GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska najavila mjere pomoći za poljoprivrednike

Španjolska najavila mjere pomoći za poljoprivrednike
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2020 / 22:41
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolska lijeva vlada odobrila je u utorak niz mjera koje bi trebale pomoći da poljoprivrednici, koji već tjednima prosvjeduju protiv niskih cijena otkupa i loših uvjeta rada, ne moraju prodavati svoje proizvode uz gubitke.

Poljoprivrednici su zadnjih tjedana organizirali prosvjede u nekoliko desetaka gradova diljem Španjolske, blokirajući ceste i dolazeći u sukob s policijom.

Prosvjedi u Španjolskoj dio su nezadovoljstva poljoprivrednika u Europskoj uniji gdje su se državne subvencije pretvorile u pitanje oko kojeg su podijeljene zemlje bloka od 27 država. Nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva manje je novca u zajedničkom proračunu a neke države inzistiraju na smanjenju novca za poljoprivredne subvencije u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

U siječnju je u Španjolskoj uspostavljena vladajuća koalicija Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) premijera Pedra Sáncheza i manje lijeve koalicije Unidas Podemos. Ona je u utorak predložila da se ugovori o prodaji poljoprivrednih proizvoda vežu uz troškove proizvodnje.

„Tako poljoprivrednici ne bi prodavali svoje proizvode uz gubitke“, rekao je ministar poljoprivrede Luis Planas nakon sastanka vlade u Madridu.

Ta bi mjera dala veću moć poljoprivrednicima u pregovorima s prerađivačima, supermarketima, trgovačkim lancima i velikim distributerima koji otkupljuju njihove proizvode. Vlada također želi ograničiti velika sniženja cijena koja supermarketi nude kupcima za voće ili povrće. Cijena je ponekad ispod cijene proizvodnje, a gubitak na kraju snose poljoprivrednici. Po iznimno niskim cijenama prodavali bi se proizvodi samo kada im istječe rok trajanja.

„Postoji neravnoteža u procesu a vlada želi da se cijena transparentno formira“, rekao je Planas. Među mjerama je i ona koja bi popravila ugovore pod kojima rade poljoprivrednici, napose u tradicionalno ruralnim i siromašnijim pokrajinama zapada i juga, Extramadure i Andaluzije.

Tagovi: Španjolska, poljoprivreda, hrana, voće, povrće
PROČITAJ I OVO
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE