GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šonje: Sanacija banaka koštala je 12,9 milijardi kuna

Šonje: Sanacija banaka koštala je 12,9 milijardi kuna
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2015 / 15:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Petnaest godina nakon završetka procesa sanacija banaka u Hrvatskoj još uvijek traju prijepori o tome koliko su ti procesi koštali, što je zauzvrat dobiveno i nije li bilo bolje zadržati sanirane banke u državnom vlasništvu ili ih prodati na neki drugi način.
Fiskalni troškovi raspada bivše SFRJ (stara devizna štednja, velike obveznice i regularizacija naslijeđenog duga s Pariškim i Londonskim klubom) do sada su se miješali s fiskalnim troškovima sanacije pojedinih banaka. Iznosi tih transakcija s uključenim procjenama plaćenih kamata su:

· Velike obveznice i stara devizna štednja
- 28,6 mlrd KN bez procjene poništenja javnog duga kroz otkup društvene imovine
- 20,7 mlrd KN s procjenom poništenja javnog duga kroz otkup društvene imovine
· Regularizacija odnosa s Pariškim i Londonskim klubom
- 7,9 mlrd KN
· Pojedinačne sanacije (bez gore posebno navedene regularizacije)
- 12,9 mlrd KN

Direktor Arhivanalitike Velimir Šonje je istaknuo da je ovakva analiza bila potrebna jer i 15 godina nakon zaključenja sanacije još uvijek postoje mitovi o troškovima i koristima sanacije te je li ih je trebalo privatizirati ili zadržati u vlasništvu države.

Jedan od mitova je da je sanacija stajala oko 80 milijardi kuna, a da je prodajom država uprihodila 5 do 7 milijardi kuna, kazao je Šonje te istaknuo kako to nije točno, već da je Hrvatska u pojedinačnu sanaciju šest banaka - PBZ, Splitske, Slavonske, Dubrovačke, Riječke i Croatia banke, utrošila 12,9 milijardi kuna.

Čak ako se tome doda i gotovo 8 milijardi kuna, koliko je koštala regulacija odnosa s Pariškim i Londonskim klubom, te 20-tak milijardi kuna troška tzv. Velikih obveznica sa sanaciju gospodarstva početkom 1990.-ih te za staru deviznu štednju, što se nikako ne može smatrati sanacijom banaka, već ukupnim fiskalnim troškom raspada SFRJ, taj je trošak i dalje višestruko manji od 80 milijardi o kojima se godinama govori, kazao je Šonje.

Sve prikazane brojke i njihov zbir neusporedivo su manji od procjena koje su do sada – uglavnom bez navođenja vjerodostojnih izvora – spominjane u hrvatskoj javnosti.

K tome, nije se moglo očekivati da će se svi gore prikazani iznosi moći vratiti prodajom banaka ili kroz prihode DAB-a. Gubici banaka već su 1989. bili dvostruko veći od njihova kapitala zbog kolapsa socijalističke ekonomije. Nakon toga su se dodatno povećavali i treba ih smatrati fiskalnim troškovima osamostaljenja odnosno naslijeđa bivše SFRJ i održanja funkcioniranja društva i gospodarstva u ratu. Taj izdatak se kasnije mogao samo indirektno vratiti, a ne direktno kroz prodaje banaka.

Zanimljivo je da su ukupni prihodi DAB-a – iako još nisu u potpunosti vrednovani – razmjerno visoki u odnosu na fiskalni izdatak pojedinačnih sanacija. Do sada ostvareni prihodi DAB-a po osnovi prodaja i drugih prihoda povezanih sa sanacijama iznose oko 7 milijardi kuna, što ne uključuje procijenjenu tržišnu vrijednost 3,9 milijardi kuna dionica prenesenih u portfelj za kuponsku privatizaciju, realnu tržišnu vrijednost preostalog portfelja nominalne vrijednosti oko 8 milijardi kuna i širu korist obuhvaćenu ugovorenim dokapitalizacijama banaka u iznosu od 1,2 milijarde kuna.

Tagovi: sanacija banaka, Velimir Šonje, Dubrovačka banka, Croatia banka, HPB, Privredna banka Zagreb, Riječka banka, Slavonska banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
ZAGREB - Srijeda je donijela rast indeksa, ali i slab redovni dionički promet.
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
FOREX
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
LONDON - Dolar je u srijedu blago oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon poruka dužnosnika američke središnje banke da oporavak gospodarstva od koronakrize traži više vremena i da neće žuriti sa smanjivanjem potpora.
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
UPOZORENJA
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
VENECIJA - Narušen je ugled Venecije koja postaje veliko sidrište turističkih kruzera, takva bi mogla biti budućnost grada upisanog na UNESCO-ov popis svjetske baštine ako ta agencija ostvari prijetnju i stavi je na popis ugrožene baštine.
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
TREZORCI
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
ZAGREB - Ministarstvo financija u srijedu je na aukciji prodalo 600 milijuna kuna trezorskih zapisa, nešto više od planiranoga, čime će refinancirati dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
VIKEND
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom proteklog produljenog vikenda, od petka 18. do srijede 23. lipnja, ostvareno 330.000 turističkih dolazaka i 1,6 milijuna noćenja, podaci su iz sustava eVisitor koje su u srijedu objavili iz Ministarstva turizma i sporta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE