GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šonje: Privatizacija neće stabilizirati javne financije

Šonje: Privatizacija neće stabilizirati javne financije
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2016 / 11:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uklanjanje osam velikih tvrtki s Vladina popisa poduzeća od strateškog i posebnog interesa, što se protumačilo kao uvod u njihovu privatizaciju, diglo je na noge sindikate, saborsku oporbu, ali i pojedine članove vladajuće koalicije.

Kako nam je rekao ekonomski analitičar Velimir Šonje, to samo po sebi definitivno ne može stabilizirati javne financije.

- Za to je potrebna i kontrola rashoda i dugoročno manji deficit. To je mala pomoć, ali nikako glavni razlog za stabilizaciju. Druga stvar je da kod svih prodaja imovina i privatizacija vrijeme igra ulogu. Tako da bi se, kada govorimo o manjim vlasničkim udjelima koje država još ima, primjerice, u Podravci, Croatia osiguranju ili nekim drugim tvrtkama, to moglo relativno brže riješiti, ali to nisu privatizacije jer to već jesu privatizirane firme. A prodaja ACI-ja ili Croatije Airlines sigurno će biti nešto duža, rekao bih da je to realno očekivati iduće godine, kaže Šonje za Glas slavonije, dodajući kako je sada nemoguće procijeniti koliki bi se prihodi od svega toga mogli očekivati te da na cijenu tih tvrki prije svega utječe poslovna perspektiva, a ne ekonomsko stanje zemlje u trenutku prodaje.

Na pitanje očekuje li da i mirovinski fondovi imaju mogućnost sudjelovati u tome procesu, kaže da su to uglavnom male stvari za njih i da će oni vjerojatno imati interes za Podravku, jer su tu već “unutra” kao vlasnici, a da je za druge tvrtke to teško procijeniti.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić izjavio je kako skidanje osam tvrtki s popisa strateških društava ne znači automatski i njihovu prodaju te vjeruje da će se odluka o tome donositi za svaku pojedinačno, u skladu s analizama i stanjem na tržištu. Istaknuvši kako među tim tvrtkama ima i onih koje nisu u većinskom državnom vlasništvu, odnosno već su dijelom privatizirane, Majetić je tu Vladinu odluku ocijenio kao “pitanje strategije Vlade i države što raditi s tim udjelima u tvrtkama gdje ih država još ima”.

- To je i pitanje plana što želimo od tih tvrtki u budućnosti, kako želimo njima upravljati, je li možda bolje da ih se preda u privatne ruke kako bi se mogle dalje razvijati i raditi strateške planove te je li to prilika da se omogući neki novi uzlet tih tvrtki. Jer država sigurno nema novca investirati u njih kao vlasnik, a možda bi privatni vlasnik mogao napraviti novi zamah - kazao je Majetić.

On vjeruje da će država, kao i do sada, poslušati što se događa na tržištu, razgovarati s upravama i donijeti odgovornu odluku, optimalnu za te tvrtke i interese Hrvatske.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra da odluku o narodnoj imovini treba donijeti nakon široke javne rasprave te da telefonska sjednica nije pravi način odlučivanja.

- Potpuno je neprihvatljivo da u vlasti u kojoj se ne mogu složiti ni oko najosnovnijih stvari tako olako i jednostavno telefonom dogovaraju koje će tvrtke skinuti s popisa strateških tvrtki i usmjeriti ih prema prodaji”, kazao je Sever, dodavši kako je jasno da je to rađeno “da se krene u rasprodaju i to hitno”. On smatra da, kako je riječ o narodnoj imovini, tu treba prvo krenuti od građana, pokrenuti široku javnu raspravu i raspravu u Saboru.

- Ovako je očigledno da se vlast ni oko čega ne može dogovoriti, ali ako treba klepiti po radnicima i narodu, to se dogovara jako lako, čak i telefonom - kaže Sever, podsjetivši kako se po prijašnjim iskustvima vidi da se u Hrvatskoj puno toga olako prodavalo, “a nakon toga su se svi skupa tukli po čelu zbog toga što je učinjeno”.

- Želim vjerovati da će se pobuniti hrvatska javnost i da će to probuditi bar dio uspavane i potisnute savjesti u pojedinaca unutar vlasti i da će sve skupa krenuti drugim putem. Ono što su generacije stvarale, lako je olako prodati, a da neke nove generacije snose posljedice takvog neodgovornog ponašanja, istaknuo je

Tagovi: Velimir Šonje, privatizacija, Croatia Airlines, Podravka, ACI, Petrokemija, Krešimir Sever, Davor Majetić
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
PREPORUKE
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotaknuo najniže razine u mjesec i pol dana.
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
BEOGRAD - Ukupna vrednost trgovanja na Beogradskoj berzi iznosila je danas 23,7 miliona dinara (201,8 hiljada evra), pri čemu su akcije beogradskog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Dinara" odnele tri četvrtine prometa.
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
ZAGREB - Početak tjedna donio je blagi rast indeksa Zagrebačke burze, ali i nastavak slabog prometa.
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
POTEZI
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
ATENA - Grčka uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je u ponedjeljak da ukida obveznu karantenu od sedam dana za građane Europske unije i još pet zemalja.
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
RAST
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
ZAGREB - Ukupna neto vrijednost imovine (NAV) svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) u Republici Hrvatskoj krajem ožujka 2021. iznosila je 19,3 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE