GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šprlje traži: Hrvatska želi braniti Tuđmana u Haagu

Šprlje traži: Hrvatska želi braniti Tuđmana u Haagu
HAŠKE PRIČE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2016 / 16:09
Autor: Goran Jungvirth / RFE / RL
ZAGREB - Hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje uputio je zahtjev Žalbenom vijeću u slučaju Prlić i drugi – da dozvoli državi Hrvatskoj obraćanje kao "prijatelja suda" (amicus curiae) kako bi dovela u pitanje nalaze Raspravnog vijeća o Udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, kao i ministrom obrane Gojkom Šuškom i načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske Jankom Bobetkom.
„Hrvatska želi istaknuti dvije stvari: da je Raspravno vijeće propustilo pokazati bilo koji dokaz da su Predsjednik Tuđman, ministar Šušak i general Bobetko ikad namjeravali činjenje zločina; te da je Raspravno vijeće prekršilo pretpostavku nevinosti garantiranu pravilima Europske konvencije o ljudskim pravima zaključujući da su Predsjednik Tuđman, ministar Šušak i general Bobetko bili članovi Udruženog zločinačkog poduhvata.", navedeno je u zahtjevu.

Hrvatska je u zahtjevu (za obraćanje putem prijatelja suda) zatražila da Žalbeno vijeće ispravi te zaključke i zaštiti prava spomenutih pokojnika.

„Raspravno vijeće je pomiješalo navodne političke ciljeve obnavljanja Banovine (Hrvatske) s kriminalnom namjerom da se počine zločini.", navedeno je u zahtjevu koji se poziva na odluku o dodjeljivanju „prijatelja suda" 2001.godine u slučaju protiv srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Podsjetimo, Jadranko Prlić , Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, nekadašnji politički i vojni lideri takozvane „Herceg-Bosne" - proglašeni su krivim 2013.godine za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja i ubijanja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Prliću haški suci su dodijelili 25 godina zatvora, ministru obrane Stojiću 20 godina, dvojici načelnika Glavnog stožera HVO-a Petkoviću i Praljku također svakom po 20 godina, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Ćoriću 16 godina te predstojniku Odjela za zatočene Pušiću 10 godina zatvora.

Proglašeni su krivim zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) čiji je cilj bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova BiH koji su proglašeni tzv. Herceg-Bosnom, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar BiH (po uzoru na Republiku Srpsku).

Na čelu udruženog zločinačkog pothvata, prema presudi, bio je prvi hrvatski predsjednik Tuđman, koji je s liderima Herceg-Bosne dogovorio etničko čišćenje Bošnjaka s teritorija BiH kojeg su smatrali hrvatskim.

Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko (Glavni stožer HV), Mate Boban (predsjednik tzv.Herceg-Bosne), Jadranko Prlić, Slobodan Praljak i ostali su postigli međusobni dogovor u kojem su se organi i strukture ljudstva HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) koristili za zajednički zločinački cilj, naveo je predsjedavajući sudac Raspravnog vijeća Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antoanetti) prilikom čitanja presude.

Sudac je naveo niz zločina pripadnika HVO-a u koje su se prvostupanjski suci uvjerili da su se dogodili, pogotovo u zatočeničkim objektima, logorima kao što su bili Heliodrom, Dretelj, Ljubuški, Gabela...

Čelnici tzv.Herceg-Bosne Prlić i drugi osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom tijekom sukoba Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH 1993-1994, no tužiteljstvo je u žalbi zatražilo duplo veće kazne, a žalbeni postupak još uvijek traje.

Do sada se Hrvatska nije miješala u postupak, ograđujući se od sukoba u BiH do te mjere da nije željela niti sufinancirati obranu spomenutih, za razliku od drugih optuženika iz hrvatske vojske i policije. No nedavno je došlo do promjene vlasti u Hrvatskoj koju je preuzela ponovno Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na čijem je čelu tijekom života (do 1999.) bio Tuđman.

Tagovi: Ante Šprlje, Haški tribunal, Janko Bobetko, Jadranko Prlić, Gojko Šušak, Milivoj Petković, Herceg-Bosna
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik tjedna, turistička izdanja pod pritiskom
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik tjedna, turistička izdanja pod pritiskom
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze bilježe tjedni rast, iako je na samom kraju ovotjedne trgovine došlo do prodajnih pritisaka, prvenstveno zbog turističkih izdanja.
Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom
OČEKIVANJA
Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom
BEČ - Austrijske vlasti očekuju velike gužve na granicama ovog vikenda zbog povratnika s odmora iz Hrvatske koji bi mogli skratiti svoj odmor zbog uvrštavanja Hrvatske na listu rizičnih zemalja.
Korčula: Onečišćenje mora proširilo se na gradsku plažu Banje
SRAMOTNO
Korčula: Onečišćenje mora proširilo se na gradsku plažu Banje

KORČULA - Dubrovačko-neretvanska županija objavila je u subotu da se onečišćenje mora s plaže Hotela Park u Korčuli proširilo i na gradsku plažu Banje pa se na obje plaže do daljnjega ne preporučuje kupanje.

Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv koronavirusa

MOSKVA - Rusija započinje proizvodnju prve serije svojega novog cjepiva protiv covida-19, objavila je u subotu novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministarstvo zdravstva.

U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
DOBAR POSAO
U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
TIVAT - Direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić očekuje da će ruski Aeroflot, ako otkaže letove prema Tivtu, preusmjeriti letove ka Crnoj Gori na neku od svojih low cost kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE