GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šprlje traži: Hrvatska želi braniti Tuđmana u Haagu

Šprlje traži: Hrvatska želi braniti Tuđmana u Haagu
HAŠKE PRIČE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2016 / 16:09
Autor: Goran Jungvirth / RFE / RL
ZAGREB - Hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje uputio je zahtjev Žalbenom vijeću u slučaju Prlić i drugi – da dozvoli državi Hrvatskoj obraćanje kao "prijatelja suda" (amicus curiae) kako bi dovela u pitanje nalaze Raspravnog vijeća o Udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, kao i ministrom obrane Gojkom Šuškom i načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske Jankom Bobetkom.
„Hrvatska želi istaknuti dvije stvari: da je Raspravno vijeće propustilo pokazati bilo koji dokaz da su Predsjednik Tuđman, ministar Šušak i general Bobetko ikad namjeravali činjenje zločina; te da je Raspravno vijeće prekršilo pretpostavku nevinosti garantiranu pravilima Europske konvencije o ljudskim pravima zaključujući da su Predsjednik Tuđman, ministar Šušak i general Bobetko bili članovi Udruženog zločinačkog poduhvata.", navedeno je u zahtjevu.

Hrvatska je u zahtjevu (za obraćanje putem prijatelja suda) zatražila da Žalbeno vijeće ispravi te zaključke i zaštiti prava spomenutih pokojnika.

„Raspravno vijeće je pomiješalo navodne političke ciljeve obnavljanja Banovine (Hrvatske) s kriminalnom namjerom da se počine zločini.", navedeno je u zahtjevu koji se poziva na odluku o dodjeljivanju „prijatelja suda" 2001.godine u slučaju protiv srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Podsjetimo, Jadranko Prlić , Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, nekadašnji politički i vojni lideri takozvane „Herceg-Bosne" - proglašeni su krivim 2013.godine za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja i ubijanja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Prliću haški suci su dodijelili 25 godina zatvora, ministru obrane Stojiću 20 godina, dvojici načelnika Glavnog stožera HVO-a Petkoviću i Praljku također svakom po 20 godina, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Ćoriću 16 godina te predstojniku Odjela za zatočene Pušiću 10 godina zatvora.

Proglašeni su krivim zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) čiji je cilj bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova BiH koji su proglašeni tzv. Herceg-Bosnom, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar BiH (po uzoru na Republiku Srpsku).

Na čelu udruženog zločinačkog pothvata, prema presudi, bio je prvi hrvatski predsjednik Tuđman, koji je s liderima Herceg-Bosne dogovorio etničko čišćenje Bošnjaka s teritorija BiH kojeg su smatrali hrvatskim.

Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko (Glavni stožer HV), Mate Boban (predsjednik tzv.Herceg-Bosne), Jadranko Prlić, Slobodan Praljak i ostali su postigli međusobni dogovor u kojem su se organi i strukture ljudstva HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) koristili za zajednički zločinački cilj, naveo je predsjedavajući sudac Raspravnog vijeća Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antoanetti) prilikom čitanja presude.

Sudac je naveo niz zločina pripadnika HVO-a u koje su se prvostupanjski suci uvjerili da su se dogodili, pogotovo u zatočeničkim objektima, logorima kao što su bili Heliodrom, Dretelj, Ljubuški, Gabela...

Čelnici tzv.Herceg-Bosne Prlić i drugi osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom tijekom sukoba Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH 1993-1994, no tužiteljstvo je u žalbi zatražilo duplo veće kazne, a žalbeni postupak još uvijek traje.

Do sada se Hrvatska nije miješala u postupak, ograđujući se od sukoba u BiH do te mjere da nije željela niti sufinancirati obranu spomenutih, za razliku od drugih optuženika iz hrvatske vojske i policije. No nedavno je došlo do promjene vlasti u Hrvatskoj koju je preuzela ponovno Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na čijem je čelu tijekom života (do 1999.) bio Tuđman.

Tagovi: Ante Šprlje, Haški tribunal, Janko Bobetko, Jadranko Prlić, Gojko Šušak, Milivoj Petković, Herceg-Bosna
PROČITAJ I OVO
Hrvati žele na skijanje, ne zanimaju ih pozivi Angele Merkel
SKIJAŠKA SEZONA
Hrvati žele na skijanje, ne zanimaju ih pozivi Angele Merkel
ZAGREB - Hrvatima su glavne skijaške destinacije Slovenija, Italija i Austrija, a u ovu posljednju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, godišnje u prosjeku odlazi malo manje od 90 tisuća naših gostiju.
Nasdaq najveći dobitnik među indeksima razvijenih tržišta
OPTIMIZAM
Nasdaq najveći dobitnik među indeksima razvijenih tržišta
NEW YORK - Dionice na američkim burzama ovog su tjedna ponovno dostigle rekordne razine, dok su cijene nafte porasle iznad 45 dolara za barel, blizu najviše razine u osam mjeseci.
Libra bi mogla krenuti već u siječnju
KRIPTOVALUTE
Libra bi mogla krenuti već u siječnju
NEW YORK - Facebook i njegovi partneri spremaju se izdati kriptovalutu libru već u siječnju iduće godine, izvijestio je u petak Financial Times, pozivajući se na tri upućena izvora.
InterCapital preuzeo upravljanje fondovima Triglav Sklada u Hrvatskoj
UPRAVLJANJE
InterCapital preuzeo upravljanje fondovima Triglav Sklada u Hrvatskoj

ZAGREB - InterCapital Asset Management je sa 23.11.2020. dovršio proces preuzimanja upravljanja investicijskim fondovima Triglav Sklada u Hrvatskoj.

Zagrebačka burza: Pad indeksa, promet nešto bolji
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, promet nešto bolji
ZAGREB - Kraj tjedna donio je novi pad na Zagrebačkoj burzi uz nešto bolji promet no jučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE