GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska najavila mjere pomoći za poljoprivrednike

Španjolska najavila mjere pomoći za poljoprivrednike
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2020 / 22:41
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolska lijeva vlada odobrila je u utorak niz mjera koje bi trebale pomoći da poljoprivrednici, koji već tjednima prosvjeduju protiv niskih cijena otkupa i loših uvjeta rada, ne moraju prodavati svoje proizvode uz gubitke.

Poljoprivrednici su zadnjih tjedana organizirali prosvjede u nekoliko desetaka gradova diljem Španjolske, blokirajući ceste i dolazeći u sukob s policijom.

Prosvjedi u Španjolskoj dio su nezadovoljstva poljoprivrednika u Europskoj uniji gdje su se državne subvencije pretvorile u pitanje oko kojeg su podijeljene zemlje bloka od 27 država. Nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva manje je novca u zajedničkom proračunu a neke države inzistiraju na smanjenju novca za poljoprivredne subvencije u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

U siječnju je u Španjolskoj uspostavljena vladajuća koalicija Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) premijera Pedra Sáncheza i manje lijeve koalicije Unidas Podemos. Ona je u utorak predložila da se ugovori o prodaji poljoprivrednih proizvoda vežu uz troškove proizvodnje.

„Tako poljoprivrednici ne bi prodavali svoje proizvode uz gubitke“, rekao je ministar poljoprivrede Luis Planas nakon sastanka vlade u Madridu.

Ta bi mjera dala veću moć poljoprivrednicima u pregovorima s prerađivačima, supermarketima, trgovačkim lancima i velikim distributerima koji otkupljuju njihove proizvode. Vlada također želi ograničiti velika sniženja cijena koja supermarketi nude kupcima za voće ili povrće. Cijena je ponekad ispod cijene proizvodnje, a gubitak na kraju snose poljoprivrednici. Po iznimno niskim cijenama prodavali bi se proizvodi samo kada im istječe rok trajanja.

„Postoji neravnoteža u procesu a vlada želi da se cijena transparentno formira“, rekao je Planas. Među mjerama je i ona koja bi popravila ugovore pod kojima rade poljoprivrednici, napose u tradicionalno ruralnim i siromašnijim pokrajinama zapada i juga, Extramadure i Andaluzije.

Tagovi: Španjolska, poljoprivreda, hrana, voće, povrće
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE