GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solidan rast azijskih indeksa

Solidan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 07:37
Autor: SEEbiz / H

ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, dok je dolar oslabio, nakon što je američka središnja banka poručila da će i dalje jeftinim novcem podržavati oporavak gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, a za toliko su skliznule i cijene dionica u Singapuru. U Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu burzovni su indeksi, pak, porasli između 0,1 i 1,1 posto.

Većina azijskih burzi prati jučerašnji uspon cijena dionica na Wall Streetu jer su ulagače ohrabrile poruke čelnika Feda nakon njihove dvodnevne sjednice na kojoj su ostavili ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 0 do 0,25 posto.

Na tim niskim razinama kamate će ostati dok ne bude sigurno da se gospodarstvo oporavlja od pandemije koronavirusa i da je na putu maksimalne zaposlenosti i stabilnosti cijena, poručio je Fed.

Upozorio je, također, da će „put gospodarstva značajno ovisiti o tijeku virusa”.

Na videokonferenciji nakon sjednice predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da se čini da posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka, istaknuvši povlačenje potrošača i sporije ponovno zapošljavanje radnika koji su za vrijeme krize ostali bez posla.

I dok dio analitičara kaže da Fedove poruke ni po čemu nisu iznenadile, cijene su dionica porasle jer je ulagače ohrabrilo obećanje središnje banke da će učiniti sve što treba i podržavati gospodarstvo kolikogod dugo bude trebalo.

Rast indeksa zahvaljuje se, također, nadi ulagača da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu uskoro usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne 1.000 milijardi dolara.

Taj bi dogovor trebao biti postignut do kraja tjedna, s obzirom da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima uskoro ističu.

„Nema sumnje da je Fedovo veliko prisustvo na tržištima potaknulo rast rizičnijih investicija. No, Fed nema više alata za realizaciju oporavka, što znači da bi fiskalnom politikom trebalo i dalje podržavati potrošnju kućanstava, posebice jer bi se nezaposlenost mogla povećavati i idućih mjeseci”, kaže Matthew Sherwood, analitičar u tvrtki Perpetual.

Dolar najslabiji u dvije godine

I dok su Fedove poruke podržale tržišta kapitala, na valutnim je tržištima dolar oslabio.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,415 bodova, najniže razine u dvije godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,76 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,15 na 105,05 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1790 dolara, najvišu razinu u dvije godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1720 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutro blago pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,15 posto, na 43,68 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,10 posto, na 41,22 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
ŽELJEZNICA
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
LJUBLJANA - Slovenske željeznice u srijedu uspostavljaju novu izravnu željezničku vezu između talijanske Opicine, slovenske Divače i Rijeke u Hrvatskoj.
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
HRANA
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
NEW YORK - Rastuće cijene hrane diljem svijeta možda će ove godine napokon dosegnuti dno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE