GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spor oko šampanjca: Francuska vjeruje da se može dogovoriti s Rusijom

Spor oko šampanjca: Francuska vjeruje da se može dogovoriti s Rusijom
SPOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 19:56
Autor: Seebiz/h

PARIZ - Francuska vjeruje da može dijalogom riješiti spor s Rusijom u vezi šampanjca, ali bude li potrebno obratit će se Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) s tim u vezi, rekao je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Le Drian je poručio da će Pariz u danima koji dolaze nastojati pronaći rješenje u suradnji s ruskim vlastima na bilateralnoj razini, ali i na europskoj, kako bi zaštitio interese francuskih proizvođača i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

"Utvrde li se povremena kršenja pravila Svjetske trgovinske organizacije, naravno da ćemo djelovati, kako smo i prije planirali kad je riječ o Rusiji. Nadam se da će dijalog omogućiti da se riješi ovaj spor", rekao je ministar u parlamentu.

Ruski zakon, potpisan u petak, uveo je obvezu za distributere šampanjca da na etiketi na poleđini boce navedu da je riječ o "pjenušavu vinu", dok je naziv "champanskoïe" rezerviran za ruske proizvođače pjenušavih vina.

Odluka je izazvala nezadovoljstvo francuskih proizvođača šampanjca, koji su uputili prigovore francuskom ministarstvu vanjskih poslova i Europskoj uniji.

"Taj zakon slijedi logiku ruskih protekcionističkih mjera u vinskom sektoru", rekao je Le Drian, dodajući da su se već obratili WTO-u u vezi dovođenja u pitanje zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Rusija je 15. izvozno tržište šampanjca na kojem se proda oko dva milijuna boca od ukupno 150 milijuna koliko se u prosjeku svake godine proda izvan Francuske.

Tagovi: šampanjac, svjetska trgovinska organizacija, Rusija, Francuska, pjenušava vina
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE