GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjol: Proizvođači hrane moraju se udruživati zbog ulaska u EU

Španjol: Proizvođači hrane moraju se udruživati zbog ulaska u EU
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2013 / 15:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ulazak Hrvatske u EU predstavlja veliki izazov za poljoprivredu i prehrambenu industriju koje će biti suočena sa velikom konkurencijom, a jedan od načina kako se tome oduprijeti je povezivanje i udruživanje proizvođača u zadruge ili klastere, rečeno je na okruglom stolu "Tržište hrane nakon ulaska Hrvatske u EU", održanom u organizaciji Zbora agrarnih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND).
Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol istaknula je kako proizvođači moraju postati svjesni da se moraju udruživati, jer samo tako mogu smanjiti troškove i biti konkurentniji.

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kazao je kako je ulazak u EU veliki izazov za kompletnu prehrambenu industriju, s jedne strane pruža se mogućnost otvaranjem velikog tržišta, a sa druge strane pretrpjet ćemo gubitke u plasmanu u zemljama CEFTA-e.

Važno je pritom raditi na održanju proizvodnje i jačanju konkurentnosti i poduzetnici stoga moraju racionalizirati troškove, povećati proizvodnost, pripremiti se za korištenje EU fondova, nastaviti sa investicijskim ciklusima, biti inovativni i kreativni kako u asortimanu tako i u tehnološkim procesima, istaknuo je Bobetić.

Ukazao je i na problem PDV-a, koji je u Hrvatskoj viši u odnosu na prosjek EU-a, zbog čega je potrošačka košarica kod nas skuplja, povećava se prekogranična potrošnja koja će biti još veća kad uđemo u EU, a raste i sivo tržište.

Hrvatska prehrambena industrija ubrzano se priprema za ulazak Hrvatske u EU, jer će uvjeti na tržištu biti pooštreni zbog velike konkurencije i naši proizvođači su u velikim pripremama, kazala je savjetnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić.

Ističe kako se ne slaže sa tvrdnjama da se ulaskom u EU gubi tržište CEFTA-e jer su naši proizvođači tamo prisutni, snaga brendova je jaka, tvrtke su uložile napore na tom tržištu, a i Eeuropska komisija još vodi pregovore sa članicama oko uvjeta poslovanja nakon ulaska Hrvatske u EU.

Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice kazao je kako se hrvatski voćari ne boje konkurencije, no problem su male površine pod voćnjacima.

Problem je što Hrvatska nema strategije razvoja voćarstva, niti jedna vlada do sada to nije napravila, kazao je Ivković napominjući kako Hrvatskoj treba 45 tisuća hektara novih voćnjaka i tada bi mogla proizvoditi voća u vrijednosti od milijarde eura i izvoziti voća u vrijednosti 250 do 300 milijuna eura.

Direktorica Žitozajednice Nada Barišić rekla je kako su predstavnici pekarske industrije već ušli na tržište EU, otvaraju pekare u Sloveniji i Mađarskoj, i što se pekarske industrije tiče ona spremno dočekuje konkurenciju.

Što se pak tiče tržišta žitarica napominje kako je pšenicom zasijano na 20 posto više površina nego lani i očekuje se urod od nekih milijun tona pšenice, što znači da će biti problema sa cijenom zbog viškova na domaćem tržištu, ali i u okruženju. I Barišić je istaknula problem PDV-a koji opterećuje pekare.

Tagovi: hrana, prehrambeni sektor, Snježana Španjol, Branko Bobetić, Croatiastočar, Frane Ivković, Hrvatska voćarska zajednica
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE