GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska traži europsku pomoć za zrakoplovni sektor

Španjolska traži europsku pomoć za zrakoplovni sektor
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 14:26
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Europska unija trebala bi osigurati pomoć aviokompanijama pogođenima ograničenjem letova zbog mjera zaštite od širenja pandemije koronavirusa, izjavila je u ponedjeljak španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calvino.

"Snažno podupiremo europski odgovor (na krizu)", rekla je Calvino u intervjuu za Bloomberg TV.

"Svi ti veliki prijevoznici nisu ove ili one nacionalnosti, oni su europski prijevoznici", dodala je španjolska ministrica.

Zemlje EU-a trebale bi pak po njezinim riječima voditi računa da potpora ne naruši ravnopravno natjecanje, naglašava ona.

Članice bi trebale osigurati "ravnopravne uvjete" zrakoplovnim kompanijama pa se tako najbogatijim zemljama ne bi trebalo dopustiti da izašno pomažu svojima na štetu onih iz drugih zemalja, pojasnila je Calvino.

"Mislim da Europska komisija pozorno prati da ne bi došlo do kršenja pravila tržišnog natjecanja," izjavila je Calvino.

Glavne europske zrakoplovne tvrtke, uključujući njemačku Lufthansu, pregovaraju o državnoj pomoći u uvjetima globalnog zastoja zrakoplovnih putovanja i velike neizvjesnosti o izgledima za oporavak nakon stišavanja pandemije.

Obećana pomoć uvelike se razlikuje od zemlje do zemlje.

Tako je Francuska obećala sedam milijardi eura a Nizozemska dodatne dvije do četiri milijarde eura pomoći Air France-KLM-u.

International Consolified Airlines, vlasnik British Airwaysa i Iberije, dobio je pak samo milijardu eura kreditnih jamstava od Španjolske.

Calvino je ponovila i da Španjolska podupire stvaranje zajedničkog fonda za oporavak EU-a, koji bi se zajednički financirale države članice.

Tagovi: Španjolska, zrakplovni sektor, Nadia Calvino, International Consolified Airlines, British Airways, Iberia, Lufthansa, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE