GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska traži europsku pomoć za zrakoplovni sektor

Španjolska traži europsku pomoć za zrakoplovni sektor
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 14:26
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Europska unija trebala bi osigurati pomoć aviokompanijama pogođenima ograničenjem letova zbog mjera zaštite od širenja pandemije koronavirusa, izjavila je u ponedjeljak španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calvino.

"Snažno podupiremo europski odgovor (na krizu)", rekla je Calvino u intervjuu za Bloomberg TV.

"Svi ti veliki prijevoznici nisu ove ili one nacionalnosti, oni su europski prijevoznici", dodala je španjolska ministrica.

Zemlje EU-a trebale bi pak po njezinim riječima voditi računa da potpora ne naruši ravnopravno natjecanje, naglašava ona.

Članice bi trebale osigurati "ravnopravne uvjete" zrakoplovnim kompanijama pa se tako najbogatijim zemljama ne bi trebalo dopustiti da izašno pomažu svojima na štetu onih iz drugih zemalja, pojasnila je Calvino.

"Mislim da Europska komisija pozorno prati da ne bi došlo do kršenja pravila tržišnog natjecanja," izjavila je Calvino.

Glavne europske zrakoplovne tvrtke, uključujući njemačku Lufthansu, pregovaraju o državnoj pomoći u uvjetima globalnog zastoja zrakoplovnih putovanja i velike neizvjesnosti o izgledima za oporavak nakon stišavanja pandemije.

Obećana pomoć uvelike se razlikuje od zemlje do zemlje.

Tako je Francuska obećala sedam milijardi eura a Nizozemska dodatne dvije do četiri milijarde eura pomoći Air France-KLM-u.

International Consolified Airlines, vlasnik British Airwaysa i Iberije, dobio je pak samo milijardu eura kreditnih jamstava od Španjolske.

Calvino je ponovila i da Španjolska podupire stvaranje zajedničkog fonda za oporavak EU-a, koji bi se zajednički financirale države članice.

Tagovi: Španjolska, zrakplovni sektor, Nadia Calvino, International Consolified Airlines, British Airways, Iberia, Lufthansa, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE