GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SPC kanonizuje Njegoša, CPC protiv

SPC kanonizuje Njegoša, CPC protiv
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2013 / 12:21
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Na redovnom majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve raspravljaće se o predlogu da se Petar Drugi Petrović Njegoš kanonizuje i proglasi svecem, potvrdio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije za "Politiku".
Dok predstavnici kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) tvrde da im je svejedno da li će Srpska pravoslavna crkva (SPC) proglasiti Petra Drugog Petrovića Njegoša za sveca, u SPC smatraju da Njegoš ispunjava sve kriterijume za kanonizaciju.

Istovremeno, glavna polemika u javnosti vodi se o tome da li je Njegoš - Srbin ili Crnogorac, te da li SPC ima pravo da Crnogorca proglašava za sveca.

- Njegoš jeste bio vrhunski pesnik, ali sa moralnog stanovišta, ljudskim kvalitetima i načinom života nije zaslužio takvo priznanje, smatra potpredsednik saveta Mitropolije CPC Stevo Vučinić. On kaže za Danas da je Njegoš u Crnoj Gori uvek bio cenjen isključivo kao pesnik, a da su ga, nezasluženo, na pijadestal sveca stavili Srbi.

- Namjera da se Njegoš kanonizuje nije bogoslovske nego političke prirode. On nije živio svetim životom, niti je bio primjer svještenika dostojnog za kanonizaciju. Život mu je bio vrlo sporan u moralnom, ali i dogmatskom smislu. U Luči mikrokozma je doveo u sumnju cijelu istinu pravoslavlja. Očitovao se pismeno, jasno i javno da sumnja u crkvene dogmate, da voli žene više od svega na ovome svijetu, i živio je i đelovao protiv monaškog zavjeta i crkvenih dogmi i kanona - ocenjuje Vučinić. On dodaje da bi se namera SPC da se Njegoš kanonizuje mogla tumačiti kao pokušaj srpske Patrijaršije da skrene pažnju javnosti od aktuelnih pedofilskih i homoseksualnih skandala, kao i problema Kosova.

- Njegoš je veliki pjesnik najmanjeg evropskog naroda kroz kojega su progovorili vjekovi u kojima su Crnogorci vodili zastrašujuću borbu za slobodu i opstanak kakvoj nema primjera u novijoj evropskoj istoriji. Međutim, Njegoš nije pjesnik Novog Zavjeta – Jevanđelja - nego Starog Zavjeta, dakle, osvete i krvi. Njemu se na teret stavlja tridesetak naručenih osveta - kaže Vučinić. Prema njegovim rečima, da je Njegoš bio „svještenik svetoga života, davno bi bio kanonizovan, prije sto pedeset godina u Crnogorskoj crkvi".

- Vjerovatno, nezadovoljni statusom u Crnoj Gori, u SPC računaju da je na ovaj način destabilizuju, i da izazovu ozbiljne nerede sa teškim posljedicama. U svakom slučaju, ovaj prijedlog će nanijeti više štete Njegošu nego koristi crkvi, i dat je sa zadnjim namjerama da Njegoša kao pjesnika unizi, a preosvećenog Amfilohija uzvisi - zaključuje Vučinić.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej stavrofor Velibor Džomić kaže za Danas da ga stav CPC nimalo ne iznenađuje.

- Sveštenici raščinjenog Miraša Dedeića jedino bi sebe mogli da vide kao svece i nikog drugog. Šalu na stranu, ali ne čudi me takav stav zvaničnika kanonski nepriznate CPC, koja u proteklih 20 godina na sve moguće načine pokušava da okleveta Petra Prvog Cetinjskog i Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji su utemeljivači Crne Gore. Oni kažu da je Petar Cetinjski bio genocidan na delu, a Njegoš na peru, pa čak traže novo tumačenje, odnosno falsifikovanje Njegoševih dela - naglašava Džomić. On podseća da su Njegoševa dela u Crnoj Gori štampana tek početkom 20. veka, dok ih je Matica Srpska štampala polovinom 19. veka.

- Kao što su komunisti govorili da su raščistili sa religijom, tako su i sveštenici CPC raščistili i sa Njegošem i religijom. Ali, to im ne daje za pravo da Njegošu osporavaju religioznost - zaključuje Džomić.
- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/njegos_ne_zasluzuje_da_bude_svetac_.55.html?news_id=260389#sthash.elkuBMan.dpuf

Njegošev spev „Gorski vijenac" je jedno od najvažnijih i najčešće citiranih dela balkanske književnosti. Istovremeno, opis masovne „istrage poturica", odnosno proterivanja i ubijanja muslimanskog stanovništva, na koju je Njegoš gledao s odobravanjem, poslednjih decenija izaziva kontroverze.
Neki muslimani u Crnoj Gori i Bosni smatraju da „Gorski vijenac" podstiče negativnu percepciju njihove zajednice kao verskih otpadnika, pa čak i tvrde da je Njegoševa ideologija zloupotrebljena kao podstrek na etničko čišćenje muslimana u Bosni i Hercegovini tokom 90-ih.
Srbi i Crnogorci, sa druge strane, Njegoševu književnu baštinu vide kao potvrdu svog nacionalnog i kulturnog identiteta.
Crnogorska vlada je formirala posebnu komisiju za obeležavanje 200. godišnjice Njegoševog rodjenja 2013. godine.

Tagovi: Petar Drugi Petrović Njegoš, Njegoš, Srpska pravoslavna crkva, Crnogorska pravoslavna crkva, SPC, CPC
PROČITAJ I OVO
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE