GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sporazum o suradnji između HUP-a, Zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina

Sporazum o suradnji između HUP-a, Zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2015 / 13:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Udruga općina u Republici Hrvatskoj te Hrvatska udruga poslodavaca - kao socijalni partner Vlade i sindikata, potpisali su Sporazum o suradnji na promociji socijalnog dijaloga i jačanju komunikacije između gospodarstva te jedinica lokalne i regionalne samouprave.
Sporazum su potpisali Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, Željko Turk, predsjednik Udruge gradova, Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina i Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Sporazumom se obilježava početak zajedničke suradnje na gospodarskim i socijalnim pitanjima te praćenje utjecaja porezne, socijalne i komunalne politike na gospodarsku i socijalnu stabilnost i razvoj u području lokalne i regionalne samouprave. Suradnja s jedinicama regionalne samouprave izuzetno je bitna za poslovni sektor jer se upravo na toj razini rješava većina pitanja potencijalnih investitora i gospodarskih subjekata koje posluju na navedenim područjima.

U sklopu zajedničke suradnje potpisnici će posebno raditi na zajedničkom razmatranju i rješavanju gospodarskih i socijalnih pitanja; pratiti i ocjenjivati utjecaj gospodarske, porezne, socijalne i komunalne politike na gospodarsku i socijalnu stabilnost i razvoj u području lokalne i regionalne samouprave; predlagati mjere za vođenje usklađene gospodarske, socijalne i razvojne politike na lokalnoj i regionalnoj razini; analizirati utjecaj promjena cijena i plaća na gospodarsku stabilnost i razvoj; pratiti stanje u području zapošljavanja, obrazovanja i usklađivanja tržišta rada te predlagati mjere za njihovo poticanje i unaprjeđenje.

„Po prvi puta će se definirati suradnja lokalnih i regionalnih institucija i socijalnog partnera u cilju postizanja bržeg i kvalitetnijeg dijaloga na razini općina, gradova i županija i gospodarstvenika. Naši investitori i poslodavci često nailaze na brojna pitanja prilikom rada s institucijama lokalne i regionalne samouprave stoga pozdravljamo napor udruženja da zajednički uklanjamo izazove koji otežavaju investicije i poslovanje u lokalnoj zajednici. Iako HUP većinu pitanja rješava na nacionalnoj razini, sada želimo sistematizirano rješavati prepreke na lokalnoj razini i biti direktna spona između pitanja gospodarstva i lokalne i regionalne samouprave. Posebna područja na kojima će se ostvarivati bolja suradnja jesu prostorni planovi, koncesije, poduzetničke zone, županijski planovi za privlačenje sredstava za investicije. Zajedničkim naporima mogu se ubrzati investicije, analizirati potrebe tržišta rada na određenoj lokaciji te obrazovati ili prekvalificirati lokalnu radnu snagu za potrebe poslodavaca." – izjavio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

„Sve županije, kao i Hrvatska zajednica županija prepoznaju važnost suradnje između poduzetnika, gospodarstvenika i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Znamo koliko je ta suradnja bitna iz svakodnevnih susreta s investitorima, malim poduzetnicima i obrtnicima. Ovaj Sporazum pokazuje da na lokalnoj razini postoji volja i snaga da se pokrenu procesi za oporavak gospodarstva i poticanje zapošljavanja. Izuzetno mi je drago da su se ovom pozivu odazvale sve tri udruge koje sve bolje surađuju i sigurno će aktivno predlagati mjere za vođenje usklađene razvojne politike na lokalnoj i regionalnoj razini." – izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić.

„Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, nacionalna i nestranačka te interesna organizacija gradova, pozdravlja danas konkretiziranu inicijativu za potpisivanjem sporazuma između Hrvatske udruge poslodavaca s jedne strane te ovlaštenih predstavnika lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica. Potpisivanje sporazuma evidentan je dokaz da se lokalna samouprava konačno počinje doživljavati partnerom koji itekako mora i može biti aktivan i uključen u sve vidove suradnje, te posebno u poticanje zapošljavanja i zapošljivosti. Drago nam je da se gradovi počinju percipirati značajnim čimbenicima koji žele, mogu i znaju pokretati gospodarstvo i poticati otvaranje prijeko potrebnih radnih mjesta, stvarajući na taj način prostor za razvoj i rast. Posebno je u tome procesu značajno svoje napore i aktivnosti uskladiti s partnerom kao što je HUP. Stoga sam uvjeren da danas potpisani sporazum neće biti tek deklaratoran i puki formalan akt, već će biti prva i polazna točka u dugoročnoj i po društvenu zajednicu, korisnoj suradnji." – Željko Turk, predsjednik Udruge gradova.

„Izražavam zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske zajednice županija, Udruge općina i Udruge gradova u RH prije svega zbog promocije socijalnog dijaloga i jačanja komunikacije između gospodarstva te jedinica lokalne i regionalne samouprave. Želim upozoriti širu javnost da je za lokalnu samoupravu u Hrvatskoj to osobito važno je ona ni na koji način ne sudjeluje u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojem se, kao što znamo, hrvatska vlada, sindikati i poslodavci redovito dogovaraju važnim ekonomskim pitanjima, strategijama i posljedicama određenih gospodarskih rješenja. Mnoštvo se tih pitanja odnosi na lokalnu samoupravu, kao na primjer nedavne intervencije u porezni sustav koje su nas ostavile bez znatnog dijela prihoda. Lokalna samouprava trpi posljedice, ali izravno ne sudjeluje niti ima pravo komentiranja tih rješenja, pa se nadamo da je ovaj Sporazum naš novi alat u borbi za ostvarivanje interesa građana na lokalnoj razini. „ – rekao je Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina.

Tagovi: HUP, Zajednica županija, Udruge gradova, Udruge općina, Hrvatska udruga poslodavaca, Tomislav Tolušić, Davor Majetić
PROČITAJ I OVO
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
PLEMENITI METALI
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
LONDON – Cijena zlata dosegla je u ponedjeljak najvišu razinu od sedam tjedana jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom i dalje bio jak.
Dolarov indeks blizu najnižih razina u sedam tjedana
FOREX
Dolarov indeks blizu najnižih razina u sedam tjedana
LONDON - Tečaj dolara u utorak se zadržao blizu najniže razine u gotovo sedam tjedana prema najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, a euro je dodatno ojačao jer su investitori optimističniji u vezi dinamike cijepljenja u Europi.
Mfin na aukciji prodao 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin na aukciji prodao 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo gotovo 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa, što je 139 milijuna kuna više od planiranoga, pri čemu su trezorci s rokom dospijeća za godinu dana plasirani po kamatnoj stopi od svega 0,02 posto.
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
PREPORUKE
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
WASHINGTON - Američki State Department rekao je u ponedjeljak kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80% zemalja diljem svijeta zbog "rizika bez presedana za putnike" uslijed pandemije covida-19.
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
ROBA
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
LONDON - Sve više kompanija isporuke roba između Irske i Velike Britanije preusmjerava preko Sjeverne Irske da bi izbjegle birokraciju i kašnjenja nakon brexita, tvrde u dublinskoj luci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE