehnološkog sektora sjajno krenule i u novoj godini
NEW YORK - Očito je - kao što je to bilo tijekom prošle godine nakon ožujka - opet došlo vrijeme za visok rast udjela tvrtki s najvećom tržišnom kapitalizacijom, koje su profitirale od pandemijskih uvjeta karantene.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere u SAD-u, pa su skloniji rizičnijim investicijama.
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
NEW YORK - Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, dok se na europskim burzama trgovalo oprezno zbog zaoštravanja restriktivnih mjera protiv koronavirusa i slabih gospodarskih pokazatelja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE