GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbi piju dosta piva, ali dobro rade samo strane pivare

Srbi piju dosta piva, ali dobro rade samo strane pivare
PIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2013 / 16:31
Autor: SEEbiz / RTS
BEOGRAD - U zemlji koja troši oko 73 litra piva po stanovniku, uspešno rade samo 3 privatizivane pivare, dok su preostalih 5 ili propale ili su pred gašenjem, piše RTS.

Prosečna godišnja potrošnja piva u Srbiji je oko 500 miliona litara ili oko 73 litra po stanovniku. Iako je to i do 10 puta manje nego u Nemačkoj ili Holandiji, oko četiri odsto budžetskih prihoda dolazi od akciza i poreza na dobit na pivo.

Kad već volimo pivo, postavlja se pitanje, zašto u Srbiji uspešno rade samo tri pivare koje su privatizovale multinacionalne kompanije, dok je preostalih pet ili propalo, ili je pred gašenjem.

Strane investitore su, posle petog oktobra, interesovale samo telekomunikacione i kompanije u pivskoj, duvanskoj i industriji cementa. Taj interes je ostvaren u konkurentskim uslovima i dao je rezultate jer to su sada i najveći generatori profita.

Apatinska pivara zapošljava 900 radnika i drži oko 40 odsto tržišta piva u zemlji.

"Prošle godine smo izvezli 30 miliona evra, što nas čini jednim od najvećih izvoznika u zemlji robe široke potrošnje. Zanimljiv je i podatak da smo u budžet Srbije uplatili preko 70 miliona evra kroz takse, akcize i poreze", navodi direktor "Apatinske pivare" Ilija Šipka.

Na drugoj strani, nekada uspešna "Niška pivara" sa 140 zaposlenih, posle privatizacije, nalazi se u bezizlaznoj situaciji.

"Najbolje rešenje za 'Nišku pivaru' bi bilo da se ta privatizacija na neki način raskine, pa da li da država postane većinski vlasnik, da li našla kupca, i da pivara stane da radi", kaže predsednik ASNS-a Miljan Damjančević.

Druga nekada uspešna pivara, "Valjevska pivara", brzo je privatizovana, ali za izlazak iz stečaja posle privatizacije bila joj je potrebna skoro decenija.

"Ne dugujemo više poveriocima. Pivara nema kredite, radi uspešno, osvaja tržište polako, ali sigurno i primer je dobre saradnje. Primer kako treba raditi sa lokalnom samoupravom i državom", ističe direktor "Valjevske pivare" Zoran Božić.

Iako velike kompanije u Srbiji drže 95 odsto tržišta, eksperti kažu da prostor za male pivare postoji.

Vladimir Krulj, konsultant u firmi "Kreb and Anderson", kaže da su multinacionalne kompanije dužne da prate određene tehnološke prilike, određen sistem kvaliteta koji ide uz to i da odskaču kvalitetom u svakom smislu, u odnosu na male pivare.

Krulj, s druge strane, navodi primer belgijskih malih pivara ili Austrije i Češke, gde se jedno selo ili jedna regija razlikuju po tome što imaju pivaru koja može da ponudi ono što upućeni na ekonomiju obima ne mogu, a to je ekstrakvalitet.

Iz predpristupnih fondova Evropske unije podstiče se podizanje vinograda. Zasadi ječma i hmelja za proizvodnju piva za sada se ne subvencionišu jer je posao isplativ i bez dotacije.

Tagovi: pivare, pivo, Valjevska pivara, Niška pivara, Apatinska pivara, Vladimir Krulj
PROČITAJ I OVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
RUSKO CJEPIVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
FRANKFURT - Ugledni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u novom istraživanju piše o popularnosti ruskog cjepiva Sputnjik V koje iz tjedna u tjedan postaje dio programa cijepljenja u sve više zemalja svijeta.
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
ANALITIČARI
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch predviđa da će cijena zlata ove godine pasti sa 1.734 na 1.600 dolara za uncu, a 2022. godine smanjiti se na 1.400 dolara „zbog povećane potražnje uslijed investicijskih tokova i kupovine od centralne banke“.
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
NEW YORK - Bitcoin (a s njim i gotovo sve kriptovalute) prošli je tjedan prošao korekciju. Prethodni je vikend vrijedio 58 tisuća dolara (dvostruko više nego prilikom ulaska u 2021), cijena je u petak pala na dobrih 44 tisuće dolara.
Novi uzlet dionica GameStopa
SNAŽAN RAST
Novi uzlet dionica GameStopa
NEW YORK - Ovoga tjedna ponovno velika uzbuđenja oko dionica GameStopa.
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
OBVEZNICE
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
NEW YORK - U četvrtak je raženi prinos na američku desetogodišnju obveznicu, koja utječe na sve kreditne aktivnosti (uključujući hipotekarne kredite), porastao na 1,6 posto, što negativno utječe na rizična ulaganja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE