GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Split se zadužuje za 30 milijuna kuna

Split se zadužuje za 30 milijuna kuna
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2014 / 20:00
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj sjednici s jednim glasom protiv donijelo je odluku o podizanju zajma od 30 milijuna kuna koji će otplaćivati sljedećih pet godina.
Pročelnica za financije Ljiljana Vučetić rekla je objašnjavajući razloge podizanja zajma kako je grad 2006., 2007. i 2008. izdao municipalne obveznice vrijedne 180 milijuna kuna za izgradnju gradskih projekata. Dosad je plaćeno 58 milijuna kuna kamata, a od 2012. do 2017. na naplatu dolazi glavnica od 30 milijuna kuna na godinu.

Ove godine grad mora platiti i 60 milijuna kuna jer na naplatu stiže i jamstvo Hajduku od 30 milijuna, a u siječnju je došla i ovrha po kojoj grad mora građevinskoj tvrtki "Dal-koningu" isplatiti 27 milijuna kuna jer je izgubio sudski spor. Jedino pozitivno je mala kamata od 3,9 posto, istaknula je Vučetić.

Hrvoje Marušić (HDZ), koji je jedini glasovao protiv zaduženja, istaknuo je kako određeni projekti koji su se financirali iz obveznica nisu izgrađeni jer su zapeli na prostorno-planskoj dokumentaciji. Naime, jedino je za gotovo 100 milijuna kuna izgrađena nova splitska Riva.

Jamstvo Hajduku za kreditno zaduženje dalo je Gradsko vijeća u listopadu 2012. Da ne bi taj klub otišao u stečaj, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je državnu potporu za sanaciju sadržanu u jamstvu koje je grad Split dao Hajduku u iznosu od 30 milijuna kuna. Prije toga Splitom su prosvjedovali navijači tražeći da grad pomogne klubu.

Na nedavnoj skupštini HNK Hajduka dd predsjednik Uprave Marin Brbić je rekao kako je u 44 milijuna kuna trenutačnih obveza tog kluba uključeno 30 milijuna kuna obveza prema Gradu nakon što je Grad aktivirao jamstvo kao većinski vlasnik kluba i preuzeo kredit pa je Hajduk sad dužan Gradu

Gradski vijećnik HDZ-a Duje Sučić pitao je danas gradonačelnika Baldasara što je grad učinio da se uz Zadar i Zagreb kandidira za domaćina Eurobasketa 2015., a dobio je odgovor kako ih Hrvatski košarkaški savez ni o čemu nije obavijestio.

"Napravit ću sve da se kandidiramo, ali to ne znači da ćemo kandidaturu i dobiti. Grad Split možda ne bi imao nekog značajnijeg benefita od toga. Zadru je košarka sport broj jedan, taj grad živi za košarku i ne bi se trebali zamjerati susjedima", odgovorio je splitski gradonačelnik.

Može li grad spriječiti najavljenu prodaju Jadroplova i tako zadržati svoju najpoznatiju brodarsku tvrtku - zanimalo je Igora Borasku iz skupine birača Anđelke Visković.

"Sindikat je upozorio da je prodaja Jadroplova po ovoj cijeni zapravo diskontna prodaja samo da bi se pokrpao proračun. Dužnost je grada da Vladi pomogne i izbjegne još jednu lošu privatizaciju", rekao je vijećnik Boraska, na što mu je gradonačelnik Baldasar odgovorio kako je predviđeno da ta tvrtka ostane u Splitu i da joj se ne mijenja ime.

"Mislim da je ministarstvo ovo napravilo bitno drugačije od ranijih privatizacija", odgovorio je Baldasar.

Po riječima vijećnice Daše Dragnić, nakon Ultra festivala na Poljudu je potpuno uništena tartan staza, za čiju je sanaciju prije četiri godine grad izdvojio velik novac. Pitala je tko će platiti novonastalu štetu. Gradonačelnik joj je objasnio kako grad nema ugovor s organizatorima, ali ima dogovor o suradnji. Potvrdio je da je organizatoru tog festivala grad odobrio korištenje javne javne gradske površine te je dodao kako Hajduk s organizatorima ima definirane odnose.

"Tartan je bio uništen prije Ultra festivala, no Poljud nije ni predviđen za održavanje atletskih natjecanja. U slučaju bilo kakve organizacije atletskog natjecanja, to svakako neće biti na Poljudu, nego u Parku mladeži, gdje se planira napraviti atletski centar. Nakon Ultre sve je odlično obavljeno - Čistoća je počistila sve smeće, ostvareno je 300 milijuna kuna prometa, a veliki je i marketinški efekt pa se broj turista u odnosu prema prošloj godini povećao za 20 posto. Za to se isplati pretrpjeti neke stvari", zaključio je Baldasar.

Tagovi: Grad Split, Ljiljana Vučetić, Hajduk, Hrvoje Marušić, Duje Sučić
PROČITAJ I OVO
Indija: Pronađeno 3.000 tona zlata
ZLATO
Indija: Pronađeno 3.000 tona zlata
NEW DELHI - U indijskoj državi Utar Pradesh otkrivena su nalazišta zlata koje se procjenjuju na 3.000 tona, objavilo je indijsko ministarstvo za geologiju i rudarstvo.
Rekordna godišnja dobit Berkshire Hathawaya
REKORDI
Rekordna godišnja dobit Berkshire Hathawaya
NEW YORK - Berkshire Hathaway Inc Warrena Buffetta zabilježio je u subotu pad od 23% u kvartalnoj operativnoj dobiti, dok je snažan rast cijene dionica poput Applea omogućio konglomeratu da sruši svoj stari rekord u cjelogodišnjoj zaradi.
Zagrebačka burza: Povratak likvidnosti, AD Plastik dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Povratak likvidnosti, AD Plastik dobitnik tjedna
ZAGREB - Početak vrhunca sezone objave poslovnih rezultata vratio je likvidnost na Zagrebačku burzu.
Wall Street: Težak pad proizvođača čipova
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Težak pad proizvođača čipova
NEW YORK - Američki su indeksi pali zbog zabrinutosti povezanih uz koronavirusa i nakon što su podaci pokazali da je američka poslovna aktivnost zastala u veljači, što je signaliziralo kontrakciju prvi put od 2016. godine.
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zabeležili su mešovite rezultate poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, a investiciona aktivnost je ostala prigušena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE